2015-2016

SEPTEMBER JU KÄES

Ira Lember

On kollane leht
juba vahtrapuul
ja kalendrileht
näitab sügisekuud.

Ja jälle on koolis
kõik Anned, kõik Peetrid
ja kasvu neil juures
on veerand meetrit ….

Tavapäraselt esimesele koolipäevale toimus koolimajas õppeaastat alustav aktus.  Kõlas lipulause “SEE ON MEIE KOOLI LIPP! MA ÕPIN JA TÖÖTAN NII, ET TEEN RÕÕMU PORKUNI KOOLILE.” Pärast Veiko esitatud luuletust tervitasid kõiki kohaletulnuid direktor hr. Tiit Leemets ja õppealajuhataja pr. Urve Karp. Porkuni Kooli esimesse klassi astus 9 rõõmsat mudilast. Kooliperre lisandus vanematesse klassidessegi uusi õppureid.

Soovime kõigile toredat kooliaastat!

Esimene nädal oli nö sisseelamisnädal ning  algabki  taas tarkuse tagaajamine koos põnevate lisaüritustega.

Järgneb kronoloogiline ülevaade 2015/2016 õa tegemistest.

 Süstemaatilist tööd hakkab tegema kooliraadio. Esmaspäeviti saab kuulata infot nädala sündmuste kohta, lisanduvad kohviku-uudised . Teisipäeviti kuuleme õpilaste esinemisi (jutud, luuletused).Kolmapäeviti kohvikuuudised, neljapäeviti muusikaminutid ning  reedeti kuulame Paula-lugusid. Neid saavad lugeda kõik pedagoogid+vabatahtlikud. Jõudu ja jaksu Imbile!

Spordinädal TERVE EESTI EEST!

Evelyni kommentaar…

07.-13. septembril tähistati esmakordselt üleeuroopalist spordinädalat. Spordinädala eesmärgiks oli tõsta elanikkonna liikumisharrastuse ja spordialast teadlikkust. Spordinädal 2015 tegevuste peamiseks sihtgrupiks Eestis olid kooliealised noored.  Ka Porkuni Kool andis oma panuse Eesti eest…

Meie koolis toimusid spordinädala raames mitu üritust. Esmaspäevaks kavandatud matka saime kehva ilma tõttu läbi viia alles neljapäeval. Tore oli koos sõpradega matkata, omandada matka käigus uusi teadmisi ja mängida.

Nädala sees toimusid mängu- ja võimlemisvahetunnid, kus väga aktiivselt osaleti. Tundub, et selliseid vahetunde võiks edaspidigi korraldada.

Reedel toimus „Kuulimängupäev“, millest võtsid osa kõik klassid. Päeva õnnestumisele andis oma panuse soe ja päikseline ilm. Kõik võistkonnad said mängida kaks korda, mängude vahel oli võimalus osaleda õnneloosis ja lasta põsele teha „näomaaling“.

Alanud õppeaasta on sportlikult käima läinud – kuid etteaimatavalt toredaid ja pingutust nõudvaid võistlusi ning tegemisi jätkub tervesse aastasse.

Läti, Valmiera „Meš varam“

12.-13. septembril  toimus Lätis, Valmiera linnas spordivõistlus „Meš varam“ („Me suudame“). Võistlused toimusid kaheksandat korda ja just täpselt sama palju kordi on sel võistlustel osalenud ka Porkuni Kool. Võistlema sõitsid Kristofer, Einar, Monika, Tarvo, Kalevi, Carmen, Erich ja Kristiine. Võitlusaladeks olid 100 m ja 400 m jooks, pallivise, kaugushüpe, erinevad täpsusvisked,  lisaks  meeskondlikud teatevõistlused ja Boccia e. kuulimäng.
Laupäeva õhtul pärast võistlusi toimus pidu Valmiera linna kultuurimajas. Pärast pidulikku õhtusööki nauditi  esinejaid ja võimalust tantsida.
Pühapäeval jäi õnneks alade vahele rohkema aega, seda aega kasutati staadioni kõrval  pargis asuva meeltepargi külastamiseks. Rada oli soovitav läbida paljaste jalgadega. Emotsioone meie laste meeltepargi läbimisest oli kuulda vist ka staadionile…
Võistluspäev lõppes autasustamisega, kus kõik võistlejad said medali ja diplomi. Loodame, et meie sõpruskool Lätimaal  kutsub meid  ka järgnevatel aastatel osalema ning  sama toredaid elamusi saavad ka järgnevad õpilased kogeda.

Algab ringide töö. Sel õppeaastal pakutakse lastele …

1. Näitering Silva Tölpt Kolmapäev 12.45-14.25
2. Vaibakudumisring Virge Viliberg Kolmapäev 12.45-14.25
3. Inglise keele ring Agnes Leemets Teisipäev 14.35-15.20/15.20-16.25
4. Lauluring II Ülle Pärg Esmaspäev 15.20-16.25 (suured)
5. Lauluring I Ülle Pärg Kolmapäev 13.40-14.25 (väikesed)
6. Kepikõnniring Kai Noormägi Teisipäev, neljapäev     15.00-16.00
7. Puutööring I Egon Leemets Esmaspäev 15.30-16.15
  Puutööring II Egon Leemets Kolmapäev 14.35-16.15
8. Keraamikaring I Egon Leemets Teisipäev 13.40-15.20
  Keraamika II Egon Leemets Teisipäev 15.20-16.20
9. Loodusring Terje Kundla Teisipäev 14.35-16.00
10. Matka- ja loodusring Küllike Laur Teisipäev 13.40-15.10

Rabaretk

õp.Silva tagasivaade…

15. septembril suundusime õppekäigule Viru rabasse. Raba on igal aastaajal põnev ja tore koht, eriti sügisel oma paljude erinevate värvidega. Tegime tutvust metsale ja rabale iseloomulike liikidega. Matkarajal läbisime mitmeid kooslusi. Palumännikus nägime erinevat liiki samblaid, kanarbikku, pohla ja mustikat. Rabas nägime järgmisi taimi: sookailu, murakalehti, tupp-villpead ja jõhvikat. Jõime rabavett, lugesime vaatetahvleid ja vaatasime kaunist rabamaastikku vaatetornis. Matk koos päikselise sooja päevaga andis rõõmu ja reipust kõigile osalejatele.

Hele, Merily-Marie, Siim, Hendrik, Mathias, Alari, Markus, Rihard, Silva ja Ants

Õpetlik ja ilus sügispäev Tallinnas

õp.Imbi meenutab…

Meie klass käis 16.septembril õppekäigul Tallinnas. Toompea lossis tutvustas giid meile lossi ja Riigikogu tööd; Keraamikastuudios ja kunstikaupluses Bogapott imetlesime keraamikute Bogatkinite töid; Linnagaleriis vaatasime Valeri Vinogradovi näitust PEEGELDUSED ja Kunstihoone galeriis Eleriin Ello maalinäitust LÄHEMALE; nautisime ka Lauluväljaku vaatamisväärsusi.

Kolmapäeval, 16. septembril sõidavad  õp. Elve kl. õpilased Järva-Jaani.

Direktori teadaanne

Porkuni Kool otsib oma meeskonda füsioterapeuti. Kokkuleppe saavutamisel oleks sobiv ka rehabilitatsioonimeeskonna juhtimine. Võtta ühendust direktoriga.

21.-25.september – nädala sündmused

Esmaspäeval, 21. septembril kell 13:00/14:00 toimub Porkuni lahingu 71. aastapäeva tähistamine Loksa ja Vistla vennashaudade juures  Seejärel kell 15:00 Porkuni Koolis raamatu Mõtle minule siin vaenuväljal esitlus  – Kurt Eiskopi Teise maailmasõja (1941-1944) sõjapäevikud.

Neljapäeval, 24. septembril toimub Kiigemetsas  EO jooksukross.

Reede, 25.septembrill leivapäev “Patsu-patsu kakku

Ja nüüd kõigest lähemalt…

Ülekooliline üritus „Iga samm loeb”

Kai kommentaar…

24. septembril korraldasime Porkuni Koolis ülekoolilise kepikõnnipäeva „Iga samm loeb“. 21. septembril läks lahti üle-euroopaline liikumisnädal „Move week”, mis eelmisel aastal pani kogu Euroopas liikuma ligi miljon inimest. Eestis on sellel aastal võimalik valida 120 ürituse vahel. Porkuni kool korraldas selle ürituse raames ülekoolilise kepikõnnipäeva, kus osalesid peaaegu kõik klassid. Kokku kogusime 91851 sammu ja läbisime päeva jooksul ligikaudu 9 km. Kepikõnnipäeva sissejuhatuseks vaatasime saalis filmi kepikõnni algõpetusest „Liigume, iga samm loeb”. Oli väga tore päev. Ilm näitas oma kõige paremat palet mida võib septembrikuus üldse tahta.

Aitäh kõigile osalejatele ja liigume ikka edasi, sest selles peitub hea tervis!

EO sügisjooks 2015

Taas Evelyn…

Selle õppeaasta esimene Eriolümpia võistlus toimus neljapäeval, 24.septembril  Jõgevamaal, Kiigemetsa Koolis. Üle Eesti oli kohale tulnud umbes  180 spordipoissi ja -tüdrukut, et võistelda jooksukrossis. Ilm oli soe ja päikseline. Tore oli joosta ja üle pika aja näha vanu tuttavaid ning  sõlmida uusi sõprussuhteid. Meie kooli võistlejad andsid endast parima ja seda on ka tulemustest näha – Marko I, Veiko II, Ain ja Raivo saavutasid tubli III koha. Angela K. ja Angela T. jooksid end neljandaks, Kert saavutas V koha.

Leivapäev

Korraldaja Agnes…

Sügise sünnipäeva õhtul ( 23. septembril) tutvustasid JK Otsa Talu põllumehed meie kooli õpilastele leiva teekonda põllult lauale. Esmalt rääkisime erinevatest põllutöödest, mis on vajalikud vilja kasvatamiseks. Seejärel saabusid põllule kombainid ja veoautod ning traktorgi, kes kõik võtsid lapsi lahkesti sõidule.

25. septembril jätkus Teraviljapäev kaerakakkusid küpsetades ja erinevaid saia- ning leivasorte maitstes. Kel soovi, sai külastada ka väikest teraviljasaaduste väljapanekut.

Suured tänud JK Otsa Talu muhedatele põllumeestele ning kõikidele tublidele abilistele!

28.september-3.oktoober – ootel on järgmised üritused:

Teisipäeval, 29. septembril algusega kell 09:00 Porgandipäev.

Kolmapäeval, 30. septembril  õpilaste hammaste profülaktiline  kontroll.

Neljapäeval algusega 11:30 toimub pargis jooksukross.

Neljapäeval , 01. oktoobrik kell 14:00 toimub mm-saalis teater “Lepatriinu” etendus “Loodusesõbrad”.

NB! Neljapäeviti kell 15:20 ALGAVAD staadionil jalgpalli treeningud!

 2.-3.oktoobril (reedel ja laupäeval) toimuvad  koolipere koolituspäevad Võrumaal.

Ja jälle pisut lähemalt toimunud üritustest…

Porgandipäev

Silva…

Teisipäeval, 29. septembril toimus meie koolis porgandipäev. Päev algas aatriumis lõbusate porgandite tantsu ja lauluga. Peale sissejuhatust said õpilased tegutseda erinevates õpitubades, mis olid kõik porgandiga seotud. Õpitoad olid järgmised: meisterdamine, liikumine, kompositsioon, teadmistetuba, salativalmistamise tuba ja mängutuba. Porgandipäev lõppes erinevate toorsalatite maitsmisega, mille põhikomponendiks oli porgand. Küll need maitsesid hästi! Uudistasime ka kooliaias kasvanud vilju ja aedviljadest valmistatud kompositsioone. Porgandipäev oli väga õpetlik ja vahva. Suur tänu õpitubade tublidele juhendajatele ja kõikidele osalejatele!

