2017-2018

Igal sügisel uuesti sünnib                                            

niiskete, kollaste lehtede hõng.

Igal sügisel tuul laande kõnnib,

teejuhiks härmane ämblikulõng

L.TUNGAL

21. – 24. augustini toimub Porkunis juba kolmas ühendav spordilaager, kus koos spordivad eriolümpia sportlased ja partnerid. Lisaks sportimisele mängitakse erinevaid mänge, toimub lõkkeõhtu, teadmised pannakse proovile viktoriinis, korraldatakse rattamatk, meisterdatakse  käevõrusid ja loomulikult ei puudu disko. Meie koolist osalevad sel aastal laagris Rihard, Kaimo, Elise, Erich ja Siim.

Õppeaasta alguses on personali osas muudatusi –

uued töötajad on  TEA AAVIK – ERIPEDAGOOG-LOGOPEED, SIGNE KIVIVARE – KLASSIÕPETAJA, GERTU JURTOM – KLASSIÕPETAJA; KERLI VÕRNO asub tööle kasvatajana ning KAIDI TOOM on nüüdsest pedagoogi abi. Asendusteenistusse meie koolis asub aega teenima KARL KASKPEIT.

Edu neile, sest „Inimesed õpivad õpetades“ ((Hugh Rhodes).

Esimene korraline õppenõukogu toimub 29.augustil – päevakord:

  1. Uute kolleegide tervitamine.
  2. Õppenõukogu sekretäri valimine – seekord osutus üksmeelselt valituks Marika Uussalu. Nobedat näppu!
  3. Klassikomplektide ja kasvatusrühmade nimekirjade läbiarutamine.
  4. 2017/2018. õppeaasta eesmärkide läbiarutamine ning üldtööplaani kinnitamine.
  5. Individuaalne õppekava – jätkamine, lõpetamine 2017/2018. õppeaastal.
  6. Informatsioon uute õppeperioodide ja  koolivaheaegade kohta.

Õpetuslik eesmärk pedagoogilistele töötajatele

(õpetajad, kasvatajad, abid)

  • Erasmus + KA1 projekti „Meeskonnatöö oskuste areng Porkuni Koolis“ tööplaani ja Erasmus + projekti „Inclusion in Motion“ realiseerimine läbi õppeaasta.

Kooliarenduslik eesmärk

  • Kool kui kogemusnõustaja: esmased arutelud eemärkide, tegevuste teoreetiliseks väljaselgitamiseks.
  • Kooli erinevate õppetasemete õppekavade seondamine ühise üldosaga.
  • Porkuni Kooli õpilaste tunnustamise korra täiendamine.
  • Muusikateraapia (hingetuba) klassi sisu taasloomine ideede koondamise ja võimalusel elluviimisega.
  • Digiõppevahendite vajaduse hindamine ja täiendamine.

2017-2018 õa on jaotatud endiste veerandite asemel  perioodideks (mis toob endaga kaasa ühe lisavaheaja).

Jaotus on järgmine:

Sügisperiood – 04.09 – 01.12.17

Talveperiood – 04.12 17 – 09.03.18

Kevadperiood – 12.03 – 14.06.18

Koolivaheajad (HM määrus 23.08.2016 nr.56) on järgmised:

I vaheaeg – 21.okt. – 29.okt. 2017

II vaheaeg – 23.dets.17 – 7.jaan.2018

III vaheaeg – 24.veebr. – 4.märts 2018

IV vaheaeg – 21.aprill 2018 – 1.mai 2018

V vaheaeg – (v.a.lõpuklassid) 12.juuni 2018 – 31.august 2018

2017-2018 õa ringitöö

Puutöö- ja keraamikaring – Egon; telgedel kudumine – Virge; saalihoki – Andi; ujumine – Sirle; line-dance – Ellen, tantsuring – Kaire; liikumismängud -Galina Š., kepikõnd – Kai.

Raamatukogu  on avatud nädalas kahel päeval

  E – 12:00-15:00 ja

  K – 08:00-11:00;

Imbi juhatab uuenenud raamaturiiulite vahel vägesid  ning seda on tore näha! Kevadeks digitaliseeris ta kogu raamatukogu varanduse – kokku 3336 nimetust! Kõik laenutajate hüvanguks!

Kooliteed Porkunis alustab seekord 14 uut õpilast.

                        TEGUSAT  ÕPPEAASTAT  KÕIGILE!

SÜGISPERIOOD

Esimene koolinädal  – 04.- 08.september    –  algab sportlikult.

 Õpetaja on endine – meie tubli Evelyn.

Eesti Jalgpalli Liit ja EO Eesti Ühendus kutsus 7. septembril nooremaid poisse-tüdrukuid Tallinna, et ühiselt harjutada ja mängida jalgpalli. Aeg kulus ruttu. Toredas keskkonnas sai märkamatult õpitud nii mõnigi uus trikk või oskus, mida hilisemas mängus kasutada sai. Kõik osalejad said Jalgpalli Liidult koti, kaelussalli, pildid Eesti jalkakoondisest ja tasuta külastuse Tallinna teletorni.

Aitäh  Eesti Jalgpalli Liidule väga, väga toreda päeva eest!!!

Jalgpalli Liit tegi päevast video, seda saad vaadata:  https://youtu.be/KkB-mnLNeo  (väike vihje: meie õpilased kollastes särkides).

09. september –  laupäeva varahommikul sõitis Porkuni  koolibuss Lätti, et viia Rihard, Kaimo, Erich, Siim, Raivo, Vova, Elise ja Hele traditsioonilisele „Meš Varam´ile“. Valmieras toimunud võistlustel osalesid Eesti, Norra ja Läti võistkonnad. Võistlusaladeks olid erineva pikkusega jooksud, pallivise, kaugushüpe, täpsusvise, jalgpalli penaltid, korvpalli vabavisked ja meeskondlik Boccia. Esimese võistluspäeva lõpus toimus pidu, millega tähistati võistluste korraldamise kümnendat aastapäeva. Teisel päeval võistlused jätkusid, viimaseks alaks oli teatevõistlus. Pärast seda toimus meeleolukas autasustamine. Kõik osalejad said diplomi ja kuldmedalid. Enne tagasisõitu tutvuti linnaga ja käidi ostukeskuses.

Meie kooli võistlejad olid väga vaprad – andsid endast parima ning  nautisid kahte võistluspäeva täie rinnaga. Lastele olid toeks Kaidi, Helge ja Ants.

09.september – saadeti viimsele teele endine Porkuni kurtide laste õpetaja (logopeed) TEA KRISTOV. Tea alustas surdopedagoogi diplomiga tööd Porkuni Koolis  1988. aastal. Kroonikat sirvides sain teada, et see oli aeg, kui õa avapäeval lehvis teise ärkamisaja tähisena vardas sinimustvalge lipp ning kool läks üle viiepäevasele töönädalale – 29 a tagasi! Tea meenutuseks lisan kroonikasse tillukesed luuleread:

Siia ilma sündides on reegel, et Sa ükskord sured, KUID

Sinust jääb Su elupeegel mälestusi helkima… R.I.P.

Ilmateade: Septembrikuu alguse ilmad on soojad, kuid muutlikud – sajab, vilksatab päikest  ning siis jälle sajab…Järveäärsed puud hakkavad värvi muutma. Porkunis on  värviliseks muutunud puud vetepeegelduses eriti ilusad ! Juba väga palju aastaid…

Rõõmus september – õp.Virge kirjutab

Miks? Aga sellepärast, et sõpradega koos olla! Ja muidugi seepärast, et meil kohe kolm SÜNNIPÄEVALIST – Egert, Andreas ja …  SÜGIS! Ja mitte niisama pidu, vaid ikka koos õppimisega: kuidas külalisi kutsuda, kuidas külla minna, kuidas ja mida külalistele pakkuda ja mida külla minnes kaasa võtta… Ning muidugi, mida sünnipäeval teha ja kuidas külas olles käituda! See kõik on ÕPPIMINE sõpradega koos! Olla koos, olla koos on nii hea!

Ja Virgelt veel killuke kroonikasse – loe ja naudi keelemängu…

Pikk TEE-jutt…

Meile meeldib juua TEED. Meiega koos eelmistel aastatel TEED joonud Ülle kutsus meid enda koju TEE keetmiseks piparmünti korjama. Olime rõõmsad ja võtsime selle pika TEE ette. Reede hommikul asusime TEELE. Meie TEE kulges läbi lossiplatsi ja alla mööda järveTEED. Kert ütles: „Vaata, vesi on madal! TEE pilti!“

Kuna TEE-kond oli pikk, siis õppisime, kuidas sõidu-TEEL liigelda ja kummal pool TEED jalakäijad peavad käima. Olime maan-TEEL väga ettevaatlikud. TEE peal oli auto alla jäänud konni, TEE ääres sõid lambad rohtu. Õppekäigul saime korrata TEE ääres kasvavate puude nimetusi. Õppisime tundma uut puu-liiki – LEHIS – , ja … „TEE endale selgeks, et lehis on ka okaspuu!“

Ülle kodu asub suure TEE ääres. Aiamaa TEE-raja lähedalt lõikasime kääridega piparmündi taimi. Et head TEED saada, pidi  lehed varre küljest ära puhastama. Ülle ütles: „TEE seda maja taga! Aga TEE ruttu, siis hakkame TEED jooma!“ Enne kooli-TEELE tagasi asumist jõime toas sooja piparmündi-TEEDTEE kõrvale sõime TEELE kaasa võetud kaneelisaiakesi…

Tagasi-TEEL korjasime veel pargi-TEE äärest pihlakaid. Nendest saab talvel köha-TEED keeta. Taime-TEED on väga tervislikud.

Olime pool päeva TEEL. TEE oli pikk. Ja TEE ajas pi….-le.

TEE  TEELISELE  TEED! TEE TEEB TERVEKS!

18.- 22.september – plaanid on järgmised:

 *õp. Imbi ja õp. Inga klassi noored külastavad Tallinnas Eesti Tervishoiumuuseumi.

* õp. Maarika sõidab oma klassi lastega uudistama mahetootmist Rakveres Kajandi talus.

* Samal päeval teeb õp. Tiiu  oma klassile ekskursiooni Porkuni paemuuseumisse.

*Kesknädalal  on õp. Inga ja õp. Merlini klassi lapsed seiklemas MAISI-JÄRVAMAAL Roosna-Allikul.

* Neljapäeval on kiiremad jooksulapsed EO sügisesel jooksukrossil Kiigemetsas ning

* Reedel lähevad õp. Anu ja õp. Inge kl. lapsed tutvuma Rakvere Põhjakeskuses asuvate erinevate “treppidega”.

* 24.-30. septembril  viibib grupp õpilasi projekti Erasmus+ KA2 raames Poolas.

* 22.-23.septembril (reede õhtul-laupäeval) toimub lähiümbruses militaarne õppus „Sügistorm“.

Imbi ja Inga on teinud õppereisist Tallinnasse kokkuvõtte

Ilus sügispäev Tallinnas.

Teisipäeval käisime Eesti Tervishoiumuuseumis ja Tallinna Botaanikaaias.

Muuseumis tutvusime külastusjuhi suunamisel erinevate teemadega 15-s näituseruumis. Huvitavad olid kõik teematoad, kuid tuttavamad olid meile toad inimese meelte kohta. Botaanikaaias jalutasime Meelte Aias. Aias kasvasid köögiviljad, maitsetaimed, ravim- ja lõhnataimed. Et kõik arusaadavam oleks, oli kooli kodulehel võimalik vaadata vastavat pildigaleriid.

EO Eesti Ühenduse jooksukross  2017

Neljapäeval, 20. septembril  toimus Jõgevamaal Siimustis EO Eesti Ühenduse jooksukross. Koolis joostud tulemuste põhjal paigutati sportlased tugevusgruppidesse. Valida sai 500 m ja 1000 m vahel. Meie kooli sportlased osalesid kõik 500 m jooksus. Tulemused: II koha medalid said kaela Merlin ja Erich. Tubli kolmanda koha saavutasid Kert S. ja Raivo. Vladimir; Mathias ja  Kert V. said seekord IV koha.  Tublid jooksjad olid aga kõik!

Seekordne võistlus oli eriline seetõttu, et Tallinnast oli kohale sõitnud sõpruskond, kes jagasid kõikidele võistlejatele auhinnaks hulga „nänni“ (loe: spordikott, erinevad mütsid, sisejalanõud, piknikutekk, säärised, käepaelad, jne). Osalejad olid naastes väga õnnelikud!

Inga ja Merlin korraldavad  põneva  õppekäigu Järvamaale

20. septembril sõidavad nimetatud õpetajad koos oma õpilastega Roosna-Allikule Eesti 100. sünnipäeva tähistamiseks loodud maisipõllule Järvamaad kujutatud  labürindis orienteeruma. Raja alguses oli võimalik võtta kaart, mille abil sai hakata liikuma mööda teeviitadega ja infotahvlitega varustatud põldu. Enne starti  jagunesid õpilased loositeel kahte gruppi. Mõlemal grupil oli ülesanne läbida kõik kaardil kujutatud punktid ning iga punkt jäädvustada  fotoaparaadiga. Õpilased läbisid hoolimata väikesest vihmast ja porisest rajast suure huvi ja põnevusega maisipõllul  kujutatud asulaid. Pärast orienteerumist, teel tagasi Porkuni Kooli, tehti väike peatus Järva-Jaani vanatehnika varjupaigas. Tutvuti vanade trammide ja trollidega, tuletõrjeautode, sõjatehnika jm erinevate ning ka lausa isetehtud sõidukitega. Päev oli põnev ja väljakutseid esitav!

Kasvatajad tähistavad koos lastega sügise sünnipäeva

Sügis algas kalendri järgi 22. septembril, kuid koolis tähistati  seda päeva 20.septembril. Ettevalmistused selleks algasid rühmades juba varem. Kõik on märganud, et sellel aastal on looduses palju punaseid ja kasulikke pihlakamarju, mis saigi peo teemaks. Iga rühm valmistas midagi pihlakatest ning  pandi välja väike näitus. Rühmad tutvustasid vastamisi, mida nad tegid. Lõpuks mängiti ühismänge …… ja nii see sügis saabuski! TERE, SÜGIS!

25.- 29.september – saabunud on  tõeline vananaistesuvi!

24.-30. septembril  viibib grupp õpilasi projekti Erasmus+ KA2 raames Poolas. Lapsi saadavad Tuuli, Renneli ja Kaidi.

Kolmapäeval, 27. septembril lähevad  Tiiu ja Kristiina lastega Endla rabasse ning  sama päeva pärastlõunal sõidab kasvataja  Sirle rühm Emumäele.

Matkast Endla looduskaitsealal  – meenutus

27. septembrihommikul sõitsime rabamatkale – kõigile lastele oli see esmane kogemus – seega põnevus oli suur. Ilm oli algavaks õuesõppeks ideaalne – päike paitas põski, kostus linnulaulu.

Looduskeskuse juures kohtusime  giid Eloga, kes hakkas kohe meie teadmisi kontrollima. Õnneks saime hakkama! Edasi jõudsimegi läbi metsa ja üle kraavi rabasse. Looduskaitseala  põhiväärtusteks on märgade elupaikade mitmekesisus, Endla soostik ja allikad. Endla looduskaitseala asub Kesk-Eestis, Põltsamaa jõe keskjooksul – Järva-, Jõgeva- ning Lääne-Viru maakonna piirimail.