Sügiskross 2015

Evelyn…

1. oktoobril toimus pargis kooli jooksukross. Võistlusmaa pikkuseks oli 500 meetrit. Enamus läbis metsaraja joostes, kuid kelle jaoks see liiga raske oli, võis kõndida. Peaasi, et maa saaks läbitud. Reede hommikul toimus autasustamine. Tublid jooksjad said pingutuse eest diplomi ja šokolaadi. Meie kooli kolm kõige kiiremat poissi on Marko Männiste (1.44), Ain Põder (1.52) ja Kaimo Põder (1.53), tüdrukutest oli kõige kiirem Angela Tomson (2.10), Angela Kepp (2.29), ja Anastassia Pissareva.

Aeg läheb kiiresti, meie tema järel…

5.- 9.oktoober – nädala sündmused:

Esmapäeval, 5. oktoobril kell 12:00 toimub aatriumis  ÕPETAJATE PÄEVA TÄHISTAMINE .

Teisipäeval,6.oktoobril  on õp. Inga klassi õpilased Kakerdaja rabas.

Kolmapäeval,7.oktoobril  sõidavad õp. Tiiu klassi õpilased Rakverre.

Neljapäeval, 8. oktoobril lähevad õp. Imbi klassi noored Aegviitu.

Neljapäeval kohtuvad õp. Agnese ja õp. Virge klassi I klassi õpilased liikluspolitseinikuga.

Lastevanematele läksid teele järgmised teated:

Lp. lapsevanemad!

* 13. oktoobril kell 13.00 Väike-Maarja kutseõppe teabepäev tutvustamaks puhastusteenindaja abilise 2. taseme eriala Porkuni Kooli saalis. Eriti on oodatud kõik käesoleval õppeaastal kutseõppe õpilaste vanemad, õpetajad-kasvatajad. Ka teised huvilised on lahkesti palutud osa võtma.

* Eriolümpia PEREFOORUM 23. oktoobril 2015 kella 10:00-17:30 Dorpati Konverentsikeskus Baeri saal, Tartus, Turu 2.

Sihtgrupp: osalema on oodatud kõik huvilised, kel on kokkupuude intellektipuudega inimestega. Eriti ootame lapsevanemaid, kelle peres kasvab intellektipuudega laps, lasteaia-ja päevakeskuste õpetajaid, intellektipuudega lastega/täiskasvanutega töötavaid inimesi.

Registreerumine ja info Siret@kroonu.tartu.ee kuni 16.10.2015 tasuta!

Ja taas kommentaarid toimunule…

Õpetajate päev

Esmaspäeval, 5. oktoobril tähistas koolipere õpetajate päeva piduliku aktuse ja ühise tordisöömisega. Terje ja Imbi tänavad kõiki abilisi!

Õppekäik Kakerdaja rabas

õp. Inga memuaarid…

6. oktoobril käisime õppekäigul Kakerdaja rabas. Osalesime kahe klassiga RMK loodusprogrammis „Soode salapära“. Hommik Kakerdaja rabas oli külm ja vaikne- termomeeter näitas 0⁰. Kui päike pilvede tagant välja tuli, siis tundsime veidikegi sügisest päikesesoojust. Saime teadmisi rabas elutsevatest taimedest, loomadest ning maitsesime laukavett. See polnudki tavalisest veest väga erinev, kuid joogijanu ei pidavat kustutama. Sõime ka marju: sinikas, jõhvikas ja kukemari.Kõige ilusam oli siiski ümbritsev loodus, mis oli juba sügisehtes. Kokku kõndisime u 4 km. Pärast matka saime end soojendada lõkke ääres, jõime taimeteed, sõime võisaia ning kontrollisime oma teadmisi töölehtede näol. Oli huvitav ja meeldejääv õppekäik. Julgeme kõigile „soojalt“ soovitada – „MINGE RABASSE!“

Kakerdaja rabas käisid: Angela, Anastassia, Carmen, Kalevi, Vladimir, Mathias, Kaimo, Oliver, Marko, Renneli, Ants

Retk läbi muinasjutu Rakvere linnuses

õp. Tiiu kommentaar…

Imeilusal kolmapäeva hommikul, 7.oktoobril  startisime onu Antsu juhtimisel Rakvere Vallimäele. Seal ootas meid lahke  ja väga tark giid.

Kõigepealt said lapsed mängida keskaegseid rüütlite mänge. Järgnes takistusriba – üks õige sõjamees pidi olema ju kiire ja osav – lastel tuli läbida kiikuvatest kottidest takistusriba ilma ühegi puuteta. Saime hakkama!

Järgnevalt vaatasime üle kõik linnuses elavad loomad ning siis suundusime ruumidesse. Laste teadmised pandi proovile – missuguseid muinasjutte sa tead? Kas sa tead, kuidas muinasjutud on üldse tekkinud? Vastuseid oli igasuguseid… Giid seletas meile kõike väga emotsionaalselt, lõbus oli.

Veel saime katsuda ja proovida igasuguseid keskaegseid sõjariistu, tegime savist kulda, igaüks valmistas endale mesilasvahast küünla ning julgemad läbisid surmatoa, piinakambri ja põrgu! Kulminatsiooniks oli linnusest aarde otsimine – tänu Kaarlile leidsime ka selle üles! Kuldmedalid!Lõpuks mängisid lapsed linnuse hoovil vanaaegsete mänguasjadega, sai „hobuse“ selga ronida ning fotograafile poseerida.Kui ära hakkasime tulema, tahtsid linnuse lambad ka meiega kaasa tulla – kahjuks ei olnud meil bussis vabu kohti…

Keskajas viibisid Kaarel, Noel, Rando, Elisa, Kristjan, Kristel, Rauno, Kert, Elise, Ants, Kristiina ja Urve .

Õpetlik sügispäev Aegviidus

Imbi ja Küllike pajatavad…

Käisime neljapäeval, 8. oktoobril Aegviidu Looduskeskuses. Arutasime ja uurisime, millisele matkale ning mida peaks kaasa võtma. Üks lastegrupp sai ülesande valida asjad matkakotti ühepäevasele ja teine grupp kahepäevasele sügismatkale. Lapsed tulid ülesandega hästi toime.

Sõõriksoo matkarajal maitsesime sinikaid ja pohli, nägime põdra tegutsemisjälgi ja saime teada, kuidas looduses liikuda ning matkal märgi riideid kuivatada.

Viimane nädal enne sügisvaheaega…

12.-16.oktoober

Esmaspäeval,12.oktoobril  lähevad õp. Terje klassi noored Paidesse.

Teisipäeval,13.oktoobril  sõidavad õp. Silva klassi õpilased rongiga Tallinnasse.

Kolmapäeval,14.oktoobril kell 13:00 toimub  MM-saalis V-Maarja KK teabepäev kutseõppest.

Neljapäeval,15.oktoobril on õp. Agnese ja õp. Helge klassi lapsed Rakveres.

Reedel, 16. oktoobril toimub  lapsevanemate koolituspäev.

Meenutusi…

Riigikogu ja Tervishoiumuuseumi külastus

õp.Silva …

13. oktoobril sõitsime rongiga Tallinnasse, et külastada Riigikogu ja Tervishoiumuuseumi. Riigikogus võttis meid vastu sõbralik giid, kes tutvustas istungite saalis istumise korda. Saime ülevaate, kus istub istungeid külastav Vabariigi President, kus valitsuskabineti ministrid ning Riigikogu esimees Eiki Nestor. Saime ka lühida ülevaate Toompea lossi ajaloost ja võimaluse külastada istungitesaali rõdu, kus toimus arutelu pagulaskriisi teemal.

Peale Riigikogu külastust suundusime Tervishoiumuuseumisse, kus muuseumikunstniku käe all valmisid polümeersavist anatoomiliselt täpsed silmamunad. Sel ajal kui savi ahjus küpses, said lapsed külastusjuhi saatel tutvuda silmatoaga.  Õpitoas pakkusid lõbusat osalemisvõimalust käed-külge eksponaadid.

Rongiga kooli poole sõites oli kõigil sära silmis ja rahulolev naeratus näol. Oli tõesti vahva ja õpetlik päev!

Piraadi Kohviku uudised

Mairi kommentaar…

Enne koolivaheajale minekut toimus tihe töönädal Piraadi Kohviku töötajatel. Kaks nädalat on toimunud Piraadi Kohviku logo valimised, mis tihedas finaalis sai lõpuks valitud. Logo autoriks on Kristjan Luhamäe. Tähtis toiming enne kohviku avamist on aktsiate müük. Aktsiate müügist saadud raha eest valivad kaubalaost firmapidajad kauba ja toiduained, millest valmivad pirukad, koogid ja salatid. Toimusid ka esimesed kohviku proovipäevad. Põnevust oli nii uutele kui ka vanadele teenindajatele ja klientidele

16.oktoobril toimub korraline õppenõukogu nr.2.

Koolivaheaeg kestab 19.- 24.oktoobrini.

Vaheajal, 19.-20.oktoobril toimuvad   kogu personalile mõttetalgud/grupitöö kooli arengukava hüvanguks.

HEAD KOOLIVAHEAGA!

LAUPÄEVA ÖÖSEL VASTU PÜHAPÄEVA (25. oktoobril) KEERA KELLAD ÕIGEKS!!!

Jälle algab kõik, algab uuesti…

II ÕPPEVEERAND

26.-30.oktoober

Kolmapäeval,28.oktoobril  sõidavad 6 õpilast õp. Evelyniga Liikumisaktiivsuse päevale Kiigemetsa Kooli.

Kolmapäeval,28.oktoobril  külastab õp. Silva klass Politseimuuseumi.

Kolmapäeval, 28.oktoobril KELL 9:50 MM-SAALIS politseipäev “TURVALINE AUTO- ja BUSSISÕIT” ning “OLE NÄHTAV!”

Neljapäeval, 29. oktoobril  sõidavad õp. Virge ja õp. Halti kl. lapsed Rakvere Politseimuuseumisse.

Neljapäeval,29.oktoobril  kell 13:00-15:00 aatriumis LIIKLUSOHUTUSEPÄEV.

Reedel, 30. oktoobril toimub EEL üldkogu Vihula mõisas. EEL president on Rakvere Põhikooli direktor Lea Pilme.

Lühikokkuvõtted/muljed toimunust…

Politseimuuseumi külastus

Silva:

Kolmapäeval, 28. oktoobril sõitsime liinibussiga Rakverre. Külastasime Eesti Politseimuuseumi, kus osalesime muuseumitunnis „Politseiakadeemia“ Saime teada, milliseid tähtsaid ülesandeid peab üks politseinik täitma. Proovisime selga erinevat politseivarustust, meisterdasime politseimütsi ning mängisime detektiivimängu, kus pidime üles leidma lepatriinu varastatud täpid. See õnnestus meil hästi! Õues saime erinevaid politseiautosid uudistada ja olla kiirusemõõtja-politseiniku rollis – politseimuuseumi ees sõitsid kõik juhid lubatud kiirusega. Külastasime ka kohvikut ja raamatukogu.Oli tore, õpetlik ja päikseline sügispäev Rakveres!Politseimuuseumis käisid Hele, Mathias, Siim.

Liikumisaktiivsusepäev

Lühikokkuvõte Evelynilt:

Kolmapäeval, 28. oktoobril toimus Kiigemetsa koolis EO Eesti Ühenduse Liikumisaktiivsuspäev. Üle Eesti oli kohale tulnud üle saja aktiivse noore. Meie koolist osalesid sel üritusel Alari, Ken, Hendrik-Aleksander, Marin, Gert ja Markus. Meie ülesandeks oli kümnes jaamas sooritada erinevaid harjutusi, sõita ratastooliga, täpsust visata, roomata jne.Tubli osalemise eest said kõik diplomi ja banaani. Liikumisttäis päev möödus toredate kaaslaste seas kiiresti.

Koerad koolis

28. oktoobril oli lastel huvitav kohtumine koertega. Külas käis koerteklubi Skywhite. Koerad näitasid oskusi, mida nad on oma koolis õppinud. Lastel oli võimalus nendega ka lähemalt suhelda, olla läheduses, puutuda ja paitada koeri.Täname kõiki osavõtjaid koostöö eest! Toreda õhtupooliku organiseeris Ellen.

Õppetund Politseiakadeemias

Neljapäeval, 29. oktoobril sõitsid õp. Virge ja õp. Halti klassi lapsed Rakvere Politseimuuseumisse. Lapsed käisid “politseikoolis”, kus tutvusid politseinikute tööga. Nad said selga proovida nende tööriietust. Kuna kõik lapsed tahtsid politseinikeks saada, pidid nad treenima oma muskleid, jooksma hästi kiiresti ja mängima tähelepanumängu. Et tõelise politseiniku moodi välja näha, tuli kõigil endale uhke müts meisterdada. Seejärel mindi kõrvalruumi „vargust lahendama“ ja „paharette püüdma“. Õuealal said väikesed politseinikud mõõta autode sõidukiirust, näha avariilist autoromu ning keerata ehtsa politseiauto rooli. Väikestele politseinikele meeldis politseikoolis ehk -akadeemias väga õppida! Lastega olid kaasas Virge, Halti ja Sirle.

Liikle ohutult!

29. oktoobril toimus koolis liiklusohutuse päev. Üritus algas aatriumis ühislauluga ning edasi siirduti gruppide kaupa viide erinevasse tegevuspunkti. Ühes punktis sai vaadata filmi helkurist, selle kasutamisest ja vajalikkusest. Teine punkt asus pikas pimedas koridoris, kus sai autosõitu imiteerides võrrelda helkurit kandva ja mittekandva inimese märkamise erinevust ja taskulambiga testida erinevaid helkurite kvaliteeti. Aartriumis asus liiklusmärkide õpituba. Spordisaalis sai vaadata jalgrattaid, vajalikku lisavarustust ning proovida oskust slaalomsõidus või aeglussõidus. Viiendas töötoas sai ise helkureid meisterdada. Liiklusohutuspäeval osales ka Lõvi Leo ning ka üks lapsevanem mootorrattaga.

Õpilased said uusi teadmisi ja kinnistasid varemõpitut ning olid liiklusohutuse päevaga väha rahul. Õhtud on pimedad, kandke helkurit!

2.-6. november

Teisipäeval,03.novembril  toimub LIIKUMISAKTIIVSUSE PÄEV.

Teisipäeval, 03. novembril sõidavad õp. Merlini ja Malle kl. lapsed Jääajakeskusesse.

Reedel, 06. novembril toimub  TT-koolide õppepäev Tartu Maarja Koolis.

Liikumisaktiivsusepäev

Peaorganisaator Evelyn:

Teisipäeval, 03. novembril  toimus meie koolis traditsiooniline üritus – Liikumisaktiivsuse päev. Kõik klassid olid jaotatud nelja gruppi ja igal grupil oli punktide läbimiseks aega pool tundi. Punkte, kus sai aktiivselt erinevaid ülesandeid täita, oli kokku 12. Me sõitsime ratastoolide ja tõukeratastega, läbisime kinnisilmi takistusrada, ronisime läbi tunneli ja mööda varbseinu, hoidsime tasakaalu erinevaid ülesandeid täites, harjutasime täpsust jalaga ja kaikaga palli lüües ning „nooli“ läbi rõnga visates ja tegime veel palju muud põnevat. Viimases punktiks oli aga midagi täiesti uut ja põnevat – instruktori juhendamisel seinast köite abil alla laskumine, mis oli lahe ja jube korraga.

Tähtis teade!

ESMASPÄEVA ÕHTUTI kutsub kasvataja Ellen lapsi aatriumisse tantsima ja ringmänge mängima!

Hooldusklasside Marditrall!

Anu ja Inge annavad teada…

10. novembril toimus hooldusklasside Marditrall. Peale hommikusööki tulid hooldusklasside lapsed aatriumi, kus ootas neid ees pikk laud. Laud oli kaetud igasuguste töövahenditega. Kõik lapsed leidsid endale sobiva koha ja mahtusid kenasti ühise laua taha ära. Muusika mängis, värvilised tuled põlesid ning iga laps sai laualt endale vabalt maski ja töövahendid valida, millega oma maski värvima hakati. Kõik lapsed oled meisterdamisega väga ametis. Kui maskid valmis, panime need ette ning riietusime martidele kohaselt. Seejärel võtsime kõik suurde ringi ja õp. Ülle juhendamisel laulsime ja tantsisime mardilaule ja -tantse. Kõigile rõõmuks olid lõpetuseks laual ka maiustused, mis lastele väga maitsesid. Jäime väga rahule, sest kõht oli maiustustest punnis ning enda tehtud maski sai iga laps kaasa.

Oli tore hommikupoolik koos Martidega.

Tore päev Tartus!

Sõnajärg Ingale…

Kolmapäeval, 11. novembril käisime Tartus. Põnevust pakkus sõit uue rongiga. Külastasime kino CINAMON, kus vaatasime multifilmi „Transilvaania 2“. Multikas oli vahva ja naljakas. Peale kinokülastust  käisime söömas ning jalutasime linnas. Tore päev oli – mõnus vaheldus koolipingis istumisele!

13. november jääb Euroopa ajalukku kurva päevana –Pariisis  toimus  ulatuslik terrorirünnak .

23.-27. november – sisutihe koolielu jätkub…

Esmaspäeval ja teisipäeval on meil külas kolleegid Soome koolist.

Teisipäeval, 24.novembril  kell 09:00 aatriumis “KADRI 2015″ valimised .

Neljapäeval, 26. novembril  sõidavad õp. Küllikese klassi lapsed Kohtla-Nõmmele.

Neljapäeval viibivad  õp. Helge ja õp. Virge kl. õpilased Sagadi õpperadadel.

Ja nüüd lähemalt…

Kadripäev Porkuni Koolis

Terje, Inga ja  Mairi suursugune ühisprojekt. Asjaosalised meenutavad:

Ettevalmistused kadripäevaks algasid juba novembri alguses. Iga klass valis välja oma esinduskadri. „Kadril“ tuli õppida muusika järgi kõndimist, enesetutvustamist, väljendada oma loovust tantsu, laulu või luuletusega, teha reklaami tuntud toodetele. „Kadrisid“ harjutasid veel võileiva ja soengu tegemist. Kõikidel väikestel ja suurtel „Kadridel“ oli võimalus kuulata kooliõe Ippe õpetusi hügieenist ja külastada Tamsalus juuksurisalongi, kus juuksur Elle õpetas tegema erinevaid soenguid.

24. novembri hommikul oli maja ärevust täis. Kell 9.30 kuulutasid päevajuhid ürituse avatuks ning tüdrukud astusid publiku ja žürii ees lavale. Läbida tuli mitmeid voore ja kõik said näha meie tüdrukute tublidust. Põnevust ja elevust pakkusid meile Sääse lasteaiast tulnud väikesed ja suured „Kadrid“, kes tutvustasid meile kadripäeva kombeid, mänge ja laule.

Kadri 2015 on Elise Viiralt.

Kadripäeva juhtisid meie oma kooli poisid Veiko ja Erich.

Tublid!

Konservitehases

Küllike selgitab:

26. novembril toimus õppereis konservitehasesse „MAAG“ ning peale käisime Kristjanil külas. Ennekõike valitseb konservitööstuses puhtus, tegemist on ju toiduga, vaatamata sellele, et meie toitu ei puutunud, panime selga uued valged ühekordsed kitlid, pähe ühekordsed mütsid ja jalga ühekordsed kilesussid. Pesime ja desinfitseerisime käed. Saime teada, kuidas valmivad konservid. Liha on esialgu -21 kraadises külmas, seejärel sulatatakse +24 – +25 kraadi juures, siis valmistatakse suures masinas lihamass, mida masin linti mööda jooksvatesse konservikarpidesse täpselt jaotab. Vahepeal lähevad karbid läbi pesurist ja siis linti mööda edasi kontrollkaalumisele. Järgneb lindil olev vahejaam, mis kaanetab karbid. Siis suurtesse ratastel võrekastidesse ja ülisuurde autoklaavi, kus konserv karbis küpseks saab. Autoklaavis on temperatuur +121 – +122 kraadi, aga seal on olemas ka jahuti, nii et keema konserv ei lähe. Edasi tuleb kuupäeva jm märgistuse panek, siis saavad karbid endale ümber õige sildi ja lähevad grupi kaupa kilesse pakendamisele. Edasi tuleb ladustamine alustele ja siis lattu ning seejärel järgneb teekond kaubandusse. Huvitav oli teada saada, et Rakvere konservitehas „MAAG“ valmistab ka valmistoitu, nt Rannarootsi KARTULIPUDER LIHAPALLIDEGA, GULJAŠŠ KARTULITEGA, KUKESUPP jt huvitavaid ja maitsvaid valmistoite, aga nende eripära on see, et neid valmistatakse plekkpurkidesse ja poes peaks neid otsima konserviriiulitelt. Küllike TÄNAB toreda päeva eest TAURI`t konservitehasest „MAAG“ !

Külastasime ka Kristjan Harsija kodu. Tänud Kristjani emale AINIKI`le sooja vastuvõtu eest ! Tänavad Küllike ja Maire õpilastega.

Metsaga sõbraks

Virge kommentaar:

RMK Sagadi looduskool ootas neljapäeval, 26. novembril meie kooli  kolmandate klasside õpilasi endale külla. Looduskoolis toimusid põnevad tunnid metsamuuseumis, mõisapargis ja metsas. Õppisime tundma metsaelelanike elu ja metsade kasulikkust inimesele. Saime teada, et uus mets kasvab 100 aastat…

Hoiame metsa! Oleme metsaga sõbrad, sest tal on meile nii palju õpetada!

Lastega õppisid kaasa Keiti, Liivi, Terje ja Virge.

JÕULUD TULEVAD – käes on detsembrikuu…

Uudised A-korpusest

Marika annab teada:

Detsembri alguses toimus hooldusosakonna üritus „Jõulude ootel“. Alustuseks külastasid meid kuuse all päkapikud Eku ja Keku, kes tõid komme ja häid soove. Peale seda istusime pika laua taga ja meisterdasime jõululaulude saatel. Tegime oma osakonda kaunistusi ja panime ühiselt üles inglid, lumememmed ja jõulupärjad. Kogu melu lõppes kommide, piparkookide ja puuviljade söömisega.

2. detsembril on Tiiu klass teatris „Vanemuine“,

3. detsembril on vanemad õpilased „Estonias“ – teemaks jõulud.

7. detsembri õhtul kell 18:00 loovad meile advendimeeleolu Tamsalu laste- ja naiskoor.