Antud looduskaitseala moodustati 1985.a. See, 10 108 hektari suurune ala, hõlmab Endla soostiku hästi säilinud keskosa. 1997. aastast kuulub kaitseala rahvusvahelise tähtsusega märgalade hulka ning 2004. aastast Euroopa Liidu Natura kaitsealade võrgustikku. Raba on 7000 aastat vana!

Saime väga palju uusi teadmisi – nt. et torni all on 7 m paksune turbakiht, õhk oli soojem kui vesi ja turvas jne., jne. Tahame sinna jälle minna, sest rabas on huvitav igal aastaajal.

Toimetulekukoolide olümpiapäev – Evelyni kokkuvõte

Neljapäeval, 28. septembril  korraldas Kammeri Kool toimetulekukoolide Olümpiapäeva. Võistlusaladeks olid 60 m ja 250 m jooks, kaugushüpe,    pallivise /kuulitõuge.  Iga sportlane sai osaleda kolmel alal . Lisaks toimus koolidevaheline pendelteatejooks. Pendelteates saavutati 13 kooli seast väga tubli II koht.

Meie tulemused: Kert III koht 60m jooksus, Martti 250m II koht, kaugushüppes III. Angela sai 60 m I koha, 250 m jooksus  II koht. Kaimo saavutas 250 m jooksus I koha. Vova võitis medali kõgilt kolmelt alalt: kaugus I, 60m I, 250 m jooks III koht. Pärast võistlusi esines sportlastele kloun Ummi.

Septembrikuu lõpetame  uudistega veelkord spordivallast – toimus suursugune

Saalihokipäev kuulsustega.

Spordipäeval osalesid kuus eriolümpia liikmesasutust: Maarja Tugikeskus, Porkuni Kool, Valga Jaanikese Kool, Kiigemetsa Kool, Tartu Kroonuaia Kool ja Tallinna Tondi Põhikool – ning mitmed Eesti tuntud inimesed nagu EO Eesti Ühenduse patroon Hannes Hermaküla, EOK asepresident Jüri Tamm, Tartu linnapea Urmas Klaas ja abilinnapea Tiia Teppan, vehkleja Nikolai Novosjolov, poliitik Aivar Riisalu, kirjanik Mika Keränen, triatleet Ain-Alar Juhanson, näitlejad Piret Simson ja Ragne Pekarev, võrkpallurid Liina ja Kristjan Kais, PPA Lõuna prefektuuri teabebüroo juht Indrek Koemets ning eriolümpia tõrvikujooksu koordinaator Marina Paddar.

Päev algas tegevusraja läbimisega, mille käigus said nii võistlejad kui ka pealtvaatajad osaleda erinevates tegevuspunktides (viskekiiruse mõõtmine, slaalom jne). Koostöös politseiga said lapsed tutvuda politsei tööga – nt sõrmejälgede võtmisega. Kohal olid ka piirivalvekoerad.

Keskpäeval tervitas Tartu linnapea Urmas Klaas kohaletulnuid ning siis alustati saalihoki ühendavate mängudega – kuulsad külalised mängisid koos eriolümpia sportlastega. Päev andis hea emotsiooni nii kohalolnud olümpiasportlastele kui teistele külalistele ning meie sportlastele. Üritust toetas Special Olympics International läbi Euroopa Komisjoni.

Meie kool sai haaravas saalihokilahingus ühe-punktilise võidu. Auhinnaks oli 10 väga head saalihokikaigast. Lisaks kinkis Saalihoki Liit meie koolile samuti 10 saalihokikeppi.  Nüüd on meil  väga tasemel saalihoki varustus!!! Seega – kõik saalihokit mängima Üritusest tegi väikse kokkuvõtte  ka ETV, mida sai vaadata kolmapäevases (27. sept.) Ringvaates.

02. – 06. oktoober

*Teisipäeval, 3. oktoobril sõidavad õp. Imbi klassi lapsed õppekäigule Käsmu.

*Õp. Küllikese kl. lapsed lähevad samal päeval jalgsimatkale Kullenga taimlasse.

*kell 13:00 tuleb  lastele külla teatritrupp “Lepatriinu” . Etendust “Eile, täna, homme”.

*Neljapäeval tähistab koolipere ÕPETAJATE PÄEVA.

*Sama päeva hommikupoolikul on õp. Gertu oma lastega Politseimuuseumis,  osaletakse  programmis “Spioonid ja salakuulajad”

*Neljapäeval on kasv. Andi ja kasv. Tiiu rühma lapsed Nukuteatris vaatamas  etendust “Pollyanna”.

*Reedel sõidavad õp. Helge ja õp. Virge kl. lapsed õppekäigule Roelasse, kus õpitakse tundma  Puude eluringi.

Meenutused antud nädalast…

Küllikese klass Kullenga Taimlas

3. oktoobril oli meil jalgsimatk ja õpetlik ELUÕPETUSE TUND Kullenga Taimlas.

Saime teada, kuidas saavad mahasaetud riigimetsade asemele uued metsad. Selleks, et üks puu saaks metsas kasvama hakata, tuleb läbida palju erinevaid aeganõudvaid protsesse.  Neid meile näidati ja seletati. Nt, et seemned käivad läbi kahest erinevast sõelumismasinast, kahest erinevast kuivatuskapist, lisaks neid pestakse, sorteeritakse, mõõdetakse niiskustaset, mis võib olla 6-7 % vahel jms. Nägime ka ladu, kus hoitakse kogu Eesti puuseemne varusid.   Saime teada, et puuseemneid saab taimlast osta igaüks, kes soovib. Nii aga ei ole see puuistikutega – viimased lähevad ainult riigimetsadesse. Nägime erinevaid puuistandusi, kuulsime, mis on uued ristatud sordid ja veel palju muud huvitavat. 1,5 tundi möödus taimlas vihmasele ilmale vaatamata nagu lennates.

Täname Kullenga Taimla lahket ja asjalikku töödejuhatajat Lauri Saapar`it!

Õpetajad Signe ja Imbi käisid oma noortega õppekäigul

„Sügis metsas ja mere ääres“  ja siin nende mälestused…

 Esimene peatus KÄSMU

  • ilus väike kaptenite küla mere kaldal;
  • huvitavad vaatamisväärsused: Kuradisaar ja õnnekivihunnik
  • otsisime ja uurisime õpitud puid

Teine peatus KÄSMU-VÕSU kergliiklustee ääres olev vaateplatvorm

  • sügisene hall meri
  • ühel pool Käsmu küla ja teisel pool Võsu alevik

Kolmas peatus VÕSU

  • sügisene tühi rand
  • uus ja ilus promenaad

Neljas peatus PALMSE

  • uhke härrastemaja
  • kaunis park
  • põnev labürint ehk eksiaed

Õpetajate päev Porkuni Koolis 5. oktoobril – korraldavad  Imbi, Merlin, Küllike.

Hommik algas töövarjutusega. Töövarjudeks olid lõpuklassi õpilased, kes elasid oma rolli koheselt sisse ja said suurepäraselt hakkama.

Hommikupoolikul käis õp Küllikese klass õpetajate päeva puhul õnnitlemas kooli endisi pedagooge – pensionäre.

Töötajatele tegi vahva päevameigikoolituse õp. Signe – nt õp. Imbi sai Signe käe läbi uskumatult uue ilme!

Kooli direktor Tiit Leemets tänas töötajaid tööjuubelite puhul.

Õpilased tänasid ja õnnitlesid kooli töötajaid luuletuse ja mõtteteradega ning  šokolaadidega. Päeva lõpetasid brasiilia rütmid.  Emotsioonid laes?

Tarkused Roelast

Reedel, 6. oktoobril, veel enne kojusõitu viisid õp. Helge ja õp. Virge oma klassi lapsed Roelasse tarkusi koguma. Osaleti RMK Loodusõppeprogrammis „Mets ja maa“. Kohalik giid-õpetaja Mare viis lapsed  OOSILE, kus roniti mäest üles-alla. Giid  selgitas , mis on SAMBLA ja SAMBLIKU erinevus. Tõdeti, et ka puud võivad jääda HAIGEKS ning kuidas moodustuvad SEENERINGID. Õppekäigu rada juhatas lapsed  kaardi abil läbi metsa, kus tänu värviliseks muutunud puude ja põõsaste oli selge eraldada erinevaid METSAKOOSLUSI. Lõpuks jõuti LAGENDIKULE. Veel leiti metsas kohti, kuidas rumalad inimesed on metsale haiget teinud: ATV-dega pinnast lõhkunud, sodi ja prahti järve visanud, klaasi ja kileprahti metsa alla viinud… – see oli kurb.

Käbi-kuivatus-muuseumis jälgiti, kuidas vanasti käbidest seemneid kätte saadi ja mis nendega edasi tehti. Õpetajad olid lastega väga rahul, sest lapsed oskasid öelda: (KÄBI) SEEMNEST KASVAB  UUS  PUU!

9. – 13. oktoober

*Sel nädalal viibivad koolis projekti Erasmus+KA2  koostööpartnerid Soome Rajasalme Koolist.

*Teisipäeval, 10. oktoobril, kella 09.40 – 12:00 toimub ÕUEMÄNGUDE PÄEV.

*õp. Küllikese klass sõidab samal päeval Rakveresse Loomade varjupaika.

*Kolmapäeval lähevad õp. Marika klassi lapsed Kadrina kanti kitsi kaema.

*Neljapäeval matkavad osad lapsed õp. Evelyniga Vaekülas ning

*reedel  toimub EEL üldkogu Pärnu Kuninga Tänava Koolis.

Eestimaa õpib ja tänab 2017

Meie kooli endised õpilased Andrey ja Ain olid kutsutud Pärnus toimunud Aasta Õpetaja galale „Eestimaa õpib ja tänab“. Nemad esindasid eelmisel õppeaastal Austrias toimunud Eriolümpia Maailmatalimängudel edukalt  Eestit, tuues koju hõbemedali saalihokis ja murdmaasuusatamise teatevõistluses. Mõlemale õpilasele kingiti HTM tänukiri, 50- eurone Rademari kinkekaart ja väike „Joosepi“ kuju. Kontsert oli ETV vahendusel otsevaadatav. Lastele olid toeks ja abiks Merlin ja Evelyn.

Küllikese klass Virumaa loomade varjupaigas

10. oktoobri õhtupoolikul külastati Virumaa loomade varjupaika. Vaatamata pidevale sajule ei lastud tujul langeda. Matkati liinibussiga ning jalgsi. Tuletati  meelde liiklus – ja käitumisreegleid. Kodututele koertele ja kassidele osteti teel olles külakostiks koera- ja kassitoitu. Tunti  ära vanu sõpru eelmisest külaskäigust kevadel. Suureks rõõmuks olid paljud koerad ja kassid endile vahepeal kodud leidnud. Kui keegi soovib endale koera või kassi, siis varjupaigas on praegu väga sõbralikke ja ilusaid loomi.

Külastati ka Rakvere raamatukogu, kus õpilased endile koheselt tegevust leidsid.  Matkasellid olid Küllike, Kelly, Ceitlin, Ken, Kristjan.

Õuemängude päev

Kui ilm on ilus ja päike paistab, tahavad lapsed rõõmuga õues mängida. Sombuse ja vihmase ilmaga tundub aga õues igav. Tegelikult peaksid nii lapsed kui täiskasvanud liikuma õues iga ilmaga. Miks? Sest väljas mängimine ja värske õhu käes viibimine parandab tervist, tugevdab füüsilist vastupanuvõimet ning arendab fantaasiat. Sõbraga mängimine õpetab arvestama kaaslasega ning rikastab suhtlemisel sõnavara.

Seda kõike arvestades toimus Porkuni Koolis õuemängudepäev juba teist aastat. Lapsed mängisid “Möki” mängu, mis saadi selgeks eelmise aasta õuemängupäevalt. Seejärel õpetas iga klass oma vanusegrupi sõpradele uue mängu. Mängulusti jagus kõigile!

Külalised Soomest õpetasid kooliperele samuti vahva mängu. Päev lõppes suure mänguasjakasti avamisega. Erinevaid asju õues mängimiseks tõid oma kooli töötajad, kelle lapsed ja lapselapsed on juba suureks kasvanud ning kodus mänguasju enam ei vaja. Ürituse läbiviimisel eestvedajad olid Inga, Mairi, Terje ja Virge.

Evelyn ja Kaidi Eriolümpia matkal marsruudil  Vainupea – Mustjõe

Neljapäeval, 12. oktoobril toimus Eriolümpia matk. Alustuseks sõideti  matkalistega Vaeküla Kooli, kus söödi hommikuputru  ning pärast ürituse avamist sõitsid 12 koolibussi koos Vainupeale. Matka pikkuseks oli 6 km, millest viimane liiguti mööda mereäärt. Lõpp-punktis –  Mustjõel ootas  soe supp ja maitsev kook. Pärast söömist oli matkajatel veel jaksu, et üle vaadata Mustjõe rippsild.  Matkast jäid asjaosaliste sõnul  head mälestused –  ilus ilm, toredad kaaslased, kaunis loodus ning väga ilusad hetked mere ääres.

16.- 20.oktoober – plaanid

*Teisipäeval, 17. oktoobril sõidavad õp. Inga ja õp. Imbi klassi lapsed koos muusikaõpetaja Andraga Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi. 

*Kolmapäeval kell 14:00 toimub arvutiklassis huvilistele koolisisene koolitus Learning Apps – läbiviija õp.Tea.

*Neljapäeval  toimub SUUR KAALIKAPÄEV.

*Neljapäeval lähevad õp. Halti kl. lapsed koos õp. Milli ja õp. Küllikese klassi lastega Oandusse.

*REEDEL, 20. oktoobril toimub algusega kell 9:00 LASTEVANEMATE KOOSOLEK

Teema:
1) Kuidas toimub põhikooli lõpetanud HEV õpilase vastuvõtt erihoolekandele?
2) Kiusamisest vaba lasteaed ja kool.

                    Reedel sõidavad õpilased esimesele vaheajale.

*REEDEL kell 13:00 toimub ÕPPENÕUKOGU nr. 2.

Meenutusi antud nädalast…

Milli ja Küllike käisid  koos  2. ja 9. klassiga õppekäigul Oandus

Osaleti programmis  „Kes meil metsas elavad?“ Miksitud grupp noorematest ja vanematest õpilastest toimis hästi. Oandus oli tore nagu alati. Nooremad õpilased olid seal esmakordselt.

Õpetlikud lühifilmid loomadest köitsid kõigi tähelepanu. Tore oli silitada kähriku, mägra ja kopra nahkasid, vaadata kopra topist. Viimaseid elab meil Porkunis palju ja mõnel õpilasel on neid ainult eemalt näha õnnestunud. Õpiti, kuidas metsas saada aimu, millised loomad seal elavad. Seda saab teada nt maas oleva loomakaka järgi. Kõik meisterdasid endale õppevahendi loomajälgedest (kobras, hunt, ilves).Tehti  väike retk ka männimetsa õpperajal, mille ääres kasvasid maitsvad pohlad.

Gertu ja Milli klass Rakveres Politseimuuseumis

5. oktoobril seisis ees lõbus käik Rakveresse, kus seltskonda ootas politseimuuseumis programm „Spioonid ja salakuulajad“.

Uuriti erinevaid politsei poolt kasutatavaid esemeid (käerauad, püssid, autod ja kopter). Kõige enam pakkusid huvi käerauad. Lapsed said proovida katseid: miks on turvavöö vajalik?, kui palju aega kulub pidurdamiseks?, kaamerad, kahepoolne peegel, laserkiir, sõrmejäljed jne

Kõige aktiivsemad lapsed olid  Kevin, Siim ja Kätriin. Johanna oli veidi arem ja hoidis õpetaja Renneli ligi. Johanna muutus julgemaks õues, kus oli kopter ja paar politseiautot. Kristjanile meeldis kõige enam luubiga sõrmejälgi uurida. Annabel oli kõige tublim küsimuste esitaja. Kõigile meeldis!