KAHEL TEISIPÄEVAL, 1. dets. ja 8. dets., kell 08:00 on aatriumis PÄKAPIKKUDE ADVENDIHOMMIKUD
TEISIPÄEVAL, algusega 10:45 EO võimlemisvõistlused  Porkuni võimlas.

Paide Vallimäel

Marika ja Anu kommentaar:

9. detsembril külastasime koos lastega Paide linnust. Igal korrusel nägime midagi põnevat – filme, vahakujusid ja vanaaegseid asju. Ühelt korruselt teisele sõitsime liftiga. Saime ise piparkooke küpsetada ja pärast muidugi ära süüa. Viimasel korrusel ootas meid üllatus – jõuluvana tuli! Laulsime ühiselt ja kõik lapsed said kingitusi. Ära tulles imetlesime õues lambaid. Oli tore reis! Kahtlemata!

9. detsembril sõidavad kooli väiksemad lapsed Rakvere Teatrisse „Hansukest ja Gretekest“ vaatama. Pärast etendust ootas lapsi Jõulumaa.  Nagu kokkuvõtvalt selgub, oli seekord  tänu õppejuhile  valik väga lai ja mitmekesine. Aitäh, Urve!

Jõuluekskursioon

Küllike:

Seekord siis rändasime jälle liinibussiga. Rakveres alustasime traditsioonilisest talve sünnipäevalaste kingituste valimisest. Nautisime natuke jõulumeeleolus linna ja suundusime Rakvere teatrisse. Vaatasime etendust „Hans ja Grete“. Lustisime jõulumaal, mis oli seotud etenduses nähtuga ja seekord sisaldas metsateemat. Meie jõuluvanaks osutus Porkuni Kooli endine kasvandik. Kõndisime erinevates metsades, läbisime osavusradasid, mängisime osavusmänge. Vaatasime, kus kasvavad metsamarjad ja seened. Käisime nõiamajas ja tegime pilti koos (etenduse-) nõiaga, (kes muuseas on ka „Kättemaksukontoris“ nõiana tuntuks saanud). Proovisime kõik, kas Hansu puur on ka meile paras. Mõistatasime koos, kuidas panna kokku ilmatuma suurt tammelehe puzzlet. Suhtlesime kodu ootavate kassidega, oli ju etenduse moto, et ka nemad jõuluks koju saaksid. Meisterdasime koos Gretega ja olime viimased, kes jõulumaalt lahkusid.

Lõunatasime mõnusalt sohvabaaris Fresco. Laialt jätkus lõbu mängumaal.

Enne bussi peale minekut jäädvustasime ennast Rakvere jõulukuuse all.

Kadedaks teeb!

10. detsembril toimus pidulik JÕULULÕUNA  kogu kooliperele.

10. detsembril saabus kingikottidega külla JÕULUVANA – muidugi oli see meie kooli väsimatu patrioot TOMMY. Sõnadest jääb väheseks, et teda tänada.    Siiski – aitäh,Tommy! Lastele on need käigud väga tähtsad. Kohtumiseni!?

11. detsembril toimub korraline õppenõukogu, kus kokkuvõtted oma tööst teevad kasvatajad.

Advendihommikud

Advendiajal külastasid meid päkapikud Eku, Keku, Piku ja Kratt. Nad tõid jõuluvanalt tervitusi ja ootasid jõuluvana postkasti laste kirju ning häid soove.

14.-18. detsember

Teisipäeval, 15. detsembril sõidab suur grupp õpilasi Pärnumaale, et minna külla  Lottele.

Kolmapäeval, 16. detsembril  kell 9:00 kutsuvad päkapikud EKU, KEKU, PIKU ja KRATT kõiki lapsi ÕUNAAEDA.  Seal  rääkisid  nad meile vanadest jõulukommetest ja õpetasid Tahma-Tooma meisterdamist. Ühise lõkke ääres joodi sooja jõuluglögi ja loeti ette kõigi jõulusoovid.Nii möödus jõulude ootamine ruttu ja nüüd ongi jõulud käes!

Jõululaat 2015

Reedel, 18.detsembril toimus traditsiooniline jõululaat. Tänavu kandis  oma 5. sünnipäeval jõululaat nime “Ingel minu õlal”. Imeilusa etteaste järel said kõik minna laadamelust osa saama. Tavapärase  meeleolu lõid kaupmehed, õnneloos, töötoad, mängunurgad ja loomulikult kohvik. Külla oli kutsutud ka Tamsalu lasteaia “Öökulli” rühma lapsed, kes etendasid meile näidendi „Pikk Päkapikk“. Aitäh kauplejatele ja kõigile-kõigile abilistele, tänu kellele laadahommik kenasti korda läks! Tänavad Urve, Agnes ja Virge.

LASTE JÕULUPIDU saab alguse samal päeval  kell 15:30. Lapsevanemad ja külalised saavad nautida etendust „Mutionu pidu“. Aplaus!

Pärast jõuluvana külaskäiku sõitsid paljud lapsed koju, kuid väga paljud lapsed jäid veel üheks ööks Porkunisse.Nemad sõidavad jõuluvaheajale laupäeval, 19. detsembril tavalisel kellaajal – kell 12.50 (Ida-Virumaa) või 13.00 (Lääne-Virumaa). Seoses koolivaheajaga on UJULA JA SPORDIKOMPLEKS SULETUD 18. dets. 2015 – 10. jaan. 2016

19. detsember – õhtul toimub  töötajate jõulupidu – seekord omas koduses koolimajas. Muusika eest hoolitseb tantsuorkester Türilt – ABSOLUT LYHIS. Head söögid-joogid, mõnusad kolleegid, jõuluvana, tants – nagu päris!

Vaheaeg on seekord erakordselt pikk – 3 nädalat!  Kool algab jälle 11.01.16. Osa lapsi ei tahtnudki koju minna – nii hea kool!

Rahulikke jõulupühi igasse kodusse!

Aeg läheb ees kiiresti, meie tema kannul…

Küllap jäi midagi ka kirja panemata, kuid võtkem siis pisut aega hinge tõmmata.

Ja siin ta on – 2016!

Alustame motoga:

Midagi suurt pole kunagi saavutatud ilma entusiasmita. (Ralph Waldo Emerson)

Vaheajal on erakordselt  külmad ilmad. Alates jõulu 2.pühast algas HARJUMATU külmalaine. Harjumatu, sest   detsembris alles lilled õitsesid!

05. jaanuaril  toimub 4-tunnine ujumisega seotud koolitus neile, kellel seda iga päev vaja.

06. jaanuaril  toimub ühine kooliarengukava arutamine nö mõttetalgud, mis jääb edaspidi aluseks kooli üldtööplaanile.

Ja ongi kolm nädalat möödunud – kuhu nad jäid?

Esmaspäeval, 11. jaanuar –  esimene koolipäev algab rõõmsa sündmusega – nimelt tähistab Porkuni Kool 11. jaanuaril oma sünnipäeva.  Aastaid on Porkuni Koolil juba 91.

Pärast direktor Tiit Leemetsa tervitust kuulutati välja Porkuni Kooli 2015. a. sõbralikumad lapsed – ELISA LUIK ja KAAREL KALAMETS ! Palju õnne neile!

Meie kooli lipulause – „See on meie kooli lipp. Ma õpin ja käitun nii, et teen rõõmu Porkuni Koolile.“ – kordamise järel algas väike kontsert. Piduliku meeleolu lõid Väike-Maarja Muusikakooli noored muusikud õp. Rutt Vilu, Raivo Naritsa ja Tauno Vilu juhendamisel. Särtsakat hoogu lisasid Tamsalu Gümnaasiumi Siret Kristeli tantsuneiud. Pidu päädis loomulikult vulkaanküünaldesäras sünnipäevatordiga.

Ilus üllatus

Porkuni Kooli sünnipäevanädalal 13. jaanuaril 2016 üllatas kogu kooliperet Rakvere Kaurikooli balletiklass, kes  esitas emotsionaalse ja kauni kava klassikalistest balletitantsudest ja 17. sajandi õukonnatantsudest. Täname juhendajaid ja tantsijad meeldejääva pärastlõuna eest. Ootame järgmist kohtumist!

Meie IT-mees Kalev vaatab tahvelarvutid üle, et siis õpetajad saaksid järjekorra moodustada nende tundides kasutamiseks. Arvuteid on kooli muretsetud 6 või 7 (vabandan, kui eksin).

Teisipäeval, 19. jaanuaril sõidavad õp. Imbi kl. lapsed õppekäigule Oandusse.

Meenutus klassiõpetajalt:

Käisime teisipäeval Oandu looduskeskuses ja osalesime programmis „Puud ja inimesed“. Vaatasime filmi metsatöödest, uurisime vanu metsatööriistu ja erinevate puude käbisid. Saime teda, mida erinevatest puudest saab valmistada ning käisime metsaretkel. Meie tore retk lõppes ühise teejoomisega.

Oandus käisid Kristiine, Marin, Rihard, Markus, Gert, Erki, Tarvo ja Kristjan oma saatjatega.

Õppekäik Vanemuise Teatrisse

Silva:

Teisipäeval, 19. jaanuaril sõitsime rongiga Tartusse, et tutvuda Vanemuise teatri igapäevase tegevusega. Tutvusime teatri ajaloo ja lavastuse valmimise protsessiga. Kui palju inimesi töötab selle heaks, et üks etendus saaks välja tulla? Uskumatult palju! Uurisime, mida teevad valgustajad ja helitehnikud, mida teeb riietur, lavameister. Kunstnik teeb kavandi, milline peaks riietus ja lavakujundus välja nägema. Siis alustavad tööd õmblejad, peakatete valmistajad, puutöömeistrid. Õmblejad, kostüümimeistrid olid parasjagu ametis „Lumekuninganna“ etenduse kostüümidega. Käisime ka kostüümilaos ja kostüümilaenutuses ning saime teada, millest valmistatakse balletikingi. Meil õnnestus ka suurelt lavalt saali vaadata ning sisse piiluda balleti prooviruumi, kus harjutati tantse“ Lumekuninganna“ etenduseks.

Oli huvitav ja õpetlik teatriskäik ja meie giid Mall väga tore, lahke ning asjalik.

Neljapäeval, 21. jaanuaril  on õp. Terje klasssi noored koos lapsevanematega tutvumas edasiõppimisvõimalustega Astangu KRK-s.

Terje:

Oleme kooli kõige vanemad õpilased ja varsti ootab meid ees aeg öelda hüvasti Porkuni Koolile. Mis saab edasi? Sellele küsimusele otsisimegi vastust 21. jaanuaril, kui käisime koos vanematega tutvumas Astangu Kutserehabilitatsioonikeskusega. Saime teada, millised on sealsed õppimisvõimalused, kuidas käib elu õhtuti õpilaskodus ja milliste huvialadega saab vabal ajal tegeleda. Maja oli väga suur ja ruumid ilusad. Kohtasime Astangul mitmeid endisi Porkuni Kooli õpilasi, kes nüüd seal erinevaid ameteid õpivad. Nii mõnelgi meie klassi noorel tekkis mõte jätkata õpinguid just Astangul. Täname Sirjat ja teisi Astangu inimesi meeldiva vastuvõtu eest.

Üritusel osalesid Karmel, Monika, Jaana, Kristjan, Ain, Einar ja Kristofer.

26. jaanuaril külastavad kooli omavalitsuste, koolide esindajad Norrast ja Rootsist.

Kätte jõuab aasta teine kuu – veebruar.

Teisipäeval, 9. veebruaril kell 17:15 toimub VASTLAPÄEV võimlas!