Muusikaõpetaja Andra korraldab A-korpuse lastele mängupeo

Sügisene päike pole enam nõnda soe,

pilve taha peitu ta hästi ruttu poeb.

Tuulepoiss meid kuuehõlmast sikutab,

vihmapilvi vihmast tühjaks raputab…

Just sellisest sügisest lauldi  ja mängiti hooldusklasside ja arendusrühma õpilastega neljapäeval, 12. oktoobril. Kõik õpilased olid tegevustesse kaasatud. Pea tund aega kestnud mängupeol polnud näha väsimusemärke ega kuulda jonnijoru. Särasid nii õpilaste kui ka õpetajate silmad. Tubli abiline muusikaõpetajale oli Renno, kes paaril korral lausa juhirolli täitis ning  laulumängu ajal sai  kuulda Triinu ja Ksenja rõõmsat lauluhäält. Ka arendusrühma lapsed, kes praegu veel muusikatunnis tagasihoidlikult tegutsevad, nautisid koostegemist täie rinnaga. Õpetajal oli nauding tunnetada õpilaste kohalolu igal hetkel: hooldusrühma õpilane tahab tegutseda, oskab kuulata nii muusikat kui ka vaikust.

Teatri-  ja Muusikamuuseumis, lisatud  Andra kommentaar

17. oktoobril külastasid õp. Imbi ja õp. Inga õpilased Tallinna Teatri- ja Muusikamuuseumi. Meeleoluka muuseumitunni viis läbi muuseumipedagoog Anu Liho. Läbi muusikaloo said õpilased ülevaate ka Eesti ajaloost. Tore on tõdeda, et meie lapsed kuulasid, oskasid küsimustele vastata ja vajadusel stendidelt vastuseid spikerdada. Saime ka kinnituse teadmisele, et „pillimäng pole lapsemäng“: iga pillimäng, nii ka parmupillimäng, vajab harjutamist. Uudistamist ja üllatusi pakkusid muusika-mänguautomaadid, leierkast ja mängutoos. Rariteetne mänguautomaat „Poiss põrsaga“ ennustas õpetaja Imbile seitse aastat õnne ja armastust. Tasus sõit ette võtta!

18. oktoobril toimus esimene digitund kolleegile – Tea tutvustas, mida kujutab endast Learning Apps. Kahjuks detsembrikuuga  pedagoogide ind rauges  – II poolaastal on igaüks omaette nokitsenud ning ühised digitunnid ootavad võib olla sügisel huvitavat jätku…

Päev enne vaheajale minekut korraldas kodunduseõpetaja Mairi koos abiliste terje, Virge ja Ingaga lastele toreda kaalikapäeva – ikka selleks, et kaalikaga rohkem „sina-sõprust“ teha.

Lapsed said liikuda erinevates töötubades: kokkamistuba, teadmiste-tuba, muusikatuba, liikumistuba, trükkimistuba, meelte-tuba, voldiku-tuba. Pärast tegutsemist kogunes kogu koolipere muusikasaali, et osa saada väikesest näidendist „Kaalikas“ (vene muinasjutu Naeris ainetel). Seejärel suundusid kõik aatriumisse, kus algas kaalikast valmistatud toitude (kaalikapüreesupp, ahjukaalikas, kaalika-porgandi salat ja kaalikakangid) degusteerimine. Laste lemmiktoitu loodame peagi leida kooli toidumenüüst!

Kolleegid on tänulikud õp. Mairile mitmekülgselt hariva ürituse eest!

Vaheajal toimusid  koolitused igale osakonnale.

30. oktoober – 03. november

*Kolmapäeval, 1. novembril  sõidavad õp. Küllikese kl. lapsed rongiga pealinnaga tutvuma  ning külastavad ka etendust “Timm Thaler ehk Müüdud naer”.

*Kasvataja Sirle teeb samal õhtul lastega õppekäigu Avispea kirikusse.

*Reedel lähevad õp. Helge ja õp. Virge oma klassi lastega Oandusse tutvuma RMK loodusprogrammi “Puud ja inimesed” näitusega.

Aktiivselt liikuma!

Neljapäeval 2. novembril käis Evelyn  kuue õpilasega Jõgevamaal, Kiigemetsa Koolis EO  Eesti Ühenduse Liikumisaktiivsuse päeval. Marin, Kristiine, Britt, Annabel, Ceitlin ja Hendrik said oma oskusi proovida 11-s  „jaamas“. Ülesanded „jaamades“ olid väga mitmekülgsed: erinevad täpsusviske, hüpped, tasakaaluharjutused, ratastoolisõit jne.

Päev oli huvitav ja näiteks Kristiine arvas, et tema oleks nõus kas või iga päev sellisel üritusel osalema.

Evelyn ja Enn kutsuvad ronima!

Porkuni  Kooli spordisaali püstitati vaheajal ronimissein. Nüüdseks on juba päris paljud õpilased seda ka proovida saanud. Esmamuljed on head – õpilased on üllatavalt julged ja osavad.  Lähiajal  lisandub koolis toimuvate ringide hulka ka ronimistreening.

Õppekäik Oandus – „Puud ja inimesed“

Reedel, 3. novembril, külastasid õp. Virge ja õp. Helge klasside õpilased RMK Oandu looduskeskust. Juba kõigile tuttav giid Ivika  juhatas huvilised näitusehoonesse. Uuriti, kuidas seemnest kasvab suur puu ja kui palju rasket tööd pidid vanal ajal mehed tegema!  Puid  toodi metsast  välja hobusega… Kõigile pakkus põnevust puu koorimine – igaüks sai ise ka kätt proovida. Veel vaadati  erinevaid esemeid, mida puust oli valmistatud.  Lõpuks  vaadati ühiselt tummfilmi, kuidas hobusega puid metsast välja tuuakse ja palke mööda jõge edasi veeretatakse. Oandus on alati midagi põnevat uurida, kuid seekord sätiti end Porkuni poole ning lõpuks  tänab kogu seltskond  avalikult bussijuhti meeldiva sõidu eest!

6.-10. novembri plaanid

*Esmaspäeval kell 8:15 toimub väike arutelu jõululaada teemadel MM-saalis.

*GROSSING “hüpitab” lapsi teisipäeviti ja neljapäeviti.

*Kolmapäeval sõidab õp. Imbi oma noortega Rahvusooperisse Estonia vaatama muusikali “Karlsson katuselt”. 

Ka õp. Küllike läheb kolmapäeval lastega Tallinnasse, et tutvuda pealinnaga ning külastada NUKU etendust “Timm Thaler”.

*Neljapäeva hommikul kell 8:30 toimub kooliperele evakuatsiooniõppus.

*Reedel teevad õp. Virge kl. lapsed rongisõidu Kiltsi, et tutvuda Kerdi kodukohaga.

Säravad meenutused…

Kuidas me Tallinnas teatris käisime …

8. novembri hommikul viis koolibuss meid Tamsalu rongijaama. Kõigepealt tutvusime Tamsalu tunneliga, mille kaudu saab ületada rongiteed. Siis läksime rongi peale ja sõitsime Balti Jaama. Seal ületasime autotee Eesti kõige suurema jalakäijate tunneli kaudu. Jalutasime pisut Vanalinnas ja suundusime teatrisse NUKU. Nautisime uut ilusat teatrihoonet seestpoolt ja maiustasime nii soolaste kui magusate hõrgutistega Hendriku kohvikus. Ja oligi aeg üles otsida oma kohad ning seada ennast sisse etendust vaatama, mille nimi oli „Timm Thaler ehk müüdud naer“. Lavastus, lavakujundus, valgustus, näitlejate meisterlikkus – kõik oli suurepärane. Etendus kestis 2,5 tundi, aga see aeg läks imekiiresti. Tallinnast tagasi Tamsallu sõitsime samuti rongiga, Tamsalust Porkunisse liinibussiga.Oli tore päev, õpilased soovisid sellist päeva korrata !

Täname kõiki, kellega sel päeval kokku puutusime ja kes olid väga vastutulelikud ja sõbralikud:  NUKU teatritöötajaid, Go Bus`i bussijuhti (15.40 liinil Tamsalust) ja teisi. Teatris käisid  õpetajaga  Ceitlin, Kelly, Ken, Kristjan.

Pedagoog Virge ja tema abi Terje korraldasid oma klassi õpilastele huvitava õppereisi Kodukant KILTSI  ja VAO ja nüüd saad lugeda, kuidas see käis…

…Et jõuda kell 7:22 Tamsalust väljuvale rongile, pidime 10. novembri hommikul ärkama juba kell 6:15. Nimelt ootas meid ees õppesõit Kiltsi ja Vaosse – Kerdi ja Martti kodukanti.

Kuigi rongisõit oli napp, sai nii mõnigi laps selle esimese korra ikka tehtud! Kiltsis tutvustas õp. Agnes koos vanema klassi giid-õpilasega meile mõisakooli ning teise klassi lastega pidasime plaane uuteks kohtumisteks. Seejärel juhatas Kert meid raamatukokku, kus tädi Riin tutvustas meile Astrid Lindgreni lasteraamatuid ja mängis meile ka mardisanti. Edasi sõitsime Kerdi koju, kus poiss põnevusega oma metsaonni ja mänguvälju näitas. Kuna Vao on kohe Kiltsi külje all, siis saime näha, kus Martti kodu on. Martti koos emaga tutvustas meile Vao küla. Paraku olid mõlemad külapoed veel kinni ning seepärast sooritasime õppeostu juba tuttavas Väike-Maarja poes.

Oli vahva päev ja sestap  ootavad teised klassikaaslased põnevusega, millal neile külla minnakse!

13. – 17. novembril

* viibib grupp kolleege Soomes Rajasalme Koolis,

*teisipäeval on majas külalised Tartust ning

* kolmapäeval toimuvad EO võistlused saalihokis ja nagu juba tavaks – järgnevad lühikokkuvõtted olnust. Esimene ongi siin!

Evelyn:

Toimus ühendava saalihoki turniir!

Eriolümpia Eesti Ühendus korraldas 16. novembril 2017 Tartus Eesti Maaülikooli spordihoones esimese ühendava saalihoki turniiri Eestis. Turniiril osales seitse võistkonda, eriolümpia liikmesasutustele olid kaasatud partneritena lapsevanemad ning mitmed koolid.

Ühendav sport on ülemaailmne suund, kus intellektipuudega inimesed kaasatakse sporti koos tavaliste noortega. Projektijuhid Lii Laanoja ning Meelike Terasmaa hindavad ühendava saalihoki projekti oluliseks, sest see pakub sportlikku väljundit nii eriolümpia sportlastele kui ka nende partneritele. Olulise lisaväärtusena toob Laanoja välja meeskonnatöö ja sotsiaalsete oskuste arenemise ning annab sportlastele võimaluse tunda end väärtusliku ühiskonna liikmena. Terasmaa lisab: “Saalihoki on lihtne ja lõbus spordiala, mis sobib harrastamiseks erineva arengutasemega inimestele ning on seetõttu ühendava spordina rohkem kui sobilik.” (eelnev tekst EO  Eesti Ühenduse pressiteatest)

Meie kooli sportlaste partneriteks olid Tamsalu saalihoki poisid. Eelnevalt olime läbiviinud ühised treeningud nii Porkunis kui ka Tamsalus. Võistluspäeva jäävad meenutama II koha medalid, karikas, uued tutvused ja oskused. Saalihoki pallid ja kaikad saime auhinnaks nii meie kui ka Tamsalu noored. Oli tore päev koos Tamsalu saalihokipoistega. Suur aitäh nendele panustamise eest!

***

Samal päeval  sõidavad õpetajate Inge ja Anu klassi lapsed tutvumistuurile Elistvere loomaparki. Elistvere võttis neid vastu päikesepaistelise ilmaga. Pargi külastusretk algas oravate puuri juures, kus lisaks 4-le vilkale oravale ja 2-le aedikunurgas kükitavale jänesele, askeldasid 3 pargitöötajat jõulumeeleolu loomise kallal. Edasi liikudes kohtusime karu Karoliinaga, sikkude-sokkude ning päikesepaistel tukkuvate kasslastega, pensionipõlve pidava põhjapõdra ja peitust mängivate rebastega. Jäneste aedik üllatas meid kahe kivistunud isendi „väljapanekuga“, aga kährik oli nende  külastuspäevaks endale  muid plaane teinud. Närilistemaja välisseintel sai suurtelt tahvlitelt vaadata toredaid pilte ja lugeda huvitavaid lugusid loomapargi ajaloost. Siseruumides jälgiti pikemalt sealsete elanike tegevusi. Lõpetuseks pakkus lahke vastuvõtulauatöötaja lastele võimalust tutvuda peahoone II korruse õpperuumidega. Elistverest  lahkuti rahulolevate ja lõbusatena.

Kätte on jõudnud tõeline sügisaeg – päevad on lühikesed, ööd pikad –juba külmetab…

Aga koolielu jätkub.

*22. novembril on kolmapäevane digitund algusega kell 13 – teemaks puslede ning QR-koodi tegemine.

*23. novembril sõidavad õp. Tiiu klassi lapsed Paidesse, et külastada Ajatorni.

*24. novembril toimub õppenõukogu nr.2  (kokkuvõtted sügisperioodist).

Muljeid…

Tiiu klassi ajalootund Paide Ajatornis

Olime kaua oodanud 23.novembrit – toimus õppereis Paide Ajatorni.

Enne Paidesse jõudmist uurisime, kust saab alguse Pärnu jõgi?  Selgus, et Roosna –Allikul ning imestati, et vesi tuleb maa seest!

AJATORNIS läbisime kõigepealt AJAVÄRAVA ja olimegi AJATEEL. Mis oli enne meid? Mis tuleb pärast meid? Mustmiljon küsimust…

Et alustada algusest, sattusime RUUNIKIVI kõrvalenihutamisega MUINASAEGA. Koopasse sisenedes nägime amfiteatrit, kus sai rahulikult istet võtta ning jälgida filmikaadreid Eestimaa tekkest viimaste viikingiteni. Kõlas kahe tuhande aasta vanune regilaul…

Edasi liikusime  ORDU AEGA – saime palju uut teavet:  kuidas kirjutati kroonikat, kuidas elati Vanal Liivimaal, miks eestlane kutsub oma maad hellitavalt Maarjamaaks jne. Julgemad  proovisid selga RÜÜTLIVARUSTUST.

  1. korrus andis võimaluse tutvuda KUNINGATE AJAGA ( 16.sajand).
  2. korrusel olime juba TSAARIAJAS.
  3. korrusel tutvusime OKUPATSIOONIDE AJAGA (1918-1991).
  4. korrusel  oli tutvumiseks EESTI AEG (1918-1940).
  5. korrus meenutas ISESEISVUSE TAASTAMISE AEGA ning
  6. korrus EUROOPA AEGA alates aastast 2004.

Kõike ei saagi kirja panna – minge pigem ise kohale. Meile oli see väga-väga muljeterohke!

27. november – 01. detsember

*Teisipäeval kell 14:00 toimub asjaosalistele õp. Anu klassis osakonna nõupidamine.

*Teisipäeva pärastlõunal külastavad kasvataja  Sirle rühma lapsed Assamalla raamatukogu.

*Kolmapäeval sõidavad tublid kergejõustiklased õp. Evelyniga võistlustele Tallinnasse.

*Neljapäeval lähevad õp. Küllikese klassi lapsed tutvuma Türi Toimetulekukooliga.

*1. detsembril algab õppeperioodis 2. trimester ehk talveperiood.

Ja nüüd kõigest lähemalt…

Evelyn lastega mitmevõistlusel  Tallinnas

Kolmapäeval 29. novembril toimus Tallinnas EVPISL  kergejõustiku mitmevõistlus. Aladeks oli kaugushüpe, 60 m – ja 200 m jooks. Iga ala tulemus arvestati ümber punktidesse, kolme ala punktid liideti kokku ja iga vanuseklassi kuute parimat autasustati karika ja diplomiga.

Meie kooli õpilastest saavutas  I koha Angela, samas vanuseklassis sai Nastja III koha. Tüdrukute D klassi saavutas Elise IV koha, kaotades kolmandale ainult paari punktiga. TT nooremate poiste hulgas tuli Mathias viiendaks ja Kalevi kuuendaks. Kristjan, Raivo, Kert ja Martti  seekord esimese kuue hulka ei tulnud, kuid endast parima andsid kindlasti.

Järjekordselt tõestati, et meie kooli õpilastele meeldib sportida!

Kuidas me klassiga  Türi Toimetulekukoolis käisime…

Arutasime õpilastega juba kooliaasta alguses, et meie klassil võiksid olla sõbrad mõnest teisest koolist. Valik langes Türi TT Koolile. Ja 30. novembril 2017 saigi teoks esimene sõpruskohtumine. Esimesel korral käisime külas meie. Uued sõbrad ja Türi TT koolimaja meeldisid meile kõigile väga. Vastuvõtt oli soe, südamlik ja kodune. Koos otsustasime, et jätkame kindlasti oma kohtumisi. Järgmisel korral ilmselt soojal ajal ja Porkunis.

Täname Türi TT Kooli õp Ülle`t, õpilasi Anette`t, Gert`i, Liisa`t ja kogu kooli personali ning õpilasi. Samuti tänud meie bussijuhile Antsule.

Tänavad Küllike, Ceitlin, Ken, Kristjan.

TALVEPERIOOD

Jõululume linnutiivad

muinasjutumaale viivad.

Tuulest olenevad tujud,

imelised lumekujud…

Kätte on jõudnud aasta üks oodatuim aeg – jõulude ootamise aeg. Sellega seoses külastasid 1. detsembril Inga, Virge ja Terje klasse selle aasta esimesed päkapikud – vennad Sol ja La.

Päkapikud õpetasid lastele tantsulaulu „Kes elab metsa sees?“, tutvustasid jõulusümboleid ning rääkisid loo sellest, mis ettevalmistusi nad jõulude eel teevad. Üritus kulmineerus suure piparkoogiteoga. Iga laps sai endale küpsetada ja kaunistada oma piparkoogipoisi või –tüdruku. Peolt ei puudunud ka meie klasside suured sõbrad – programmi „Kiusamisest vabaks“ mõmmikud.

Päkapikud sättisid aatriumisse näituse jõulusümbolitest.

Õpilaste meenutusi päevast:

Kalevi: Mulle meeldis piparkooke teha. Tore oli väiksemaid aidata. Päkapikud rääkisid lugu „ Päkapikkude tööd“. Päris huvitav oli!

Anastassia: Minule meeldis ka piparkookide küpsetamine. Päkapikud olid naljakad.

Valentin: Mulle meeldis, kui päkapikud aatriumis etendust tegid.

Toredat jõulude ootamise aega!

4. detsember – ADVENDINÄIDEND ÕPETAJATELT JA ÕPILASTELT

Ole sõbralik, heatahtlik ja abivalmis! Sellist sõnumit kandis endas esimese advendinädala näidend „Trollilugu“.

Peaosa, Trolli-plikat, mängis õpetaja Inga. No, sai vast nalja! Nii palju rõõmsat naeru pole ammu meie saalis kuulda olnud. On ju ütlus: „Naer on terviseks!“. Jõulukuu saigi prisket tervist täis.

Oma suurepärase näitleja-debüüdi tegid Kert ja Martti päkapikurollides (õp. Virge klass). Toeks neile oli õpetaja Terje, kes oskab meeldivalt üllatada igas rollis.

Vast kõige lihtsam oli rolli teha jänkulastel, Eliisel ja Elisal (õp.Tiiu klass), kuna nad ongi meil armsakesed ja nunnud. Ja on neil ju ette näidata näitlejaoskused, mis omandatud õp. Silva näiteringi aegadest.

Haldjatants näitas, et õpetaja Kaire on endale järeltulija kasvatanud: duetis, Anastassia ja Kaire, oli plastilisust ja unehaldja õrnust.

Lavastus valmis meeskonnatööna, kus õpilastel oli võrdne roll õpetajatega.

Muinasjutt lõppes õnnelikult –  pahast trollipoisist sai kõigi pealtvaatajate rõõmuks  HEA… Aplaus on kõrvulukustav.

Kukupaide jänkulaste ema – muusikaõpetaja  Andra tänab:

Aitüma tegijatele. Aitüma publikule. Ole ikka sõbralik, heatahtlik ja abivalmis.

Kuid ees ootab rida laste jaoks põnevaid tegevusi.

Teisipäeval, 05. detsembril käisid ka Signe ja Gertu klass väljasõidul Assamalla lähedal Savi talu jõulumaal. Neid võttis vastu Savi talu tore perenaine, kes rääkis, kuidas vanasti jõule tähistati. Saadi teada, et päris vanasti käis jõuluvana asemel hoopis jõulusokk. Ka lastel  õnnestus kohtuda Jõulusokuga, kes luges ühe hästi vana jõulujutu ning viis  vaatama, kuidas elavad Savi talu lambad ja kitsed. Tehti tutvust  loomadega ning kostitati neid leivaga.

Veel sai igaüks meisterdada endale vahva laterna. Lauldi  jõululaulu ja joodi sooja teed ning söödi piparkooke.

Kuna Jõulud on andmise aeg ja heade soovide soovimise aeg, siis  pandi  kirja oma head soovid, mida jõuludeks kõikidele soovitakse  – lund, üllatusi, rõõmu, koosolemist.

Südamlik ja imetore jõulude ootuse algus  Avinurme Jõulumaal

Jõulukuu viiendal päeval sai Helge ja Virge klassi lastele osaks tore reis Avinurme jõulumaale. Neid võttis vastu terve toatäis lahkeid päkapikke, kes  maja tutvustasid ja seejärel koos lastega väikese magneti meisterdasid, piparkooke kaunistasid ning uusi laule ja tantse õpetasid. Kõige toredam oli see, et ühtäkki saabus ka jõuluvana, kes lausa pai või patsi-löömise eest kõigile kingitusi jagas… Täname lahket ja lustilist päkapikuperet, kes omakorda kiitsid meie tublisid lapsi ja aktiivselt kõikjal kaasa löönud bussijuht Antsu! Aitäh-aitäh-aitäh!

Eelviimane nädal enne talvist vaheaega – üritusi jagub!

*Esmaspäeval kell 10:00 toimub MM-saalis jõulunäidend Väike-Maarja lasteaialaste esituses.

*Teisipäeval, 12. detsembril  algusega kell 10:45 on koolis

EO VÕIMLEMISVÕISTLUSED.

*Teisipäeval sõidavad õp. Küllikese kl. lapsed liinibussiga jõulureisile Rakveresse ning õp. Signe oma noortega kodutute loomade varjupaika.

*Teisipäeval läheb noorem kooliaste Rakvere Teatrisse kell 15:00 algavale jõuluetendusele „Timbu-Limbu“.

*Kolmapäeval teevad õp. Inga, õp. Merlin ja õp. Gertu oma klassi lastega rongisõidu Tallinnasse.

*Kolmapäeval toimub Tallinnas kino APOLLO ühiskülastus, vaatama minnakse filmi  “Paddington 2”.

*NELJAPÄEVAL jõuab koolimajja meie laste VÄGA KAUAAEGNE SÕBER – ONU TOMMY!!!   ning

*reedel  kell 19.00 PERSONALI  JÕULUPIDU oma armsas koolimajas.

Kahju, et nädalas ainult viis tööpäeva on…

Kohalik ilmateade ja muud uudised

Lund ei ole – peaaegu… Järvele on  kohaliku rahva rõõmuks paigutatud jõulupuu. Koolimajas jooksevad ringi PÄKAPIKUD – loosipakikesed otsivad omanikku… Juba mitmendat aastat on tore traditsioon, et personal loosib ka omavahel ja püüab siis osavalt/märkamatult  kolleegi üllatada.  Jõulutunne aina süveneb…

Vahepeale meenutus, mida kõik mäletavad  –

7 aastat tagasi 11. detsembril möllas Eestimaal torm MONICA

Porkunis toimus samal ajal uue kooli ehitus, lumi oli praktiliselt rinnuni…

Olid ajad!

Küllikese klass traditsioonilisel jõulukäigul

12. detsembril toimus Küllikese klassi traditsiooniline jõuluekskursioon. Tavaks on saanud see teha ühistranspordiga. Seekord siis samuti rännati hommikul liinibussiga Rakverre.  Koos valiti talvistele sünnipäevalastele kingitused. Tutvuti Rakvere kuuseinstallatsiooniga, kuhu seekord sai lausa peale minna. Vaadati Rakvere Teatris jõuluetendust. Õpilased said jõuluvanalt väikese kingituse. Lustiti  jõulumaal. Pidulikku jõululõunat nauditi  Rohuaia kohvikus. Siis liinibussi peale ja Porkunisse tagasi ning oligi õhtu käes ja päev linnulennul mööda läinud. Elamustejahil käisid Küllike, Kelly, Ceitlin, Ken ja  Kristjan.

Samal päeval toimusid meie koolis EO võistlused sportvõimlemises.

Võistlustel osales 71 sportlast seitsmest koolist.

Poistel oli võimalus enda oskusi näidata viiel alal: hüpped (kägar ja harkhüpe), vabakava ning kavad kangil, rööbaspuul ja rõngastel.

Tüdrukutel oli alasid neli: hüpped ja vabakava, rööbaspuu- ja poomikava.

Meie kooli õpilased näitasid end väga tublisti, 11 võistleja peale saime kokku 28 medalit!!!

12.detsembrile mahub veel üks uudis. Signe klass käis Rakveres loomade varjupaigas. Loe.

„Viisime loomadele pesamaterjali, sest soovime, et igal loomal oleks oma soe ja kuiv pesa. Kurb oli kuulda lugusid, kuidas ja missuguses seisus on loomad sattunud varjupaika. Nägime koeri, kes olid kurjad ja samas ka pelgasid inimesi, kuna neid on halvasti inimeste poolt koheldud. Oli ka kutsasid, kes tahtsid väga seltsi ning juba ootasid meid palliga ja tahtsid väga meiega mängida. Veel nägime, kuidas elavad kiisud, kes juba ootasid uude koju minemist.

Käisime ka vaatamas Rakvere jõulukuuskesid. Alustasime päris- kuusest, seejärel vaatasime keskväljakul Rakvere erilist kuuseinstallatsiooni. Selle aasta kuuseinstallatsiooni teeb eriliseks ja vahvaks see, et kuuse sisse saab ka inimene ise minna.  Käisime ka Põhjakeskuse juures, kuhu oli toodud eelmise aasta Rakvere liikuv jõulupuu. Külm ilm meid ei heidutanud, oli väga tore päev!

Ilusat advendiaega!“

13. detsember – õpetajate Inga, Merlini ja Gertu klasside seiklused Tallinnas

Aruanne /kirjaviis muutmata/.

Tallinnas tutvustasime lastele Toompead, vaatasime seal asuvat riigikoguhoonet ja käisime Vene Õigeusu Kirikus. Külastasime vanalinnas Pikal tänaval asuvat Martsipani-muuseumi, kus saime vaadata suuri magusaid animafilmi tegelasi ja isegi president Kersti Kaljulaidi. Soovi korral oli meil võimalus endale ka erinevaid martsipanist kujukesi või martsipanimassi kaasa osta. Suud magusad suundusime Raekoja platsi uhket jõulukuuske ja jõuluturgu nautima. Turu oli vallutanud tõeline jõulutunne, mõnus glögi lõhn, jõulumuusika, palju säravaid ning värvilisi tulukesi ja jõuluvana. Astusime õpilastega ka jõuluvana kontorist läbi, kes kuulas ära meie õpitud salmid, laulud ning jagas lahkesti komme, jõulurahu meie südamesse ja tervitusi Porkuni Kooli. Kõhud tühjad suundusime mööda jõuluhõngulist vanalinna Viru tänaval asuvasse McDonaldsi söögikohta, kus saime enne rongile minekut kenasti keha kinnitada. Veel enne kojusõitu jäi aega natukene üle ja meil oli võimalus sisse astuda ka Balti Jaama turule, mis sai sel aastal endale uue kuue. Turul toimus kauplemine kolmel erineval tasapinnal ning ka väljaspool hooneid kioskites ja müügilettidel. Uudistamisega möödus aeg imekiiresti ja oligi aeg koju sõita.

Väljasõit Tallinnasse oli väga tore ja õpetlik. Lapsed olid viisakad ja üksteise suhtes abivalmid. Häid pühi

14. detsember  – 2 väga tähtsat sündmust ühel päeval!

Toimus VII  JÕULULAAT ning Jõuluvana Tommy XXI saabumine!

Neljapäeval kõlasid rõõmuhõisked üle Porkuni kooli aatriumi, kui oma saabumist veidi oodata lasknud halli habemega soliidne härra uksest sisse oli astunud. Noppeid „Virumaa Teatajast“…

“Onu Tommy!  Onu Tommy!”

Onu Tommy  tervitamiseks moodustus kooliõpilastest rida – tähtsat meest, kelle külaskäigust hakatakse koolis kõnelema juba oktoobrikuus, tahtis igaüks kättpidi teretada, kallistada või talle sõbralikult õlale patsutada.

Onu Tommy saabumise teeb iga kord veel erilisemaks see, et koos temaga tuleb ka Rootsi jõuluvana, kellel igale õpilasele kaasas kingitus. Tegelikult on onu Tommy ja Rootsi jõuluvana üks inimene kahes rollis, ja ja õpilased saavad sellest hästi aru.

Onu Tommy on Rootsi ROTARY klubi liige Tommy Svanborg, kes tänavu saabus jõulude ajal Porkunisse juba 21 aastat järjest! Ta on näinud koolipere tegemisi ka ajal, kui õppeasutus veel Porkuni mõisas tegutses. Nüüd saabub ta spetsiaalselt koolile ehitatud majja.

„See teeb mulle rõõmu“, vastas Tommy  küsimusele, miks ta aastast aastasse laevaga Eestisse sõidab. Selle kohta, et tema ja jõuluvana alati samal päeval saabuvad, ütles ta muigvelsui, et tavaliselt tulevad jah.

Porkuni kooli õpilaste tarvis kingikotte kokku pannes  mõtleb ta kõigepealt sellele, et olemas oleksid praktilised asjad – saunalinad, hambapasta, seep ja nõnda edasi.

„Ja siis muidugi, et oleks mõni väike mänguasi  või maiustus.“

Urve kõneles, et aastate jooksul on kingitused tõepoolest personaalsemaks läinud, millest annab tunnistust ka kooli kroonika. Algusaastail toetati kooli õppevahendite soetamisega, näit. ühel aastal saadi õppevahendid Rootsist, ja siis soetati kooli enda õppetarvete jaoks mõeldud raha eest koopiamasin. Aga Rootsist on tulnud ka veoauto tüüpi masin, millega majandusjuhataja ringi sõitis, ja õpilaste tarvis sooje saapaid. Isegi muusikateraapia klassi aitas klubi koolis valmis ehitada. Lapsi on kutsutud puhkelaagrisse ja õpetajaid koolitustele.