Galina:

Ilmataadi vingerpussidest hoolimata tähistasime vastlapäeva. Rääkisime ja mängisime läbi vana-aja kombeid. Tüdrukud said seakontide pealt meheleminekut ennustada, poisid kadapalli kotiga püüda. Hiljem jagunesime rühmadesse ja lastel oli tegevust neljas erinevas kohas: liulaskmine, võistlusmängud, vurritegemine, in-boksis mängimine.

Lõpetuseks mängisime ringmänge ja osavõtjad said kaela šokolaadimedalid.

Hõissa, vastlad!

10.-11. veebruaril viibivad Tuuli eestvedamisel koolis projektikirjutajad Saksamaalt, Soomest, Inglismaalt. Tegemist on Erasmus+ Programmiga.

Kolmapäeval, 10. veebruaril on õp. Marika klass õppekäigul Väike-Maarjas.

Kolmapäeval, 10. veebruari  hommikupoolikul külastavad meid Tallinna Tondi Põhikooli kolleegid.

SÕPRADE PIDU

Anu ja Inge:

11. veebruaril tähistasid hooldusklassid sõbrapäeva ühise peoga. Klassid kogunesid multimeedia saali, kus vaadati multifilmi „Kolm sõpra Prostokvašinost.“ Peale filmi vaatamist kingiti sõpradele vastaskuti kingitusi. Kõik kingid olid väga toredad ja südamega valmistatud. Mõni klass sai kaardi, teine jällegi sõbrapäeva rinnamärgi. Üllatuseks said kõik endale südamekujulise õhupalli, mida igaüks sai meelepäraselt kaunistada südamekleepsudega. Peale üllatust ja kingituste jagamist läks päris tantsupeoks. Lapsed olid väga õnnelikud, kui tuli Leopoldi sõbra laul. Selle järgi sai pehmeid patju loopida ja tantsida. Lõpetuseks sai iga klass sõbrapäeva kommikoti, millega rõõmsalt peale pidu oma klassi mindi. Oli tore ja lõbus päev.

Reedel, 12. veebruaril  algusega kell 9:00 toimub võimlas LÕK ja TÕK klasside sõbrapäevaüritus  “Et süda oleks terve!”

Ettevalmistused sõbrapäevaks algasid Porkuni Koolis juba eelmisel nädalal. Kooli seinale valmis suur puu, kuhu iga klass valmistas heade soovidega suure sõbrakaardi. „Sõbrapuu“ koos kaunite piltide ja soovidega oli kogu kooliperele suureks rõõmuks. Reede hommikul jätkus sõbrapäev võimlas. Külla tulid Süda ja Porgand, kes rääkisid õpilastele, kuidas olla terve. Süda  rääkis tervislikust toitumisest, suhetest kaaslastega ja liikumisest. Külla oli kutsutud joogatreener Tiiu Heinsoo, kes rääkis hingamise tähtsusest ja erinevatest jooga poosidest ning harjutustest. Joogavõimlemine pakkus lusti nii lastele kui täiskasvanutele. Ühiselt mängiti ringmängu ja saalist lahkudes sai igaüks mälestuseks helkurist südame ning maiustamiseks porgandi.

Selle suurejoonelise ürituse korraldasid Küllike, Maire ja Mairi.

Nädal täis mängu

15.-19. veebruaril oli koolis tubaste mängude nädal. Klassides mängiti erinevaid lauamänge, aga kooli aatriumis oli lastel võimalus mängida lauatennist, sulgpalli, minikorvpalli ning erinevaid osavusmänge.

Peakorraldajad olid Imbi ja Evelyn

Esmaspäeval, 15. veebruaril  sõidab grupp pedagooge tööalasele kohtumisele Soome, Rajasalmi Kooli.

Teisipäeval, 16. veebruaril toimub  kooli traditsiooniline suusamaraton – ehk toimub?!…

Neljapäeval, 18. veebruaril osalevad parim spordipoiss ja -tüdruk õp. Evelyni saatel EO Eesti Ühenduse tänuüritusel Haapsalus. Tänuüritusele olid Porkuni Koolist kutsutud koolidirektor, kehalise kasvatuse õpetaja ja spordis parim tüdruk Jaana Roots ning poiss Kristjan Luhamäe. Üritus algas pidulike sõnavõttudega ja laste esinemistega. Seejärel tunnustati parimaid sportlasi. Tänuüritus jätkus piduliku buffeelauaga ja tordisöömisega.

Vabariigi aastapäev Porkuni Koolis  – seekord väga tavapäratu – PRESIDENDI VASTUVÕTT!

19. veebruar

Ettevalmistused algasid juba varakult. Koolimaja kaunistamiseks valmistasid klassid rahvariide seelikumustreid ja sõlgesid. Õpilastele tutvustati presidendi vastuvõtu etiketti, käitumist, õpiti tantsimist jne.

Presidendiks ja prouaks olid meie kooli 2015. a kõige sõbralikumaks poisiks ja tüdrukuks valitud Kaarel Kalamets ning Elisa Luik.Pidupäeva esimene osa algas kontserdiga. Kõige põnevam ja liigutavam oli presidendi saabumine. Eelnevalt nägime videot, kuidas presidendipaar saabus uhke autoga ihukaitsjatest ümbritsetuna ning filmi jätkuks saabus esinduspaar muusika saatel saali. Porkuni Kooli direktori sõnavõtu järel õnnitles president külalisi Eesti Vabariigi 98. aastapäeva puhul. Oma kõnes soovis president eesti rahvale teineteisest hoolimist ja kokkuhoidmist. Järgnes üheskoos hümni laulmine ning õpilaste esinemine luuletuse-laulude-tantsudega. Kontsertile järgnes ametlik osa- kätlemistseremoonia, kuhu olid kohale tulnud kõik ministrid, tähtsad poliitikud, kirjanikud, sportlased jne oma kaaslastega, kelleks olid meie kooli õpilased. Ei puudunud ka delegatsioonid Lätist, Leedust, Norrast, Soomest, Rootsist ning Venemaalt. Kätlemistseremoonia kulges väga viisakas ja pidulikus meeleolus, kättpidi teretamist-õnnitlemist sai varem harjutatud. Presidendipaari eestvedamisel toimus valsi tantsimine, millega ühinesid pärast kõik külalised. Ühiselt tantsiti veel perekonnavalssi. Ühelt korralikult vastuvõtult ei puudunud ka banketilaud suupistete ja rahvuspäraste hõrgutistega. Ürituse valmistasid ette kooli noored  pedagoogid Inga, Mairi jt.

Õppetööd ei toimu E 22. ja T 23. veebruaril.

Õppetöö toimub N-R-L, 25. – 27. veebruaril.

Pärast õppetööd – niisiis laupäeval, 27. veebruaril  sõidavad lapsed koju tavalisel kellaajal.

Suusalaager Otepääl

Väsimatu Evelyn meenutab:

22.-23. veebruaril osalesid 7 õpilast Otepääl suusalaagris. Suusalund oli üle ootuste palju ja seda tuli aina juurde. Treeningutele lisaks tegime ühiselt süüa, käisime saunas, mängisime, puhkasime, sõitsime lumetuubiga, tutvusime suusahüppetoniga. Laagris osales abitreenerina Johanna, kes oli meile toredaks kaaslaseks ja abiliseks. Johanna poolt oli laagrilistele tunnistus ja väike maiustus. Laagri lõpuks olid kõik veidi väsinud, kuid arvamus oli, et laager oleks võinud isegi pikem olla.Täname Porkuni Kooli, kelle toel sai laager toimuda.

XIII maraton!

Porkuni Kooli 13. suusamaraton toimus teisipäeval, 1. märtsil. Hommikul oli õues -17 kraadi. Õnneks stardihetkeks oli temperatuur tõusnud ja suusamaraton võis toimuda. Stardis -10 kraadi ja paks-paks udu. Maratonile kohaselt toimus ühisstart ja läbida tuli kõigil (v.a. esimene klass) pea kaks kilomeetrit. Finišis ootas kõiki tublisid võistlejaid medal ja šokolaad. Tore oli finišis teed juua ja vahetada sõpradega võistlusmuljeid.

EO Eesti Ühenduse Talimängud

Taas Evelyni meenutused…

2.-3. märtsil oli meie kooli kuuel õpilasel võimalus osaleda EO Eesti Ühenduse Talimängudel. Võistlused toimusid Otepääl, Tehvandi suusaradadel. Võistluste avamisele eelnes tõrvikujooks koos Eesti politseiga. Esimesel päeval toimus eelvõistlus ja selle tulemusena paigutati võistlejad tugevusgruppidesse ehk divisionidesse. Pärast võistlusi oli mõnus puhata, ujuda ja meisterdada Pühajärve SPA-s. Eriti vahva oli õhtul disko, kus sai kohata vanu tuttavaid ja leida uusi sõpru.

Teisel päeval toimusid võistlused divisionides. Divisioni võitja, kui ta oli eelnevalt kandidaadina üles antud, sai kandideerida Talimaailmamängudele.Talimaailmamängud toimuvad aasta pärast Austrias. Porkuni koolist said võistlustele Ain ja Jaana. Vanuses 12-15 oli divisionide võitjaid rohkem ja nende vahel võeti loosi. Kahjuks Andreil ja Mathiasel loosiõnne ei olnud.

Tulemused: Ain, Jaana, Andrei ja Mathias saavutasid I koha, Anastassia III koha ja Erich VI koha. Teatevõistluses olime 4. divisioni esimesed ehk üldarvestuses kümnendad – kahekümne ühe võistkonna hulgas.

Õppekäik Väike-Maarjasse

õp. Imbi:

Esimene kohtumine – Väike-Maarja muuseum. Väike-Maarja muuseumi juhataja Marju Metsman alustas meiega ringkäiku näitusest „Juured“, kus Eestimaa kaardile pandi nööpnõel iga lapse kodukohta. Esimesel korrusel oli veel väljapanek jõumees Georg Lurichist ning vana klassituba, kus olid vanaaegsed koolipingid, arvelaud, petrooliumilamp ja muud põnevat. Teisel korrusel oli talupere tuba koos töö- ja tarbeesemetega ning Väike-Maarja kolhoosi näitus.

Teine kohtumine – Väike-Maarja raamatukogu.Raamatukogu direktor Irma Raatma tutvustas meile ruume ning kuidas ja miks on raamatud just nii paigutatud. Saime teada, et teatmeteoseid, haruldasi raamatuid ja uut perioodikat saab lugeda kohapeal; tagastamistähtajaks on raamatutel 21 päeva; eriteenused (koopiad, printeri väljatrükid, konverentsisaali rent ja arvutis mängimine) on tasulised; raamatukogus toimub näitusi.

Oleme väga tänulikud giididele, kes lahkesti meile oma valdusi tutvustasid.

EO saalihokiturniir Porkunis

Naistepäeval, 8. märtsil toimus Porkuni Koolis EO Eesti Ühenduse saalihoki võistlus. Võistles 8 võistkonda üle Eesti. Meie kooli võistkond saavutas oma divisionis I koha. (üldarvestuses 7.) Võitsime Maarja Tugikeskust 6:0. Võistluse ajal  jälgiti mängijaid  ja neist, kes žüriile „silma jäid“ , moodustati Eriolümpia koondis. Nemad esindavad Eestit Eriolümpia Talimaailmamängudel Austrias 2017. Meie koolist õnnestus koondisesse saada väravavahil Andreil. Teda ootab ees suur-suur töö, et seda kohta väärida.  Omandada tuleb uusi oskusi ning anda endast parim Austrias, märtsis 2017.