„Eesti riik on arenenud ja sedalaadi abi me enam ei vaja. Nüüd ongi kingitused personaalsemad“, lausus Urve.

Nii et olgu kingitused millised tahes, onu Tommy saabumine on kõige tähtsam, nii lastele kui õpetajatele. Lapsed esinesid kallile külalisele kontserdiga ja algaski siis see PÕHILINE- kinkide jagamine.

Jõuluvana Tommy oli igatahes rõõmus ja rahul ning lubas mõtelda, mis edasi saab.  Tuhat-tuhat tänu TOMMYLE!

21. detsembril kordub ilus traditsioon –

kell 11.30 on kogu koolipere palutud pidulikule lõunasöögile.

Meie kokad väärivad tänusõnu – olgu pidu- või argipäev – ikka oskavad nad head söögiisu tekitada. Aitäh!

                             Kell 14.00 algab kooli JÕULUPIDU.

Paljud lapsevanemad olid tulnud vaatama, millega lapsukesed seekord üllatavad.  Kõik kohaletulnud jälgisid huviga lugu jõuluvana kadunud saabastest.

                        Kuulutati välja  ka 2017. a. sõbralik tüdruk ja poiss.

                                                    PALJU-PALJU ÕNNE,

                                   CARMEN SÄKK JA ERICH OJASALU!

Jõuluvaheaeg on seekord nii pikk– 23. detsember 2017. a – 07. jaanuar 2018. a.

Rahulikku jõuluaega!

2018!  HEAD UUT AASTAT!

Vaheaja ilmateade – lund EI OLE…

08. – 12. jaanuar

*Esmaspäev, 8. jaanuar algab tormise ilmaga – õnneks on koolis vool olemas ja koolitöö võib peale väikest pausi jälle jätkuda.

*Teisipäeval, 9. jaanuaril sõidab grupp personali tutvuma nõustamistööga Kroonuaia Koolis.

Neljapäeval, 11. jaanuaril tähistab PORKUNI KOOL oma 93. tegevusaastat.

Porkuni Kooli sünnipäev

Pärast uue aasta algust, kui lapsed jälle kooli tulevad, saame 11. jaanuaril tähistada  oma kooli sünnipäeva. Tänavu tähistati  juba 93. tegevusaastat. Külla oli kutsutud noor mustkunstnik Marko, kes lapsi kaasates tegi igasuguseid põnevaid ja mõtlemapanevaid trikke. Pärast direktori tervitust ja lipulause sõnamist sättisid sõbralikumad lapsed Carmen ja Erich end tordiküünlaid süütama.  Kõikide laste silmis sädeles soov olla samuti hea, töökas ja rõõmus, nagu ütleb ka meie koolilapse salm. Üheskoos lauldi koolilaulu ning mindi pidulauda salatit ja torti sööma. Oli meeldejääv sünnipäevahommik. Koolile pikka iga!

 Lp. endise direktori Kaljo Pildi pöördumine FB-s.

“A r m a s   r a h v a s,

Porkuni kurtide kooli endised õpilased ja õpetajad.

Kuna kurtide kooli Porkunis enam ei ole ja on juhtunud nii, et mina olen ainukesena Porkuni kurtide kooli direktoritest elavate kirjas, siis tunnen kohustust sõnastada see testament, mida Porkuni on pärandanud Eesti kurtidele ja mida Eesti kurdid on pärandanud Porkunile.

Kõik see rahvas siin on saanud hariduse Porkunis, seda ümmarguselt 80 a. jooksul. Rääkimise oskus, lugemise ja kirjutamise oskus ongi see varandus, mida Porkuni on pärandanud Eestimaa kurtidele.

Kool on inimese elus üldse tähtis asutus, kuid kurtide kool on üldkoolist mitmekordselt tähtsam. Tänapäeval on kõik emad kirjaoskajad. Nad võivad kuuljale lapsele lugemise ja kirjutamise ilma koolita ise selgeks õpetada ja kõnelema õpib kuulja laps spontaanselt. Kurt laps saab aga rääkima, lugema ja kirjutama õppida ainult kurtide koolis ja sel määral, et terve rida teist on ka kõrghariduse omandanud.

Kurdid on aga Porkunile pärandanud vähemalt kaks tähtsat objekti.

Kurtide teenitud rahaga valmistati skulptuur PORKUNI EMA. See on kurtide austusavaldus oma õpetajale. Keegi ei tea praegu, kes saab aasta pärast lossi ja koolimaja uueks omanikuks, kuid uutele omanikele peab jääma kohustus, et seni, kuni on püsti veel kas või ükski nendest hoonetest, jääb Porkuni ema oma kohale. Ta kuulub kokku ainult nende majadega.

Teine tähtis objekt, mille kurdid Porkunile pärandavad, on varemeist taastatud vanalinna TORN. Selles on ümmarguselt 100 000 rubla kurtide teenitud raha, mis oli tol ajal väga suur summa. Torn ei ole lihtsalt iluasi, vaid selles on paemuuseum teadaolevalt ainuke maailmas. Ka paas ei ole ka lihtsalt mingi kivi, vaid ta on Eesti rahvuskivi.

Niisiis, kurdid ei ole Porkunist mitte ainult saanud, vaid on ka Porkunile andnud.

Jääb loota, et uus omanik on mõistlik inimene või asutus, kes lubab meid ka tulevikus kas või sellel õuelgi kokku tulla ja tähtpäevi tähistada.

Kaljo Pilt”

AITÄH, KALJO!

15. – 19. jaanuar

*Teisipäeval, 16. jaanuaril kell 14:30 toimub IT-alane koolitus töötajatele – külla tuleb Põltsamaa Tahvlitehas.

*Kolmapäeval sõidavad Tiit ja Urve Tondi Kooli sünnipäevale.

*Neljapäeval, 18. jaanuaril sõidab grupp personali tutvuma õppe-nõustamistööga Tartu Herbert Masingu Koolis.

Signe ja Inga matkavad 16. jaanuaril lastega ümber Sinijärve

Äntu Sinijärv on Eesti kõige selgema veega järv. Kuna ilmad on juba külmad, siis oli ka järv peaaegu jäätunud. Järvel olid veel mõned jäätumata kohad ning matkajatel  õnnestus näha järve sini-rohelist vett. Vee suure läbipaistvuse tõttu oli näha  ka veetaimestik.

Tutvuti  infotahvlitega ning saadi teada, mis loomad ja linnud elavad Äntu Sinijärve ümbritsevas metsas. Tehti  lõket, joodi  sooja teed ning grilliti vahukomme. Külm ilm kedagi  ei heidutanud ja otsustati lastega, et tullakse kindlasti kevadel uuesti. Siis juba pikemale matkale, et näha peale Sinijärve veel Rohelist ehk Vahejärve ning ka Valgejärve.

20. jaanuaril  (laupäev) leiab aset koolitus hingele – koolitaja on Tartu psühhiaatria kliinikust Kärolin Kajalaid.

Tasapisi hakkab talv tulema…

V-Maarjas on hommikul  juba -7 – Enn tiirutab  traktoriga  ümber koolimaja– lumekoristus!

Kõik nokitsevad omaette, lapsed omandavad järjest uusi teadmisi/oskusi.

Jaanuaris on huvitaval kombel väga palju sünnipäevi! Muudkui õnnitleme!

29. jaanuaril on laste rõõmuks  korralik lumevaip jälle tagasi.

29.01-02.02 – koolielu

*Kolmapäeval läheb õp. Evelyn osade õpilastega Kiviõli seikluspargi lumeradadele ( ettevalmistus Soome sõiduks).

*Neljapäeval, 01. veebruaril kell 9:00-10:00 toimub võimlas põnev korvpallitund. Tunni viib läbi Korvpalli Liit.

4. – 10. veebruarini on hr. dr. Tiit ja kasv. Andi ning pr. õp. Andra koos 9 õpilasega projekti Erasmus+ KA2raames Rajasalme Koolis Soomes.

01.veebruar – tuiskab!

Memuaare möödunust…

Mäesuusatamise algõpe Kiviõlis Evelyni, Antsu ja Andi juhendamisel

Evelyn:

Meie kooli 9 õpilast lähevad järgmisel nädalal projekti Erasmus+ KA2 raames  Soome. Neid viiakse seal mäesuuska sõitma ning seetõttu arvasime, et oleks hea seda eelnevalt natuke õppida. Kolmapäeval sõitsimegi selleks suusamäele. Bussis oli ruumi, seega said lisaks kaasa Mathias, Angela ja Vova, nemad esindavad tihti edukalt  Porkuni Kooli erinevatel spordivõistlustel. Mäel kogesime kohe, et iga algus on raske, kuid kui piisavalt tahta – „saab alla igast mäest“. Koju sõites olid kõik arvamusel, et oli väga äge päev ja sooviks oli uuesti mäele saada.

Korvpallitund

Korvpalliliidu poolt korraldati neljapäeval meie koolis noorematele õpilastele korvpallitund. Tunnis tehti palju korvpalliharjutusi ja teatevõistlusi. Lisaks sai kool kingituseks 10 korvpalli, särgid ja tähised.

05. – 09. veebruar

Direktor annab teada, et uus PGS on vastu võetud, millega ei kaasne HEV-lastel kohustust õppida tavakoolis  ning koole ei suleta. Hea uudis!

*05. – 06. veebruaril lähevad õp. Evelyn ja Karl osade õpilastega EO talimängudele Otepääle ning

*4. – 10. veebruarini on hr. dr. Tiit, kasv. Andi ning õp. Andra koos 9 õpilasega projekti Erasmus+ KA2 raames Rajasalme Koolis Soomes.

Õues puhub juba  mitu päeva külm põhjatuul – tali tuli!

Algavad tõsised ettevalmistused EV 100  väärikaks tähistamiseks.

Mõned killud üritustest lastega…

Evelyn kooli sportlastega EO talimängudel  Otepääl

Eriolümpia Euroopa murdmaasuusatamise võistlused toimusid Otepääl 5. – 6. veebruaril. Võistlustel osales lisaks Eestile kümne riigi sportlased. Suur spordipidu algas tõrvikujooksuga ligi 60-ne politseiniku osalusel, mis kulmineerus Tehvandi staadionil. Avatseremoonial tervitasid sportlasi sotsiaalkaitseminister Kaia Iva, eriolümpia patroon Hannes Hermaküla ja paljud teised.

Pärast avamist toimusid 100 m, 500 m, 1 km ja 3 km eelsõidud. Meie kooli õpilased Mathias, Siim, Raivo ja Angela sõitsid kõik 1 km. Pärast võistlusi ujuti  Pühajärve Spaas, meisterdati ja osaleti  terviseprogrammis, õhtul tantsiti  ning nauditi  uhket ilutulestikku.

Teisipäeval algasid kõikidel distantsidel finaalsõidud. Sportlased olid eelmise päeva tulemuste põhjal paigutatud tugevusgruppidesse – pärast seda 4x 500 m teatesuusatamine. Sportlaste autasustamine toimus Otepää kultuurimajas. Autasustamisele tegid kiire visiidi ka EV peaminister Jüri Ratas ning kultuuriminister Indrek Saar. Raivo sai kaela I koha medali, Mathias II koha,  Angela tuli III-ks. Siim oli omas tugevusgrupis IV kohal. Teatesuusatamises saavutati  omas tugevusgrupis suurepärane  I koht.

Loodame, et kaunis talv jätkub ja lapsed saavad veel kaua suusatada.

Inga, Virge ja Terje organiseerivad mänguhommiku

Nädala teema „Mängud toas“ kinnistamiseks viidi  reedel „karude kambaga“ läbi mängude hommik. Koguneti  aatriumisse, kus suuremad sõbrad väiksemad käekõrvale võtsid ja muusikasaali viisid. Esmalt tuletati meelde erinevaid mängude liike, mida mängitakse üksinda, koos sõbraga või suurema seltskonnaga. Alustati laulu- ja ringmängudega. Seejärel loositi kõik osalejad mängupesadesse, kus vanemad õpilased õpetasid noorematele  erinevaid lauamänge. Lõpetuseks meisterdasid kõik endale toreda „kala toitmise mängu“, millega mängimiseks on palju osavust vaja.  Paraku läks aeg aga lennates ja nii mõnigi tore planeeritud mäng jäi veel mängimata…

Karukesed nägid lastes julgust, hoolivust, abivalmidust, sõprust, rõõmu …

12. – 16. veebruari tunniväline ajakava

*Teisipäeval, 13. veebruaril lähevad õp. Tiiu ja Kristiina lastega Rakvere linnakodaniku majamuuseumisse.

*Vastlapäeva programm algab kell 15:00.

*Sõbrapäeval, 14. veebruaril  kell 11:30 pakub lasteteater “Lepatriinu” lastele vaatamiseks etenduse “Kord nii, kord naa”.

*Pärastlõunal, algusega kell 15:00  tulevad lastele külla Viru Maleva Väike-Maarja naiskodukaitsjad.

16. – 17. veebruaril toimub töötajatele VERGE-koolitus. Lühidalt – Verge metoodika annab praktilised oskused nii agressiivsete situatsioonide ennetamiseks kui ka füüsiliseks piiride seadmiseks. Selle meetodi omandamisel saadud teadmised on ka agressiooni ennetava efektiga. Arvatavasti läheb antud teadmisi vähe vaja.

Tiiu klass muuseumitunnis Rakveres

Teisipäeva ( 13.02)  ennelõunal jalutati rõõmsalt mööda Rakvere linna Pikka tänavat ja astuti sisse Linnakodaniku muuseumi. Maja oli väike ja hubane. Seltskonna võtsid vastu kaks meeldivat giidi. Nende abiga kinnistati loodusõpetuses õpitud vee teemat. Lastele meeldis joonistada veeringet, filtreerida vett ja katsetada- kumb on raskem kas vesi või jää? Hiljem mängiti ennastunustavalt mängunurgas.  Pärast õpetlikku osa sõidutas bussijuht Ants lapsed Vaala keskusesse. Harjutati   riiulite vahel orienteerumist ning rahaga arveldamist. Imekombel paistis kogu aeg päike – on tõesti õhus kevadet? Hinges küll oli…

Kasvatajad korraldavad ägeda vastlapäeva

Teisipäeva õhtupoolikul  (13.02)peeti kooli juures vastlapäeva. Vanarahva kombekohaselt mängiti  vastlapäevamänge: kadapalli äraajamist (mis viib ära meie juurest halvad ja kurjad mõtted); sigade lautaajamist ( mis toob meile loomaõnne). Sõideti mootorsaaniga  ja  tehti kelkudega teatevõistlusi. Punetavaid põski ja ninasid aitasid soojendada hernesupi, vastlakuklite ja ubade söömine ning kuuma tee joomine.

Kasvatajad tähistavad sõbrapäeva

Kolmapäeval, 14. veebruaril  peale lõunat tulid lastele külla Viru maleva Väike-Maarja jaoskonna Naiskodukaitsjad.

Tegevused toimusid töötubades – näomaalingud; ohutushoid (mida võtta metsa kaasa, kui lähed seenele-marjule); sõbrapäeva kaartide tegemine; mängud; külmkapi magnetite meisterdamine. Poolteist tundi veetsid lapsed lõbusalt ja tegusalt. Lustimine lõppes ühises tantsuringis.