Emakeelepäev

Esmaspäeval, 14. märtsil algusega kell 10:15 toimub võimlas huvitav emakeelepäeva tähistamine. Eestvedajad olid Imbi ja Age. Sellel aastal tähistas meie kool emakeelepäeva koos teraapiakoer Rosina ja tema juhendaja Kristi Raavaga. Algul vaadati klassides esitlust teraapialoomadest, seejärel kogunesid lapsed kooli võimlasse, kus Rosina eestvedamisel sai lahendatud erinevaid lugemisülesandeid. Lusti oli palju, rõõmustas Rosin ja rõõmustasid lapsed.

Loodusmuuseumis

Teisipäeval, 15. märtsil  sõidavad õp. Tiiu kl. õpilased Tartu Ülikooli  Loodusmuuseumisse. Ootasime kaua päeva, et taas Tartusse minna.

Esimene peatus oligi  TÜ Loodusmuuseum. Suur tänu giid Jaanusele, kes meile 1,5 tundi muuseumi eksponaate tutvustas. Uudistamist oli väga palju ning ühtlasi saime teada, kui palju asju me maailma asjadest veel ei tea…

Lõunasöök oli broneeritud pizza-ja grillrestoranis „Taverna“. Õpiti taas söögilauas käitumist ning saadi teada, mis on menüü. Meie teenindaja kiitis lapsi väga hea käitumise eest!

Enne Tartust lahkumist külastasime ka Lõunakeskust, kus igaüks sai pisut raha kulutada. Koolist väljasõidud on hea vaheldus korrutus-ja jagamistabelitele!

Tänusõnad Antsule!

Muuseumitund „Hallo kosmos, hallo maa!“

Silva:

Teisipäeval, 15. märtsil käisime Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumis tutvumas Päikesesüsteemi ja planeetidega. Muuseumitund andis hea ülevaate Päikesesüsteemi tekkimisest jooniste, piltide, videote vaatamise ja läbimängimise abil. Lõpuks sai iga laps välja mõelda oma planeedi, sellele nime anda ja klassikaaslastele tutvustada. Muuseumis oli väga vahva!

Silva klassi õpilased tänavad häid abilisi Kairet ja Urvet.

Teisipäeval, 15. märtsil  kell 13:40 etendub MM-saalis Tallinna Lasteteater Lepatriinu etendus “Ma soovin, et…”

Kolmapäeval, 16. märtsil  kell 10:45 on võimlas I-V kl õpilaste jalkatund!

Meie kooli külastasid kaks Jalgpalliliidu kooliprojekti treenerit, Timo ja Sander. Nemad viisid läbi jalgpallitunni, mis oli mõeldud kooli noorematele (I-V kl.) õpilastele. Tund oli väga põnev, kaasahaarav ja väga vahva. Kõik said nakatatud jalka „pisikuga“ ja loodetavasti jäävad seda veel kaua „põdema“. Kooliprojektis osalemise eest kingiti koolile 10 jalgpalli, vestid, tähised ja jalkaraamat õpetajale.

Info: pärast vaheaega alustab tegevust jalpallitrenn, neljapäeviti, kell 15.30, treeneriks Alar Peek

XII vabariiklik HEV koolide laulukonkurss

Muusikaõpetaja Ülle annab toimunust ülevaate:

17. märtsil osalesid meie kooli laululapsed laulukonkursil Pärnu Koidula Gümnaasiumis, mille korraldas Pärnu Toimetulekukool. Esimesena esines Kalevi koos taustalauljate Angela ja Vladimiriga “Meripoijad”. Siim laulis laulu “Et oleks rahu” ja ansambel koosseisus Elisa, Elise, Kristel, Raivo, Rando ja Kristjan esitasid rahvalaulu “Vares vaga, linnukene”.  Kahju, et puudus väike Siim, kes jäi kahjuks haigeks. Sõit oli pikk, kuid kontsert oli tore. Vahepalaks laulis Pärnu Toimetuleku kooli õpetaja Olavi Kõrre koos lastega. Olid ka põnevad mängud. Üllatusesinejateks oli seekord noorte rahvatantsurühm “Kajakas”. Ka lapsed said tantsida koos noortega. Meie Elisa oli tubli tantsija. Lõpus paluti ka õpetajatel laulda üks laul. Valisime laulu “Oma laulu ei leia me üles”.

Päeva lõpus autasustati parimaid esinejad. Peavõidu ja õigus korraldada järgmine lauluvõistlus sai osaks Ämmuste Koolile. Kuna kõik toimetulekulapsed pandi ühte gruppi, siis meil ei õnnestunud saada ühtegi auhinda. Aga sellegi- poolest oli päev lõbus ja lapsed olid tublid. Tähtis pole mitte võit, vaid osavõtt.

Päikselist koolivaheaega kõigile!

Ülle

Reede, 18. märtsil l sõidavad õpilased nädalaks KOOLIVAHEAJALE!

Vaheaeg

kestab 21.-25. märtsini.

21.-22. märtsil toimub koolis 2-päevane VERGE koolitus.

Kolmapäeval, 23. märtsil –  käsitöökoolitus (KRISTALLKOTKAS). Kaunistasime kotte, särke, tenniseid jm.Seekord on vaheajale sattunud ka munadepühad!

Kool alustab viimase veerandiga esmaspäeval, 28. märtsil.

Töötajaile algab puhkusesoovide  kirjapanek…

1. aprillil  toimub töötajaile loeng  „Ohuolukord koolis“.

 07.-19. aprill viibib maavanema korraldusel koolis inspektor Maaja Valter.

Eelnevalt tutvub ta EHIS-e andmetega ja kooli kodulehega.

Kohapeal tutvub inspektor majaga, vestleb järelvalve teemadel;külastab õppetunde ja  õpilaskodu tegevusi, tutvub dokumentidega,vestleb õpetajatega, kasvatajatega, tugispetsialistiga; vestleks ka mõne lapsevanemaga, vestleks hoolekogu esindajaga. Samuti külastab inspektor erinevate klasside ja õppekavade järgi õppivate õpilaste tunde. Etteruttavalt saab öelda, et ettekirjutisi koolile ei tehtud.

Esmaspäeval, 04. aprillil sõidavad õp. Imbi kl. õpilased Rakverre Virumaa loomade varjupaika.

Imbi info:

Varjupaikade MTÜsse on koondunud kuus kodutute loomade varjupaika üle Eesti: Läänemaa, Pärnu, Viljandi, Virumaa, Võru ja Valga. Rakveres asuvas kodutute loomade varjupaigas on kassid ja koerad. Meile tutvustati varjupaiga asukaid. Lähemalt tutvusime sõbraliku koera Jukuga ja kiisuga, kes tahtis paisid.

Kuidas loomad varjupaika satuvad?

Leitud omanikuta loom.Omaniku juurest lahti pääsenud loom.Omanik loobub oma loomast.

Kuidas võtta varjupaigast loom?

Looma võtmine on pere ühine otsus.Uuri kodulehelt, millised loomad ootavad kodu.Külasta varjupaika ja tutvu loomadega.Tutvu looma võtmise tingimustega.

Kui oled otsustanud võtta looma, siis saad sõbra pikkadeks aastateks.

Teisipäev, 5. aprill – koondati kauaaegne nõudepesija MAIE SIIM.

Teisipäeval, 5. aprillil  programmi TAGASI KOOLI raames tuleb meie väikestele lastele külla pr. Jaanika Ojala, et tutvustada lasteaiaõpetaja ametit.

Kolmapäeval, 6. aprillil  kell 15:00 tutvustatakse võimlas iidset Jaapani võistluskunsti JUDO`t.

NB!Treener Alar Peek`i JALGPALLITRENN on neljapäeviti kell 15.30.

Reedel, 8. aprillil  kell 10:00-11:45 toimub MM-saalis lapsevanemate ja pedagoogide kohtumine Rajaleidja ning Innove spetsialistidega.

Reedel osaleb grupp pedagooge EEL üldkogul Tallinna K. Pätsi Vabaõhukoolis.

Teisipäeval, 12. aprillil leiab aset koolipere PILDISTAMINE (fotograaf koolis).

Veel üks õppekäik varjupaika

Inga:

15. aprillil külastasime klassiga Virumaa kodutute loomade varjupaika Rakveres. Külakostiks võtsime kaasa vanu rätikuid, linu, patju loomadele allapanuks ning toidupoolist koertele, kassidele. Kurb oli vaadata loomade nukraid silmi, kuulata koduta jäänud koerte ning kasside lugusid. Lemmikloom vajab hoolt ja armastust! Ta on pereliige, keda ei visata tüdinedes tänavale!

Hooldusklasside oskuste päev

Hinna:

Esmaspäeval, 18. aprillil, hooldusklasside oskuste päeval, korrastasid meie õpilased oma voodi – puhas padjapüür ümber padja, tekile puhas tekikott  ja voodilina pandi vähese abiga voodisse. Õpetajad liikusid kõrvalklassidesse. Oli huvitav jälgida, kuidas tehakse tööd kõrvalklassis. Õpilased, kes kasutavad liikumiseks ratastooli, riivisid porgandit. Aatriumis võtsid õpilased laua pealt kandiku ja viisid selle kandikukäru peale nii, et kõik asjad jäid kandiku peale.

Võimlas toimusid osavusmängud. Ühises kohvilauas toimus vestlus.

 „Pilleke paksus metsas“

Andi detailne kommentaar:

19.04.2016   kell  15:00  toimus  multimeediklassis Andi  rühma  ja  Silva  klassi  õpilaste  esituses  etendus „Pilleke  paksus  metsas“.

Esialgse  plaani  kohaselt  pidi  etendus  toimuma  13.04 kell  14:00, kuid  Elisa  (kes mängis peaosa) haigestumise  tõttu  lükkus  etendus  edasi. Õpilastel  (ja  ka  pedagoogidel)  oli  võimalus etendust rohkem harjutada, kuid  100%  esialgselt  plaanitud tulemust oli erinevate tagasilöökide tõttu raske saavutada.Tagasilöögiks oli näiteks hundi ja karuosatäitjate  haigestumine.Hundirolli oli nõus asendama Galja.  Karurolli asendas Kert, kes pidanuks  olema puu. Tal oli aega oma osa  õppimiseks vaid pool päeva.Etendus rääkis tüdrukust, kes  tahtis metsa marjule minna. Vanavanematel oli palju tööd  ja tööd tahtsid  tegemist.Lõpuks vanavanemad lubasid tal metsa minna, kuid lugesid tüdrukule sõnad peale. Tüdruk läkski marjule ja kohtus ohtudega ( karu, hunt, rebane), mis  võivad  metsas  varitseda. Tüdruku  abilisteks – päästjateks  olid puud,tähed ja kuu,kes aitasid tüdrukul ohtudega võidelda ja pakkusid seltsi.Vanavanemad  leidsid  lõpuks  tüdruku  üles, tänasid  abilisi  ja lubasid  tüdrukule, et  järgmine  kord peavad nad niipalju aega leidma, et koos tüdrukuga metsa marjule minna.

Kõige suuremad tänud soovin öelda õpilastele, kes  pidasid raskustele vastu ja olid ülimalt positiivsed. Sama suured tänud õpetaja Silvale, kes  oli nõus sellise ühisprojektiga ja  õpetas – juhendas  enda  õpilasi vastavalt rollide iseloomule, muusikaõpetaja Üllele, kes õpetas juba varakult õpilastele laulud selgeks, rütmikaõpetaja Kairele, kelle tantsuseaded ilmestasid hästi etendust, abiõpetaja Margitile, kes kujundas olulised dekoratsioonid, abiõpetaja  Kristiinale  ja  õpetaja Tiiule, kes olid olulisel momendil nõu ja jõuga abiks. Etenduse  sünnile  andsid  oma  panuse  Galja,  abikasvataja  Tiiu, Elise  ema, Kaarli  ema, Ellen, Liivi, Urve, Inga, Andrus,  Virge,  Kalev  ja  Enn.

Aprill on südamekuu!

Agnes:

18.-22. aprillil  tähistati üle Eesti südamenädalat, nii ka meie! Igat päeva alustasime ühise hommikvõimlemisega, mille eestvedajateks olid oma kooli inimesed erinevatelt ametitelt. Esmaspäeval avasime näituse „Vitamiin“, kus tutvustati apteegist ja erinevatest toiduainetest saadavaid vitamiine ning nende vajalikkust meie organismile. Teisipäeval kuulutasime välja joonistusvõistluse „Ole sõber südamele!“, mille võitis 3.-5.abiklass. Kolmapäeval kutsus med.õde Ippe kõiki vestlusringi kuulama ja rääkima teemal „Kuidas olla ja jääda terveks!“ Neljapäeval tundsime rõõmu liikumisest ja käisime matkal. Vastavalt võimetele sai valida pikema või lühema raja. Kõik, kes osa võtsid, olid väga vaprad ja vastupidavad! Reedel tegime möödunud nädalast kokkuvõtteid ja jagasime vitamiinidest pakatavaid auhindu.

Ole sõber oma südamele!

Eriline tänu Kaidile, Antsule, Evelynile, Kaile, Ippele, Ennule, Urvele, Egonile, Galjale ja Tuulile!

Rõõmsad üllatajad

21. aprillil saabusid Porkuni kooli lustakad ja vahvad Tamsalu Gümnaasiumi lõpetajad, kes tõid endaga kaasa naeru, elevust ja rõõmu! Vaata kodulehelt pilte!

Ilmateade

Siiani POLE OLNUD ÜHTEGI SOOJA PÄEVA…

EO bowling 2016 Tartus

Kolmapäeval, 21. aprillil osalesid Rihard, Kristjan, Kaimo ja Hendrik Aleksander Tartus EO Eesti Ühenduse bowlingu võistlusel.   Võistkonna iga mängija punktid liideti kokku, tulemuseks 381. Sellega saavutati  omas divisionis I koht, üldarvestuses 13.-st koolist 7. koht. Kuna eelnevalt harjutada ei saadud, siis oldi  tulemusega väga rahul.

Tartus teatris

Kolmapäeval, 20. aprillil sõidavad Merlini ja Terje lapsed Vanemuisesse „Lumekuningannat“ vaatama.

Järgneb kronoloogiline loetelu

Esmaspäeval, 25. aprillil  – Jüripäeva tähistamine. Toimus tõrvikutega matkamine, lõke ja karjapoiste mängud lõkke ääres. Ka ilmataat soodustas  tegemisi, lustida said kõik kohalolijad.

Teisipäeval, 26. aprillil  sõidab grupp pedagooge külastama Tallinna Tondi Põhikooli – tundide vaatlus.

Kolmapäeval, 27. aprillil sõidavad õp. Terje klassi noored ekskursoonile Rootsi.

Kolmapäeval, 27. aprillil  on õp. Marika ja õp. Halti klassid Elistveres.

Kolmapäeval, 27. aprillil  lähevad õp. Imbi klassi õpilased Kiigemetsa Kooli sõpradele külla.

Imbi kokkuvõte:

Sellel aastal saime sõpradega kokku Kiigemetsa Koolis. Kiigemetsa lapsed esitasid meile õpetliku näidendi „Sööbik ja pisik“, Kammeri Kooli lapsed laulsid ja mängisid erinevaid rütmipille ning meie tantsisime kallistamise tantsu.

Peale esinemist kinnitasime keha ning siis läks laulu- ja tantsumängudeks lahti. Kui oli mängitud päike välja, siis läksime õue. Õues tegime sõpradega ühispildi ja käisime nende kooli põneval looduserajal.

Järgmisel aastal ootame oma sõpru Porkunisse.

Kiigemetsa Koolis käisid Marin, Kristiine, Erki, Markus, Gert, Rihard, Kaire.

Neljapäeval, 28. aprillil  sõidavad õp. Küllikese klassi lapsed Tallinnasse.

Küllike ja Maire meenutavad:

Külastasime Eesti Tervishoiumuuseumit, mis on igati kaasaegne ja väga õpetlik. Saime ülevaate inimesest nii seest kui väljast ja veel paljust muustki.

Edasi jätkasime päeva lõbusa poolega. Skypargis hüpates, ronides ja hoogsalt mängides aeg lausa lendas.Kuna kõhud olid juba tühjaks läinud, siis nautisime igaüks oma valiku järgi sööki-jooki Ülemiste keskuse „Lidos“.

Oli tegus ja tore päev, vt pilte.

Antud nädal tõi Porkunisse ka väga kurva uudise – 26. aprillil 2016 lahkus maistelt radadelt  endine Porkuni kurtide kooli kauaaegne kasvataja Malle Põldmaa.  Mälestus Mallest/heast kolleegist elab edasi…

Maikuud alustame motoga:

Kõik, mida teame, on lõpmatult palju vähem sellest, mis jääb veel teadmata. (William Harvey)

Kuna maikuus tahavad KÕIK „võtta viimast“ , siis meenutuseks päevade kaupa sündmuste loetelu.

02.-06. mai

2.- 4. mail tähistame rahvusvahelist tantsupäeva mitme üritusega:

Esmaspäeval, 02. mail  kell 11:30 on meil külas rahvatantsijad Väike-Maarjast.
Teisipäeval, 03. mail  kell 14:00  saab kaasa elada  “Tantsud tähtedega” staaridele!

Teisipäeva, 03. mail  läheb Küllikese klass Mõdrikule.

Kolmapäeval, 04. mail  pärast õhtusööki toimub disko.

Kolmapäeval, 04. mail  on õp. Agnese ja õp. Helge kl. õpilased Tallinna Loomaaaias.

Neljapäeval, 05.mail  toimub TT-koolide 10. olümpiapäev Viljandis.

Võistluse korraldas Viljandi Kaare Kool. Võistlusaladeks 60m ja 240m jooks, kaugushüpe ja vastavalt vanusele kas pallivise või kuulitõuge. Lisaks pendelteatejooks, kus meie kooli võistkonnal õnnetus saada auväärne III koht kaheksa võistkonna seast. Meie tulemused: Angela neli I kohta, Anastassia õnnestus võita kaks II koht ja kaks III kohta. Nooremate poiste hulgas sai Kristjan L.  ühe III koha, kahel alal tuli leppida neljanda kohaga.

Ain sai kaugushüppes tubli II koha, teistel aladel neljanda  ja kaks viiendat kohta. Erich ja Mathias seekord medalit ei võitnud, kuid oma parima andsid ka nemad. Võistlusalade vahel saime vibu lasta ja ronida seiklusrajal.  Kokkuvõtte tegi Evelyn.

Neljapäeval, 05. mail on istutuspäev “IGALE LAPSELE OMA PUU“.

09.-13.mai

Ilmateade

Juba nädal aega on suviselt soe – 09.mai prognoos on kuni +25.

Sellises keskkonnas nõuab õppimine ja õpetamine ponnistusi…

Esmaspäeval, 09. mail infotund kell 08:45.

Esmaspäeval sõidavad õp. Imbi ja õp. Inga klassi lapsed jalgrattamatkale.

Esmaspäeval kell 18:15 multimeedia saalis räägib Viru Maleva Naiskodukaitse parameedik teemal “Hädaabi kutsumine”.

Teisipäeval, 10. mail  sõidavad õp. Virge klassi lapsed ekskursioonile Elistvere loomaparki.

Neljapäeval,12. mail  on ekskursioonil õp. Hinna ja õp. Inge klassid.

Neljapäeval toimuvad 4. KOKKAMISVÕISTLUSED  “PIRUKAPÄEV”

Neljapäeval kell 13:00 toimub kasvuhoone juures TAIMELAAT.

Vahelduseks sündmustejada lugemisele vaata ühte suvalist selle õppeaasta menüüd õpilastele

Nädala menüü

Odrahelbepuder
Õunamoos
Võisai lastevorstiga
Kohv piimaga
Neljavilja-helbepuder
Pannkoogimoos
Võisai suitsuvorstiga
Kohv piimaga
Kaerahelbepuder
Vaarikamoos
Võisai lastevorstiga
Kohv piimaga
Nisuhelbepuder
Kirsimoos
Sepik juustuga
Kohv piimaga
 
  Õunad   Õunad  
Rossolnik
Hapukoor
Kodupaiga leib
Kohupiimavorm kisselliga
Värskekapsa-hakklihahautis
Keedetud kartul
Riisi-virsikumagustoit
Kodupaiga leib
Morss
Kanakaste
Keedetud kartul
Hapukapsa-porgandisalat
Karamellkissell
Kirsimoos
Kodupaiga leib
Morss
Kalakaste
Keedetud kartul
Peedisalat
Riisihelbepuder rosinakisselliga
Morss
Kodupaiga leib
Hapukapsaborš
Hapukoor
Kodupaiga leib
Võiroos
Tee
Mulgipuder
Konservkurk
Kodupaiga leib
Piim
Makaron hakklihaga
Ketšup
Kodupaiga leib
Tee
Tangupuder lihaga
Jassi seemneleib
Piim
Risotto
Jassi seemneleib
Tee
 
Võileib singi ja kurgiga
Tee
Juustustritsel
Tee
Sepik võiga
Tee
Küpsised
Jogurt
 

Kuidas tundub?

On alanud kevadpeo proovid. Seekord on korraldajad õpetajad. Kõik on hoopis teistmoodi… Loodan, et lõpptulemus saab hea! Kuna see aasta on pühendatud merele, siis otsustati ühiselt korraldada Porkuni Kooli I laulu-ja tantsupidu-

alapealkirjaga MEREPIDU.

Mäletad veel, et Terje lapsed käisid Rootsis? Siin saad lugeda nende reisimuljeid. Loe ja kadesta! Eesti keele õpetaja on teinud head tööd!

Kruiis Rootsi

Meie kooli kõige vanem klass käis 27.-29. aprillil Rootsi kruiisil. 

 

Järgnevalt õpilaste koostatud jutukesed muljetest ja sellest, mis kõige rohkem meelde jäi.

Sõit Rootsi

 

Kolmapäeval sõitsime Tamsalust rongiga Tallinna. Kui laeva peale jõudsime, läksime kõigepealt laevatekile. Seal vaatasime, kuidas me Tallinnast järjest kaugemale liikusime. Edasi läksime kajutisse sööma. Käisime poes ja vaatasime showd. Magama läksime hilja. Hommikul jõudsime Stockholmi. Sõitsime bussiga ja vaatasime linna. Käisime ka muuseumis näitust vaatamas. Õhtul läksime laeva peale tagasi. Käisime jälle poes ja vaatasime showd. Vaatasin ka laevatekilt merd ja läksin magama. Reede hommikul jõudsime tagasi Tallinna. 

Kristjan Luhamäe

Rootsi reis

 

Meie klass sõitis Rootsi reisile. Laevas vaatasime showd ja lõime tantsu. Ma tantsisin koos oma ema, õpetaja, Mairi ja Kristjani emaga. Hommikul pidime kell 7.00 üles ärkama ja sööma minema. Jõudsime Stockholmi. Bussis tutvustas giid meile linna. Tagasi sadamasse sõitsime metrooga. See on rong, mis sõidab maa all. Käisime kruiisijuhuga kaptenisillal laeva juhtimist uurimas. Ja hakkasimegi Eesti poole tagasi sõitma. Ostsin laeva poest Rootsi lipu ja kinkisin selle ära ansambli trummarile. Käisime ka diskol. Koju tagasi jõudes olin nii väsinud, et jäin kohe magama ja ärkasin alles õhtul kell kuus.