Kui küsiti  laste käest, milline töötuba meeldis kõige rohkem, siis vastuseks oli – kõik meeldis. Kallistuste ja tänusõnadega saadeti tublid Naiskodukaitsjad koduteele.

19. – 23. veebruar –  Eesti 100. sünnipäeva nädal

Eelteade – sel nädalal lubab ilmajaam  kuni  -25!

*Teisipäeval, 20. veebruaril toimub EO Eesti Ühenduse tänupidu Rakveres.

*Kolmapäeval toimub traditsiooniline suusamaraton.

*Reedel, 23. veebruaril algusega kell 09:30, pidulik aktus Eesti Vabariik – 100.

Mälestusi toimunust…

Tänuüritus 2017

Teisipäeval toimus Rakvere Kultuurikeskuses EO  Eesti Ühenduse Tänuüritus. Kõikidest koolidest/asutustest oli pidulikule vastuvõtule kutsustud direktor, treener ja parim nais- ja meessportlane.

Meie kooli selle aasta parim naissportlane on Angela Tomson  ja parim meessportlase tiitel kuulub Vladimir Šikovile. Nemad said autasuks nimelise karika, kooli direktor T. Leemetsale anti tänukiri, millega tunnustati Porkuni  Kooli panustamist Eriolümpia tegevusse.

Meie oma maraton …

Kolmapäeval, 21. veebruaril, toimus koolis XIV suusamaraton. Hommik ehmatas krõbeda külmaga, kuid kui juba päike välja tuli, läks ilm oluliselt soojemaks ja seega sai suusamaraton toimuda. Koolipere startis kolmes grupis. Kõigil tuli läbida kaks ringi. Finišis ootas medal, maiustus ja soe tee. Lisaks suusatajatele oli ka neid, kes läbisid sama raja tõukekelguga sõites. Tore oli näha sära maratonil osalenute silmis, rõõmu hakkamasaamisest, rõõmu kaunist päikselisest ilmas ja medalist.

Vääriline pidu väärikas eas kodumaale – õp.Virge lühikokkuvõte

Porkuni Kool tähistas Eesti Vabariigi 100. aastapäeva väärilise peoga. Toimus koolipere ja külaliste kätlemine kooli direktori ja 2017. a. sõbralikuma poisi ning tüdrukuga. Seejärel saadi meeliliigutava aktus-kontserdiga ülevaade kodumaa ajaloost läbi kümnendite. Ühiselt  vaadati filmi meie kodumaa imeilusast loodusest. Lõpetuseks nauditi pidulikus lõunalauas üheskoos maitsvat kalarooga ning seejärel mindi koolivaheajale…

Lapsed puhkama! 24. veebruarist kuni  04. märtsini on koolivaheaeg.

Ilmateade

Juba 2 nädalat on ilm pakaseline – kraadid on -20-ne juures…

Vaheaja toimetused täiskasvanutele

*Esmaspäeval, 26. veebruaril  on majas täiendusõpe muusikateraapia vallas.

Teisipäeval, algusega kell 09:00 toimub ÕPPENÕUKOGU. Pärast seda  toimub ühine õppefilmi vaatamine – teemaks autism.

*Kolmapäeval toimub kasvatusalane koolitus Tartus Hiie Koolis.

*Neljapäeval toimub autismi-teemane jätkukoolitus Porkunis.

Õues aga paugub pakane… hea aeg enda harimiseks!

1. märtsil saabub uudis – Porkuni kooli endine kurtide laste õpetaja /ka kroonikakirjutaja/ ELLEN LÄTT tähistab 105. sünnipäeva!

Ellen Lätt sündis 1. märtsil 1913. aastal Väike-Maarjas. Pedagoogihariduse sai Ellen Lätt Rakvere Õpetajate Seminarist ning oma elutöö tegi ta Porkuni kurtide laste koolis. Nii nagu igal aastal, nii sai Ellen Lätt ka tänavu sünnipäevaõnnitlusi oma kurtidelt õpilastelt, kes nüüd ise on juba eakad, kuid pole oma õpetajat unustanud.

Ellen Lätt abiellus intelligentse ja huvitava mehe Kahru Lätiga, kel oli ametikoht metskonna kantseleis. Ellen kirjeldab värvikalt oma pulmapäeva, mil nad neljakesi – lisaks pruutpaarile ka kaks tunnistajat – Saksa okupatsiooni ajal jalgratastel Rakke vallavalitsuses oma abielu registreerimas käisid. Ellenil endal oli seljas mitte küll valge, aga siiski päris kena kleit ning peigmehel üsna uus ülikond, kuigi kodukootud kangast.

Kahru jäi Ellen Läti elu ainsamaks meheks, kuigi kooselu temaga kestis vaid kaks aastat. Kaitseliidus teeninud mehel tuli Eestist enne sõja lõppu pageda ning Ellenilgi oli sama plaan, saatus tahtis aga teisiti.

Rohkem lapsi peale tütre Kaja Ellenil ei ole. Õnneks on veel lapselaps Silja Orav, kel omakorda on viis last – nii on Ellen Läti elu tähtpäevad kõik väga rahvarohked.

Täna 105-aastaseks saanud Ellen Lätt võttis Tartus Liiva tänava hooldekodus vastu kümneid ja kümneid õnnitlusi, kuulas kõnesid ja laule. Ta väike laud ja kapipealne olid lilledest lookas

Ellen Lätti elutööks võib pidada kurtidele lastele eesti keele õpetamist. Ta peab olema väga hea õpetaja, kuna saab senimaani oma endistelt õpilastelt tähtpäevade puhul tervituskaarte.

Täna juhtus midagi veelgi erilisemat. Ellen Lätti tuppa kogunes lisaks lähedastele ja sõpradele ka viis Porkuni kooli 1964. aastal lõpetanud last, kes on nüüd enam kui seitsekümmend aastat vanad.

Endine õpilane Maimu Sabal elab Tartus ning tema ütles, et tänu Ellen Lätti õpetatud eesti keelele said selgemaks ka kõik teised ained. Isegi matemaatika.

Palamuselt Tartusse sünnipäevale sõitnud Kai Sulin meenutas, kui palju vaeva ta nägi r-tähe hääldusega, ja lisas, et see vaev tasus end kuhjaga ära.

Põltsamaalt tulnud Koit Püvi märkis, et temal oli keeruline s-tähe hääldamine ning õpetaja olnud alati nii nõudlik. Aga õpetaja ei olnud kunagi kuri.

Pärnust tulnud Raivo Kuldkepp kirjeldas logopeedilisi harjutusi lusikaga ning Tallinna mees Aarne Võsa ütles, et kui tema Porkunisse kooli läks, ei osanud ta ei lugeda, kirjutada ega rääkida. Aga ta õppis selle ära ning on suutnud terve elu hakkama saada nii, et kuuljad vaevalt märkavad ta kurtust.

Sünnipäeval viibis ka viipekeeletõlk Helle Sass, kuna juubilari Ellen Lätti suult ei ole õpilastel enam lihtne sõnu lugeda. Samuti tõlkis Helle Sass endistele Porkuni õpilastele viipekeelde kõik, mis sünnipäeval räägiti. Isegi laulud, mis hooldekodu töötajad Ellen Lätile laulsid.

Just 1. märtsil  on ka eesti viipekeelepäev.

Pärast õnnitlusi ja kõnesid Ellen Läti toas, jätkus pidu hooldekodu kohvikus.

Ellen Lätt ise voodist väljas enam ei käi, aga ta mõtlemine ja arusaamine maailmast on selged ning iga võimalus kellegagi juttu ajada teeb talle rõõmu. Mis sest, et kuulmine ja silmanägemine pole enam head.

Ellen Lätil on tütar Kaja Pragi, ja temal omakorda tütar Silja Orav, kel on viis last – Kahru Paul, Katrin, Piia, Kaido, Silver.

Viis kuud tagasi sündis sellesse perre viies põlv. Nimelt tõi Ellen Lätti lapselapselaps Katrin ilmale tütre Irise.

Õnnesoovid imelisele õpetajale ka Porkuni Kooli poolt!

                     KEVADPERIOOD             

05. – 09. märts – sündmuste poolest tagasihoidlik nädal pärast vaheaega

*teisipäeval, 6. märtsil lähevad õp. Inga ja õp. Signe oma noortega Pandivere kõrgeimale tipule – Emumäele.

*neljapäeval, 8. märtsil sõidavad 2. klassi lapsed õp. Milliga Tallinna Nuku teatrisse etendusele „Päike läheb puhkusele“.

*algavad arenguvestlused töötajatega.

Arenguvestlusi viivad läbi direktor ja õppealajuhataja – toimuvad tundide külastused ning individuaalsed vestlused kooli parendamise eesmärgil.

Matk Emumäele

Signe ja Inga klassi lapsed käisid teisipäeval Emumäel. Emumäe torni poole minnes oli tee ääres puuokstest ja juurikatest tehtud kujudest allee. Kõigil oli väga põnev arvata, millega on tegu. Tornis avanes imeline vaade, kus  arutleti mõistete üle nagu kaugus, kõrgus, silmapiir. Sumbati veel ühel väikesel matkarajal  ning nauditi mõnusat talveilma. Õhus oli tunda juba kevadet!

12. – 16. märts

*Sel nädalal on projekti Erasmus+KA1 raames majas külalised Soomest, Rajasalme koolist.

*Teisipäeval, 13. märtsil sõidavad väikesed mudilased õp. Terje ja Mairega Rakvere teatrisse Viljandi Laste- ja Noorteteater REKY külalisetendusele “Väike nõid”.

*Teisipäeval ja kolmapäeval toimuvad personali koolituspäevad.

*14. märtsil tähistame emakeelepäeva. Seatakse üles näitus  “Joonistame emakeelt” Kristjan Jaak Petersoni “KUU” ainetel – organisaatorid on Imbi ja Age.

*Neljapäeval osalevad õp. Imbi ja õp. Signe kl. noored Niguliste kiriku kunstiprogrammis „Aitan lapsi kunsti juurde“.

Muuseumitund Nigulistes

Möödunud neljapäeval (15.03) käisid Signe ja Imbi õpilased õppekäigul Tallinnas Niguliste kirikus, kus osalesid muuseumitunnis „Lõvijaht Nigulistes“. Giid tutvustas Niguliste kirikut, kus praegu asub muuseum ja toimuvad kontserdid. Koos giidiga otsiti kunstiteostelt lõvisid. Uuriti veel muuseumi kappaltarit, hõbedakambrit ja kuulsat Bernt Notke maali „Surmatants“. Oli põnev tutvus kunstiga.

19. – 23. märts

*Neljapäeval, 22. märtsil sõidavad õp. Inge ja õp. Hinna kl. lapsed  Jääajakeskusesse.

*Samal päeval lähevad õp. Küllikese lapsed Tallinna Energia Avastuskeskusesse.

*Reedel toimub SEMOCO koolitus.

Kooli külastas töökaitseinspektor ja avastas mõned puudused – nt. kokk töötab sundasendis!?

Õp.Virge korraldab tervisetunni „Hüvasti, talv!“

Talve viimasel hommikul kutsusime I klassi juntsud endaga kelgutama, et meelde jätta talverõõmud ja tervitada õhtul saabuvat kevadet! Et kelgumäele jõuda, pidi sõbra üle sõidutee aitama ja pargis kelgule võtma. Meeles pidades selle kuu vanasõna „TERVIS ON PAREM KUI RIKKUS“, juhtus aga ikkagi nii, et lapsed jäid kelgumäel koos sõbraga lustides „mängult haigeks“… Ruttu-ruttu oli arstiabi vaja! Arsti-onud soovitasid apteeki külastada ja kõigil sooja raviteed juua! NII ME TEGIMEGI – ja saimegi RIKKAKS!

Lisaks heale tervisele, saime teada sõprade nimed, tunda hoolimist ja rõõmu ning sedagi, et teineteiselt õppida on veel palju-palju …

Küllikese muljed õppereisist Tallinna Energia Avastuskeskusesse

Rändasime rongiga, autoga ja jalgsi. Energia Avastuskeskus oli tõeline avastamismaailm. Kui jaanuari alguses planeerisime ainult PLANETAARIUMI- osa, siis lõpuks kujunes meie ekskursioonist suur avastusretk energiamaailma läbi erinevate interaktiivsete vahendite. Vaatasime planetaariumikinos filmi „Tähetolm ja päikesepere“, mis on väga õpetlik ja sobis nagu valatult meie nädalateema – „Päikesesüsteem“  kokkuvõtteks. Tutvusime erinevate energia tekitamise ja tekkimise allikatega, samas ka katsetasime neid. Saime teada, näha ja tunnetada palju uut ja huvitavat. Nt seda, miks juuksed vahel püsti tõusevad, kuidas tekib ja missugune näeb välja äike looduses, kuidas tunneb meie keha äikesemürinat jpm. Jõudsime pärast „suurt energiatulva“ ka mõnusasti kohvikus einestada. Tallinnas viibisid Küllike, Ceitlin, Kelly ja Kristjan.

26. – 28. märts – teated kooli kodulehel

*Esmaspäeval, 26. märtsil kell 08:30  toimub “Juhtumite lahendamine ehk LP-mudeli” tutvustamine.

*Teisipäeval 27.märtsil kell 14.00 on oma tooteid tutvustamas Miljon Miksi. Soovijad saavad vaadata kodulehele www.miljonmiksi.ee.

Lapsed sõidavad SUURE REEDE pühadele neljapäeval (29.03) tavapärase sõidugraafiku alusel.

Jooksva töö käigus vajab kohendamist juhend „Õpilaste tunnustamine“ – millal anda aukiri, kiituskiri, tänukiri?  Sai korda.

02. – 06. aprill

Ilmateade  – väga paks lumi sadas maha!!!

*teisipäeval, 3. aprillil sõidavad osad õpilased UJUMISVÕISTLUSTELE.

*samal päeval kell 14:00 tuleb rühm inimesi tutvustama õppimisvõimalusi Maarjaküla Räpina Aiandustehnikumis.

*Õpilasrühma saatjate koolituse viib läbi Maanteeamet. Koolitus toimub kahes rühmas 5. aprillil kell 9.00-12.00 ja 13.00-16.00.  (õpilasliinide bussisaatjad+õpetajad, kasvatajad ja nende abid).

*05.aprillil  on esimene „soe“ hommik (V-Maarjas +3 ) – tundus lausa palav – lund on veel väga palju  – siiski AINULT Porkunis. Kevadeootus…on nii tugev!

Hommik lemmikutega

Tänases hommikuringis (05.04) laulsid meile kakaduud, viirpapagoid ja kanaarilinnud. Oma karvkatet lubasid lastel silitada koer Emma, kass Willem ja merisiga Lohutus. Esmakordselt tehti  tutvust tuhkur Tiki-Rotsuga, kelle seltsiliseks oli kass Miku. Elevust ja küsimusi jätkus kõigile…

NB! AJUTISELT ON ÕPILASTEL UUED BUSSISAATJAD –

 Vao-Tamsalu ringil Ants Mägi asemel vurab kooli bussiga ringi  Enn Griffel ja Rakvere igapäevane ringil Merike Freienthali asemel saadab lapsi Karl Kaskpeit.

Nael kummi ning tugevat närvi!

09. – 13. aprill

*Teisipäeval, 10. aprillil sõidab õp. Kaire tantsulastega tantsufestivalile.

*Kolmapäeval lähevad õp. Virge ja kasv. Sirle lastega rongiga Tartu Spordimuuseumisse haridusprogrammile “Kõik mängu!”.

*Reedel EEL toimub kevadine üldkogu Rakvere Targas Majas.

Ei saa märkimata jätta – ilmajaam lubas 09. aprillil Eestis 23+ sooja! Seda oleme me oodanud!

Porkuni külavanem Eigo Laur annab Facebook`is teada

“Endisest kooli  ujulast on varastatud ainulaadne mõisaaegne pink!

Varastatud  pingi jalad on samasugused kui lossi ja koolimaja vahel olevatel pinkidel. Hoidke silmad lahti! Teisi selliseid, nagu Porkuni mõisa omad, Eestis ilmselt pole. See, kes need pihta pani, peab neid pikka aega varjama, kui ullike neid muidugi vanarauda ei viinud. Siis on küll tegu ajuhiiglasega. Tegu saab olla teadjaga või siis purulolliga.”

Sportlik päev Tartus – Sirle ja Virge aruanne

Just! Sportlikuks nimetati päev põhjusel, et linna sõideti rongiga, liiguti palju jalgsi ja külastati Eesti Spordimuuseumi. Enne muuseumisse jõudmist tutvuti kevadise üliõpilaslinnaga. Muuseumis ammutati teadmisi paljudest  erinevatest pallimängudest ning  prooviti  kuulsate pallurite riideid ja jalatseid. Lapsed said kehastuda reporteriteks ja kommentaatoriteks ning sooritada ise mitmeid kiirust, osavust ja tähelepanu nõudvaid katseid. Kõiki ettevõtmist soosis imeilus ilm, kosutav lõuna „Kauboi“-restoranis ja muidugi väga tublid lapsed!

16. – 20. aprill – palju põnevat…

*Esmaspäevast reedeni on grupp pedagooge Erasmus+KA1 projekti raames Soomes.

*Esmaspäeval, 16. aprillil algab hommikune infotund kell 08:30 – teemaks Kaire plaanid kevadpeoga.

*Teisipäeval sõidavad õp. Merlini ja õp. Inga kl. noored Tartusse külastama ERM-i ja  Tagurpidi Maja.

*Kolmapäeval  lähevad kasv. Galina ja kasv. Tiiu rühma lapsed samuti Tartusse.

*Kolmapäeval kell 13:30 on õpetajatel õp. toas  kevadpeo-teemaline nõupidamine.

*Neljapäeval on Tartus TT – koolide võistlused BOWLINGUS.

*Reedel lähevad osad pedagoogid TT – koolide infopäevale Tallinna Tondi Kooli.

                                                               * * *

Ellen tänab tantsijaid e Tantsuringi lõpupidu

Õppeaasta hakkab lõppema ja meie ringi esmaspäeva õhtused tantsimised samuti. Esmaspäeva õhtupoolikul toimuski pidulik lõpetamine. Kõik lapsed said tänukirjad ja suud magusaks. Suur, suur tänu kõikidele tantsijatele ja toetavatele kolleegidele. Uuel õppeaastal uue hooga!

Ekskursioonil Tartus

Teisipäeval, 17. aprillil käisid Merlini ja Inga õpilased ekskursioonil Tartus. Kõigepealt külastati Eesti Rahva Muuseumi, mis oli suur nii väljast kui ka seest. Tutvuti püsinäitusega “Uurali kaja”, kus saadi  teadmisi sugulusrahvaste eluolust ning nende kommetest. Vaadati ka näitust „Eesti ajalugu läbi erinevate ajastute“.  Samuti sai tutvuda  Eesti üle aegade suurima rahvarõivaste näitusega, kus rahvarõivakomplekte oli 150. Elamusi pakkus veel Tagurpidi Maja. Seal ringi liikudes võis saada peapöörituse. Õpilastele tekitas see kogemus palju elevust ja nalja. Ekskursiooni lõpetas tore ühine animafilmi  „Peeter Pikk-kõrv“ vaatamine Tasku Keskuses kino Cinamon.  Oli lustakas ja väga  emotsionaalne päev!

Evelyn lastega EO Eesti Ühenduse bowlinguvõistlusel

19. aprillil, paar päeva enne vaheaega, toimus Tartus EO Eesti Ühenduse bowlinguvõistlus. Meie kooli esindasid Kristjan, Hendrik-Aleksander, Rihard ja Valentin. Oma tugevusgrupis saavutati tubli III koht.  Poiste arvates on bowlingut väga huvitav mängida ja seda võiks oluliselt tihedamini teha.

Esimest korda  ajaloos saame nautida kevadvaheaega 20. aprillist  02. maini!

Vaheajal on õpetajad Inga ja Terje Viljandis omandamas oskusi veelgi paremini meile esineda igasugustes teatritükkides. Ehk alustab uuel õppeaastal tegevust näitering?  Ülejäänud pedagoogid jändavad vaheajal vanade lukkudega, valmistades imekauneid ehteid…

02. – 04. mai

*Tavapärane esmaspäevane hommikune infotund algab taas kell 08:30 – teemaks ikka suurejoonelise kevadpeo organiseerimine.

*Kolmapäeval, 2. mail, toimub õpilastele ELU – liikluspäev, mis algab kell 9:45  liiklusteemalise näidendiga MM-saalis.

*Neljapäeval sõidavad 3. kooliastme noored Tallinnasse üritusele Noor Meister.

*Samal päeval on tublimad ujujad võistlustel Keilas.

NB! Kooli on  külastamas järelvalve  HTM-st – teemaks kooli otstarbekuse kontroll…Uued saksad, uued seadused /Itaalia/.

Ei oska rohkem kommenteerida.

Koolielu jätkub hoogsalt…

Õppepäev Tallinnas

3. mail käisid Inga, Imbi, Küllikese, Merlini ja Signe klassid Tallinnas Eesti näituste messikeskuses oskuste festivalil „Noor meister“. Üritus on  kestnud juba mitmendat aastat järjest. Porkuni Kooli kolmanda kooliastme õpilastel on olnud võimalus osaleda juba teist aastat. Tänavune üritus keskendus noortele ning nende oskustele ja hobidele, millest tulevikus võib saada elukutse või hüppelaud iseseisvasse ellu.

Oskuste festivalil sai osaleda erinevates töötubades (puidutöökoda, sepikoda, päästeteenindus, haigla, juuksur jne). Päeva sisustas ka meeleolukas lavaprogramm, kus sõna võtsid haridusminister Mailis Reps, laulja Kristel Aaslaid jpt. Esindatud olid  kutsekoolid, karjäärispetsialistid, tööandjad, praktikud, erinevad eksperdid, erialaliidud, õpilasfirmad. Eriti suurt huvi pakkusid meile Eesti kutsemeistrivõistlused 31 erialal. Võistlustel selgitati välja erinevate ametite parimad. Pealtvaatajatena tutvusime mitmete ametitega ja nägime oma silmaga, kuidas noored meistrid oma tööd teevad. Nägime paljusid meile juba tuttavamaid ameteid ja ka veidi võõramaid: koristaja abid, kokad, kondiitrid, plaatijad, maalrid, mööblitislerid, ettekandjad, põetajad, maastikukujundajad, rätsepad, juuksurid, hotelliteenindajad, elektrikud, IT- spetsialistid jne.Oli õpetlik päev! Loodame, et selline väljasõit saab meile iga-aastaseks traditsiooniks.

Tänud kõikidele asjaosalistele! III kooliastme õpilased ja nendega kaasas olnud õpetajad

Ujumisest Keilas – Evelyni kommentaar

Neljapäeval, 3. mail käisime koos parimate Porkuni Kooli ujujatega  EO  Eesti Ühenduse ujumisvõistlustel Keilas. Osalesime  25 m vabalt –  ja 50 m seliliujumises. 25 m vabalt tulemused: Kristjan Lilloja , Kalevi Pärn ja  Elisa Luik saavutasid I koha, Kaido Kõiva oli II, Noel Kallaste ja Kert Seimar saavutasid tubli III koha. 50 m seliliujumise tulemused: Noel Kallaste ja  Elisa Luik I koht, Kristjan Metusal, Kalevi Pärn ja Kert Seimar II koht. Teateujumises saavutati omas tugevusgrupis III koht. Häid tulemusi kinnitab vanasõna „Harjutamine teeb meistriks“ – õnneks on meie omas koolis ujula, kus saab õppida ja harjutada ujumisoskust.

07. – 11. mai – suurejoonelised üritused tulekul

*Esmaspäeval toimub koolipere pildistamine, algus kell 10:15 ühispildiga.

*Teisipäeval, 8. mail, kell 10:00-12:00 toimuvad TANTSUPÄEVA töötoad. Üritusele pannakse punkt õhtul kell 16:00.

*Kolmapäeva hommikul külastab õp. Milli lastega Puhta Vee Teemaparki.

*Kolmapäeval, kell 12:00 sõidab kogu koolipere Euroopa päevale, mis toimub Tallinnas.

*Neljapäeval on koolis LAHTISTE USTE PÄEV.

*Neljapäeval kell 13:00 toimub kooli aiandi juures TAIMELAAT.

*Reedel, algusega kell 9:00, toimub  talgupäev TEEME ÄRA!

Tantsupäev 2018

Sel aastal tähistasime tantsupäeva juba kuuendat korda ja seekord hoopis teisiti kui varem. Tavaliselt on olnud palju tantsu ja tralli, siis nüüd oli külas Liis Burk Lahemaa Pärimuskojast, kes tegi meid tuttavaks villa ja lõngadega. Lapsed said valmistada endale väikese villapildi viltimise tehnikas, punuda heade mõtete puule lõngast paela ning täita villa ja tantsuga sõbrakotikest. Veidike sai ka end liigutada. Tantsiti rahvalikke tantse „Pärliine“  ja „1-2-3-4-5-6-7“.  Päeva lõpetas „Sabatants“, millega said kõik lapsed oma punutud paelad riputada nn heade mõtete puule.

Porkuni Kooli on õnnistatud küll maailma parima tantsuõpetaja, Kaire Kaljuveega. Väga suur aitäh Sulle! Sa oled pannud karud tantsima!

Suurelt planeeritud avatud uste päev 10. mail kujunes lastevanemate külastatavuse poolest tagasihoidlikuks. Päevakava oli järgmine…

Paraku on isikliku transpordita Porkunisse tulla võimatu – mina mõistan küll lapsevanemaid. Aga järgmine kord paremini!

14. – 18. mai – suvevaheajani on jäänud 5 nädalat…

*Teisipäevast reedeni on grupp töötajaid projekti Erasmus+ KA1 lõpusirge raames Soomes.

*Teisipäeval, 15. mail sõidavad I klassi lapsed õp. Terje ja Mairega Tallinna loomaaeda.

*Kolmapäeval on õp. Tiiu ja Kristiina klass  Eesti Vabaõhumuuseumis.

*Kolmapäeval toimub TÕK-klasside õpilastele praktiline õppepäev “TERVIS TAIMEDEST”.

*Reedel toimub  mm-saalis “Töötukassa abistab” infotund 3. kooliastme õpilaste vanematele ja pedagoogidele.

Ilmateade – paar nädalat on olnud õues väga soojad ilmad – nt 15. mai prognoos + 29!

Terje klassi muljed õppekäigust  Tallinna Loomaaeda

Teisipäeval, 15. mail toimus meie klassi kevadine ekskursioon. Tallinn võttis meid vastu ilusa päikesepaistelise ilmaga. Olime palavusega arvestanud ning vajalikud peakatted ja veepudelid kaasa võtnud. Tundus, et ilm sobis ka loomadele. Seda sai eriti hästi välja lugeda jõehobu laiast naeratusest. Tore oli vaadata ka jääkarude lustimist uues kodus. Loomaaed on suur ja kõiki loomi me üle vaadata ei jõudnud  ega kõik ka päris hästi meelde ei jäänud.  Otsustasime järgmisel aastal teha loomaaeda uue väljasõidu, seda siis rongiga. Oleme siis juba suuremad ning KORDAMINE ON JU TARKUSE EMA. Täname kõiki kaasa tulnud lapsevanemaid ja meie tublit bussijuhti Antsu.

Küllike, Kristjan, Ceitlin, Kelly ja  Ken külas Kristjanil

15. mai hommikul sõideti liinibussiga Rakverre.  Poest osteti  grillipiknikuks vajalik kraam. Siis juhatas Kristjan klassikaaslased oma koju, kus  neid Kristjani ema ootas. Järgnevalt ühines seltskonnaga ka Ken. Tutvuti Kristjani huvitava, ilma karvadeta kassiga, (kes oli esimest korda õues), Kristjani vennaga, Kristjani õe ja õelastega. Peeti  piknikku ning  päev läks loomulikult väga kiirelt. Tagasi kooli tuldi õhtupoolikul õp Küllikese autoga. Võis tore päev olla küll!

Signe klassi õpilased õppekäigul Väike-Maarja muuseumis

Signe klass külastas teisipäeval 15. mail Väike-Maarja muuseumi. Muuseum asub endises kihelkonnakooli majas. Tutvuti  kohalike koolide ajalooga ja saadi ettekujutuse kihelkonnakooli klassitoast, kus olid endisaegsed pingid, arvelaud, petroolilamp ja maakaart. Palju saadi teada jõumees Georg Lurichi kohta, kellele on nüüd  Väike-Maarja keskplatsile püstitatud ausammas. Ausammast käidi ka vaatamas, kuid hetkel käivad seal veel remonttööd ning päris valmis keskväljakut minnakse kindlasti vaatama juba sügisel.

Hooldusrühmade kasvatajad korraldavad lõkkeõhtu

15. mail toimus hooldusrühmade lõkkeõhtu. Lastega koos tehti väike lõke. Jälgides kõiki tuleohutusnõudeid, tuletati lastele meelde, et tikkudega niisama ei mängita! Need võetakse kätte kindlal eesmärgil koos täiskasvanuga. Lapsed tunnetasid lõkke soojust, vaatasid tuld ja nautisid ilusat õhtut. Õhtuoode söödi seekord üheskoos piknikul. Lõpetuseks kustutati tuli ja koristati plats. Oli tore õhtu kaaslaste seltsis.

Eesti Vabaõhumuuseumis

16. mail oli Tiiu klassil põnev päev – ees ootas õppereis Eesti Vabaõhumuuseumisse. Vabaõhumuuseum uurib, kogub ja tutvustab Eesti  18.- 20. sajandi maa-arhitektuuri ja külamiljööd.  Kogu territoorium on nagu üks suur küla. Siin on erinevaid talupidamisi. Ei puudu kool, kõrts, kabel ja pood.  Uued teadmised loodetavasti  kinnistasid  ajaloo tundides õpitut. Kehakinnitamine toimus Russalka juures.  Ilm oli imeline!

Virge, Inga ja Mairi arendavad ühiselt teemat „Tervis taimedest“

Kolmapäeval,  16. mail oli suurepärane võimalus kuulata tarkusi kooliõde Ippelt, kes tutvustas looduses kasvavaid kasulikke ravimtaimi. Ravimtaimedel on hea omadus turgutada tervist ja leevendada pea-kõhu-kurgu valu ja muid kaebusi. Suuremad õpilased läksid peale loengut looduses leiduvaid ravimtaimi otsima, milledest valmis õpetlik näitus. Nooremad õpilased kleepisid ravimtaimedest pusled. Ravimtaimede ristsõna õige lahenduse korral kujunes näitusele pealkiri: “TERVIS TAIMEDEST”. Õpetussõnu ravimtaimedest kuulati  ja vaadati  ka Jänku Jussi multikatest. Tore teadmistehommik lõppes ravimtaimeteede joomisega. Loodame, et programm oli tarkust täis ja igaüks sai teada midagi uut!

21. – 25. mai – 4 nädalat veel!