Karmel Reisenbuk

REIS ROOTSI

 

Käisime koos klassiga Rootsis. Laeval nägime erinevaid esinejad, saime käia poes ja niisama jalutamas. Stockholmis istusime bussi ja vaatasime Rootsi pealinna. Käisime ka kuningalossi keldris näitust vaatamas. Tagasi sadamasse sõitsime metrooga. Reedel jõudsime Tallinnasse tagasi ja sõitsime rongiga koju.

Muidu oli tore.

Einar Igo

Rootsi reis oli lahe

 

Alustasime oma reisi ettevalmistamisega varakult –  pakkisime kohvreid, valisime riideid, panime kaasa sööki ja jooki. Siis sõitsime rongiga Tallinnasse ja kõndisime läbi Vanalinna sadamasse. Laeva peale läksime mööda pikka koridori. Laeva peal oli väga hea olla. Rootsimaal käisime kuningalossi vaatamas. Lossi valvasid valvurid.

Mulle meeldis reisida ja ma tahaksin minna sinna veel.

Jaana Roots

Reis Rootsi

 

Kolmapävaal  läksime rongiga Tamsalust Tallinnasse. Raudteejaamast kõndisime D-terminali ja sealt laevale nimega Romantika. Jõudsime oma kajutitesse ja sõime õhtusöögi. Siis algas vaba aeg. Käisime poes ja ostsime Eesti mütsi. Läksime laevatekile ja vaatasime merd, jalutasime niisama ning vaatasime showd. Siis läksime oma kajutitesse magama. Hommikul ärkasime üles ja läksime sööma. Rootsi pealinnaga tutvusime bussisõidul. Käisime ka kuningalossi juures, muuseumis ja läksime jala metroojaama ning sõitsime sadamasse. Kui laeva tagasi jõudsime,  külastasime kaptenisilda ja käisime õhtusöögil. Hommikul jõudis laev Tallinnasse. Läksime sadamast rongijaama ja sõitsime koju. Normaalne oli! 

Kristofer Muškov

Meie klassi  ekskursioon Rootsi

 

27. aprillil läksime Rootsi laeva peale. Sadamas saime pardakaardid, kuhu olid märgitud  kajutinumbrid ja söögiajad. Me  olime tüdrukutega koos 5616. kajutis. Õhtul  saime näha erineivaid eeskavu ning tantsida ansambli Indigga Band saatel. Neljapäeva hommikul ärkasime kell 7.00, pesime hambad puhtaks,  panime  riidesse ja läksime sööma.  Sõime rootsilauas,  kus sai ise valida,  mida süüa tahtsid. Veidi  aega tuli veel  laevaga sõita. Ja olimegi Stockholmis kohal. Sadama  bussijaamas ootas meid ekskursiooni buss. Sõitsime sellega giidi juhendamisel läbi Stockholmi linna. Käisime kuninga muusumis ja kõndisime metroojaama.  Õhtul mängis laeval jälle Indigga Band. Kui hilja öösel bänd lõpetas, tantsisime veel natuke diskosaalis. Mulle meeldis  eriti see, et  sain Indigga Bandi  poisile plaksu lüüa ja bändi tüdruk naeratas  mulle. 

See oligi minu lugu Rootsist. AITÄH!

Monika Press

Nüüd Eestisse tagasi…

Jalgrattamatk

Õpetaja Evelyn korraldas Inga ja Imbi klassi õpilastele jalgrattamatka Loksa külla. Matkal tegime puhkepeatusi, ronisime suure kivi otsa ja külastasime Loksa Porkuni vennashauda. Reisi lõpp-punktiks oli õpetaja Inga kodu. Lapsed tegid tutvust pere armsate lemmikutega. Nendeks on kutsikas Othello, küülik Süsi, hamstrid Päti ja Kuti ning kass Mustu.

Suur tänu Evelynile ja Ingale toreda jalgrattamatka eest.

Tantsupäev

Juba mitmendat aastat tähistame koos tantsupäeva. Sel aastal toimus see 3. mail, mil sai teoks otse- saade „Tantsud tähtedega“. Osalejate seas olid nii täiskasvanud kui õpilased, kellest sai kokku 17 tublit tantsupaari. Harjutati hoolega mitu kuud ja tulemus oli märgatav, sest isegi kompetentsel žüriil oli palju peamurdmist, kellele millist hinnangut anda. Kõik paarid tantsisid kolme tantsu- rumbat ja valssi ning omal valikul kas sambat, tšatšat või  džaivi. Tantsijad olid tohutult tublid. Publiku lemmikuteks valiti tüdrukute seast Karmel, kes tantsis direktor Tiiduga ning poiste seast Erich ja kasvataja Jaana . Üldvõidu tantsis välja samuti Erich oma partneriga. Suure üllatuse valmistas vilistlane Jaan, kes oli nõus näitama kooliajal õpitud tantsuoskusi. Peo lõpetuseks said kõik tükikese tordist, mis sai valmistatud tänutäheks kõigile osalejatele ja pealtvaatajatele. Tantsuõpetaja tänab kõiki, kes andsid oma panuse selle ürituse kordaminekuks.

Pirukapäev

12. mail toimus koolis 4. kokkamisvõistlus pirukate ja saiakeste küpsetamises. Pirukapäevale oli kohale tulnud ka väike Pipi, kes osales meie esimesel „Muffin emale“ kokkamivõistlusel. Üritusest võtsid osa kõikide klasside tublimad kokkajad – ka need, kes kokanduse tunnis veel ei käi!

Kõige vanemad pidid sõtkuma ise pärmitaigna. Oskused olid väga tasavägised ja poole või paari punktilise vahega said esikolmikusse Erich, Andrei ja Kristjani Lu. Autasuks ootab Pätsi Sahvri perenaine Kaja Hallik neid poisse koos õp. Mairiga oma firmasse praktikapäevale. Kaja oli ka žürii liige ja kiitis kõiki meie lapsi tubli töö eest!

2. ja 3. grupi ülesanne oli toime tulla poest saadava pärmi-lehttaignast pirukate vormimisega, kusjuures 2. grupi lapsed töötasid paaris, kuid ilma täiskasvanu abita. Siin üllatasid žüriid Jaana ja Ceitlin. Teise koha said Elisa ja Kristjan M ning kolmandaks tulid Marin ja Erki.

Majatäis häid lõhnu ja suutäis maitsvaid pirukaid jätkus kõigile…

Aitäh suure abi eest: Karmen, Kristofer, Maire, Monika, Tiit, Urve, Kaja, Terje,  Taive ja Küllike! Tänavad Mairi ja Virge.

Ekskursioon loomaaeda

12. mail sõitsid 2 hooldusklassi Tallinnasse loomaaeda. Teel Tallinnasse nägid lapsed väga põnevaid teehooldusmasinaid, mis panid teele uue katte peale ja selle kinni rullisid.

Loomaaia fuajees tervitasid meid peale kassapidaja veel klaasi taga olevad imearmsad väikesed loomakesed – väledad valgetups marmosettid. Alustasime oma ringkäiku loomaaias laste alal, kus võis loomale pai teha.  Seal oli väga palju väikeseid kitsekesi, kes olid sündinud alles kuu aega tagasi. Esimesed tallekesed sündisid 6. aprillil. Looduskoolis oli näha loomade topiseid ja koljusid. Loomaaia territoorium on väga suur, kõikide loomade juurde me ei jõudnudki. Mõnda looma oli väga raske pildile saada, sest ta liikus väga kiiresti. Mõnel linnul (Marabu) oli nii pikk nokk, et hoiatuskiri oli puuri juures: „Hoia oma nina kaugemal, muidu lind võtab sinu ninast kinni!“

Kalade tiigil oli sild, mida mööda me kõndisime. Muidu oleme harjunud rahaautomaadist raha välja võtma, aga nüüd võtsime automaadist 10 sendi eest kaladele toitu. Senti pidi hoolikalt käes hoidma, kui sent maha kukkus, siis see tiigi põhja kadus. Spetsiaalselt kaladele mõeldud toidu viskasime tiiki kaladele ja partidele. Aga nagu imeväel olid kohal ka kajakad, kes vajutasid pardi pead vee alla ja ise toidu ära sõid. Isegi loomaaias kasutatakse tugevama õigust. Loomaaias ujus hüljes vee all, vahel näitas meile ainult oma nina. Äntus oskab hüljes Poiss ennast väga hästi näidata, poseerib vaatajatele eeskujulikult.

Lõunapausi ajal sõime kokatädi poolt kaasa pandud võileibu. Anneli hoolitses selle eest, et meie kõigi suud võist korralikult puhtaks saaks. Tema võiks panna kohe kooli kõige hoolivamaks töötajaks.

Oli väga tore ja õpetlik päev. Aitäh Antsule ägeda sõidu eest! Silverile väga meeldis, kui linnas oli vaja järsku pidurdada, see pani muidu nii vaikse poisi laginal naerma. Renno hakkas suurt hulka autosid nähes kohe valjuhäälselt häälitsema.

Muljetasid Inge, Hinna, Anneli ja Ruth.

16.-20. mai ürituste nimekiri

Teisipäeval, 17. mail – kevadpeo proov kell 10:00.

Teisipäeval toimuvad EO jalgpallivõistlused Viljandis.

Kolmapäeval on majas külalised Randvere Koolist.

Kolmapäeval sõidavad õp. Silva klassi lapsed ekskursioonile Tallinna.

Neljapäeval on õp. Inga klass ekskursioonil Haapsalus.

Reedel toimub Rajaleidja karjäärinõustamine õpilastele.

Krooniku ääremärkus: 18. mail kuulsin Porkunis ööbiku laulu. Nii on see olnud igal kevadel…

EO jalgpalliturniir 2016

Evelyn:

Teisipäeval sõitsime  EO Eesti Ühenduse jalgpalliturniirile Viljandisse. Meie võistkonda kuulusid Kaimo, Ain, Kristjan, Marko, Erich, Kristofer, Einar ja Andrei, kaasa tuli ka jalgpallitreener Alar Peek. Esimeses mängus tuli vastu võtta suur 0:9 kaotus Tallinna Tondi Põhikoolilt, veidi paremini läks järgmises mängus, 0:7 kaotus Tartu Kroonuaia Koolile. Tundub, et esimestes mängudes oli raske platsil kohaneda ja veidi sega ka kartus vastaste ees. Kolmandas mängus suutsime end kokku võtta ja ka mängu nautida – mängu lõpuks seis 0:0. Auhinnaks saime karika ja jalgpalli.

Ekskursioon Tallinna Lennusadamasse

Silva:

18. mai algas veidi erilisemalt. Sõitsime koolibussiga kevadisele ekskursioonile Tallinna Lennusadamasse. Meid võttis vastu sõbralik giid, kes tutvustas erinevate laevade, lennukite ning paatide ajalugu. Seejärel saime uudistada ehtsat allveelaeva Lembit. Julgemad said ka ronida mööda rippsilda lennusadama lae alla. Häid emotsioone tekitas ka Eesti Klaasikunstnike Ühenduse aastanäitus „Tsivilisatsioon 2: aja püksid“ Külastasime muuseumipoodi, kus saime vaadata ja kaasa osta mereteemalisi suveniire.

Enne Porkuni poole sõitu käisime läbi Ülemiste keskusest