*Viikingite aeg on tagasi! Teisipäeval ja kolmapäeval seilab Porkuni järvel viikingilaev “Turm”, millel toimuvatest loodusprogrammidest saavad osa ka meie kooli õpilased.

*Teisipäeval sõidavad õp. Imbi klassi noore laevaga kruiisile Rootsi Kuningriiki. Tagasi jõutakse neljapäeval.

*Kolmapäeval lähevad osavad jalgpallurid õp. Evelyniga EO jalgpallifestivalile  Valka.

*Neljapäeval sooritavad lõpetajad esimese eksami.

Põnevaid meenutusi…

Viikingite aeg on tagasi … 22. ja 23. mail oli meie lastel võimalik osaleda Viikingilaeva TURM õppeprogrammides Porkuni järvel. Projekt sai kirjutatud KIKAS keskkonnas juba 2017. a. märtsis ja hõlmas kolmes grupis õpilaste järveelu tundmaõppimist. Suuremate laste programm kandis nime „Looduse tundmine läbi viikingite silmade“ ja I kooliastme lastele „Väikeste viikingite järveretk“. Nii kogunesidki igale reisile grupp lapsi koos saatjatega Kaieallikale. Kapten Albert jagas grupi kaheks – pool gruppi suundus järveretkele, teine pool alustas kaldal veerežiimi ja kaldataimestikuga tutvumist. Poole tunni pärast grupid vahetusid. Lastel oli põnev kuulata viikingite elust ja vastata kipperi küsimustele. Saadi teada uusi mõisteid meresõidu kohta ning tuletada meelde järvega seonduvat elu-olu. Eriti mõnusaks tegi laevasõidu parajalt tugev tuul, mis võimaldas ka heisata purje.

Direktor Tiit Leemets

Laeva ehitamisloost saab lugeda https://www.lodi.ee/lodjaseltsist/tooted/viikingialev-turm

Küllikese klassi sõpruspäev

24. mail olid meil külas sõprusklass Türi TT Koolist ja Keni pere. Kõigepealt tutvustati sõpradele kooli. Tehti väike jalutuskäik  Porkunis. Külastati Porkuni Paemuuseumi, kus tutvuti  uhi-uute eksponaatidega. Külalised uudistasid Porkuni panoraami ka paemuuseumi katuselt. Grilliti, tšilliti ja oligi aeg kallid külalised koduteele saata. Oli tore päev, lepiti kokku, et kordame üritust varasügisel. Järgmine kord siis Türil!

Kuida Signe klass  Elistveres käis…

24. mail käisime klasiga s ekskursioonil Elistvere loomapargis. Et seltsis ikka segasem, olid meiega kaasas veel õpetaja Imbi klassist Mariette ja logopeed Tea. Tutvusime erinevate metsloomadega ja närilistega. Nägime euroopa piisonit, põtra, põhjapõtra, metskitse, pruunkaru, ilvest, rebast, harilikku oravat, tuhkrut, halljänest ja väikeseid närilisi. Meie kõikide lemmikuteks olid ilves ja karu. Liiklemist pargis lihtsustasid ja tegid põnevaks infotahvlid. Oli väga tore päev!

Kooli lõpetajate laevareis Rootsi. Lühike kommentaar Imbilt…

Marin, Kristiine, Rihard, Markus ja Erki oma saatjatega käisid laevareisil. Sõit laevaga oli huvitav: nautisime erinevat muusikat, sõime Rootsi lauas, vaatasime põnevat Aasia tsirkust, tantsisime palju ja puhkasime kajutites. Stockholmis toimus bussiekskursioon mööda linna ilusamaid ja huvitavamaid kohti, vaatasime kuningalossi ja jalutasime vanalinnas. Loodetavasti saadavad  mälestused imelisest reisist  lapsi veel kaua, kaua…

28. mai – 01. juuni – tulemas on väga vahvad päevad…

*Esmaspäeval, 28. mail, kell 08:30 Imbi klassis haridusroboti Edison tutvustus.

*Esmaspäeval, 28. mail, kell 10:00 mm-saalis põgus tutvustus viiuliteraapiast Tondi Põhikoolis

*Esmaspäeval kevadpeo proov kell 11:30.

*Teisipäeval ja kolmapäeval on suur osa õpilasi Kõrvemaal jalgrattamatkal.

*Neljapäeval, 31. mail, kell 13:00 XIII lennu lõpetajate puu istutamine.

*Neljapäeval külastavad lapsi Lääne-Viru Naiskodukaitse.

*Neljapäeval on grupp sportlasi EO suvemängudel Kammeris.

*Reedel saavad kõik lapsed osa EV-100 Tamsalu tammepargi avamisest. Kohal on pr. president Kersti Kaljulaid. Esineb Curly Strings ja lapsi rõõmustavad Lotte ja teised Leiutajateküla tegelased.

Rattamatk 2018 – kokkuvõte Evelynilt

Selle aasta  rattamatk  (toimumisaeg 29. – 30. mai) algas teisiti kui tavaliselt. Nimelt pakkisime hommikul jalgrattad auto peale, ise aga sõitsime rongiga Tamsalust Tapale.  Seal istusime teisele rongile ja jätkasime sõitu Aegviitu. Aegviidus külastasime RMK Loodusmaja. Kõrvemaa suusa-ja matkakeskuse kaudu suundusime Põhja-Kõrvemaa looduskaitsealale. Tutvusime Venemäe piirkonnaga, ujusime, lõunatasime ja ronisime vaatetorni Paukjärve ääres, puhkasime ja ujusime Jussi järvede ääres. Terve päeva jooksul oli maastik väga erinev, nägime jõgesid ja järvi, mägesid ja lohke, raba ja sood, isegi kõrbe olustikuga saime tuttavaks (vaata kindlasti pilte). Tagasi Aegviitu jõudsime õhtul kell kuus, tõenäoliselt ostsime poe jäätisest ja veest tühjaks. Õnneks pärast seda pidime väga vähe sõitma, telkimisplats oli Nikeljärve ääres. Pärast telkide püstitamist saime ujuda, süüa ja nautida koosolemist lõkke ääres. Kolmapäeva hommikul suundusime Aegviitu tagasi, selleks, et ronida seiklusrajal. Seejärel suundusime juba Jäneda-Lehtse ja Tapa kaudu Porkunisse tagasi. Matk oli väga väsitav, kuid kõik pidasid vapralt vastu!!! Tänan Ennu, Karli, Rennelit, Kristiinat ja Antsu, ilma teie toeta ja abita ei saaks matk toimuda. Suur, suur aitäh teile!

Evelyni kokkuvõte EO Eesti Ühenduse Suvemängudest  Kammeris

Neljapäeval, 31. mail toimusid Tartumaal  Kammeris, EO  Eesti Ühenduse Suvemängud. Sel korral oli võistlusalasid väga palju: kaugus- ja kõrgushüpe, paigalt kaugus, kuulitõuge, pallivise, 60m, 100m, 200m, 400m, 800m, 1500m ning pendelteatejooks. Iga sportlane võis osaleda kolmel alal. Saavutasime hulganisti väga häid tulemusi: Siim, Nastja ja Kaimo said kahelt alalt I koha medalid, Erki sai ühe I koha, Mathias, Erki ja Kaimo tulid ühel alal teiseks, Siim sai lisaks kuldsetele medalitele ka ühe III koha. Merlin  seekord medalit ei saanud (4. , 4. ja 5. koht). Pendelteatejooksus saavutasime oma tugevusgupis  I koha. Võistlustulemuste järgi valitakse välja neli sportlast, kes esindavad Eestit järgmisel aastal Maailmamängudel Abu Dhabis. Seega kõik „pöidlad pihku!“ – ehk osutub valituks ka mõni Porkuni  Kooli õpilane.

XIII  LENNU LÕPETAJATE PUU ISTUTAMINE

Maikuu viimasel päeval oli imeilus ilm. Selle aasta kooli lõpetajad istutasid hr direktor Tiit Leemetsa juhendamisel oma traditsioonilise puu. Sellel aastal oli selleks harilik sarapuu Red Majestic. Esinesid õpilased õp Tiiu Tammiksaare ja kasvataja Andi Himma juhendamisel. Lõpetajate nimel luges luuletuse Oliver. Fotograafina proovis kätt Marit Pukki. Ürituselt ei puudunud ka külalised. Külla olid kutsutud endised töötajad, kes lõpetajatega tegelenud. Lõpetajad tänasid praeguseid ja endiseid töötajaid tänukaardi ja lillekimbuga. Ühiselt mängiti värskelt istutatud puu ümber ringmängu „Kes aias ….. , SARAPUU  on aias ….. ” Lõpetuseks maitsti meie kooli koka Marina küpsetatud kringlit.

VÄGA  SUUR  TÄNU  KÕIGILE  ABILISTELE !!! Tänavad Merlin, Imbi, Reine, Anu, Küllike ja lõpetajad Kristiine, Marin, Rihard, Kristjan H., Erich, Oliver, Girtely ja Martin.

EV-100 Tammepargi avamine Tamsalus

Reedel, 01. juunil, oli Porkuni Kooli perel hea võimalus osa saada Eesti esindustammepargi avamisest Tamsalus. Avasõnad lausus president Kersti Kaljulaid, kes ka ise sinna 101. tamme istutas. Betoonist rõngaga ääristatud tammede ümbert sai lugeda eesti rahva vanasõnu, nautida ilma, jalutada sirguvas tammikus… Kuna pidu toimus lastekaitsepäeval, siis ei puudunud ka jäätis, tort ja õhupallid. Lapsi rõõmustasid Leiutajateküla Lotte ja tema sõbrad. Mõnusa kontserdiga esines ansambel Curly Strings. Oli äärmiselt ilus ja pidulik üritus! Aitäh juhtkonnale selle võimaluse ja õpetliku kogemuse eest! Tänavad kõik lapsed ja nende saatjad.

03. – 08. juuni – tõmba sasipuntrast siidniit välja /Hiina/…

*Esmaspäeval, 04. juunil, kell 10:00 aktuse proov ja kell 11:00 kevadpeo proov.

*Esmaspäevast kolmapäevani viibib grupp meie kooli õpilasi Päästeameti programmi raames AEGNA SAAREL.

*Neljapäeval, 7. mail toimub julgematele KANUUMATK.

*Reedeks on organiseeritud  ülekooliline VEEOHUTUSPÄEV.

*Reedel kell 13:00 toimub korraline ÕPPENÕUKOGU nr.5.

Marika muljed Porkuni kooli õpilaste õppekäigust Aegna Saarele

Õppekäik Aegna saarele toimus 4. – 6. juunini, kus osales 19   õpilast ja 6 kooli töötajat. Õppekäigu jooksul omandasid lapsed uusi vee- ja tuleohutusalaseid teadmisi ja kinnistasid varem õpitut. Õpilased tutvusid vabatahtliku reservpäästerühma tööde ja tegemistega. Vabatahtliku reservpäästerühma liikmed tegi lastele tule-, vee- ja esmaabikoolituse. Aegna saare kodukorda, reegleid ja vaatamisväärsusi tutvustas meile aga saare kohalik elanik Juku. Lastele toimus ka väga vahva orienteerumismäng. Õpilased pidid kaardi abil üles leidma  seitse   punkti ja igas punktis tuli täita ka üks ülesanne. Aegna lummas meid kõiki oma maaliliste randade ja merevaadetega. Kahel õhtul saime kasutada ka sauna.  Ainsaks miinuseks oli see, et oli tuleohtlik aeg ja lõkke ilu me saarel nautida ei saanud. Kui laste käest küsisime, kuidas Aegnal meeldis, siis ühine vastus oli, et sellele saarele tahaks kunagi veel tagasi minna

Gertu meenutus

Neljapäeval, 7. juunil käis meie klass loomaaias. Et sõbrad saaksid samuti lõbutseda, kutsusime kaasa ka Virge klassi poisid. Esmalt ronisime suure rõõmuga torni, kus vaatlesime elevante. Jalutasime veel ümber maja ja nägime jõehobusid ja ninasarvikuid. Sealt võtsime suuna uue jääkarude maja poole. Teel jääkarude juurde  nägime väga palju erinevaid ja huvitavaid loomi. Mõned loomad olid nii huvitavad, et nende nimesid ei osanud me kokku lugedagi ning tee jääkarudeni oli NII pikk, et otsustasime veidi keha kinnitada ja jalga puhata. Väike piknik lahendaski selle probleemi. Peale pikka jalutuskäiku nägime lõpuks jääkarusid. Kaks jääkaru olid nii väsinud, et lausa magasid. Kuid üks jääkaru oli väga õnnetu, sest tema tagumine käpp oli katki ja haige. Suurt huvi pakkus lastele jääkarude koobas, kus lapsed said  ka pilti teha. Kui jääkarud olid nähtud, otsustasime taas jalga puhata ja jahutavat jäätist süüa. Meie viimane peatus oli laste loomaaed. Seal oli  võimalus paitada ja kammida väikseid kitsekesi. Meie tore ja lõbus päev möödus väga kiiresti. Suur tänu Tallinna Loomaaiale, kes meie päeva väga huvitavaks tegid. Loomaaeda külastasid ning raske marsruudi läbisid Annabel, Egert, Johanna, Kert, Kevin, Martti, Siim, Gertu, Renneli ja Ants.

Kanuumatk 2018

Porkuni Koolis on saanud vahvaks traditsiooniks korraldada üle aasta kanuumatk – seekord oli toimumisaeg 07. juuniEvelyn: Sel aastal seiklesime kanuudega Valgejõel. Alustasime matka Suru silla juurest ja lõpetasime Tallinn-Narva maantee ääres. Oskus kanuuga sõita oli enne matka väga erinev, oli neid, kes on korduvalt sõitnud kuid oli ka neid, nii õpilasi kui ka täiskasvanuid, kes olid kanuus esimest korda. Matka lõpuks olid kõik oma oskusi täiendanud, keegi hätta ei jäänud. Bussiga koju sõites oli tore  sõbraga elamusi jagada.

EVADPEO PROOVID…

Kui vähegi võimalust, (lapsi on raske kokku saada pidevalt toimuvate suurürituste tõttu), tehakse väsimatult ettevalmistusi kevadpeoks. Peaproov toimub 12. juunil. Selleks ajaks on kool teinud vajalikud ostud ( kogu kooliperele vastavat värvi T-särgid, kangad jne). Võimlas , kus etendus „Suur maalritöö“ toimub, on samuti kõik ettevalmistused tehtud. Kõik asjad olid alguses võimatud /Ameerika vanasõna/ – aga nüüd on jäänud vaid esietendus!

                                                 Õppeaasta lõpetamine

13. juunil kell 13.00 toimub pidulik aktus, kus saadetakse eluteele XIII  lend .

                                         2017-2018 õa lõpetajad on

  1. Erich Ojasalu,
  2. Oliver Ridal (nende klassijuhataja Merlin Kiviberg ja kasvataja Jaak Vikk);
  3. Kristiine Põldmaa,
  4. Marin Remmelg,
  5. Rihard Tihhonov (nende klassijuhataja Imbi Aosaar ja kasvataja Ellen Sepp);
  6. Kristjan Harsija (klassijuhataja Küllike Laur,kasvataja  Jaak Vikk);
  7. Martin Schutting (klassijuhataja Anu Aas, abiõpetaja Kaidi Toom, kasvataja Kerli Võrno);
  8. Girtely Peterson,
  9. Kriselle Kalm (nende klassijuhataja Reine Falten, abiõpetaja Liivi Griffel ja kasvataja Leili Allmäe).

                                Hea uskuda on mõnda väikest imet

                                ja teada mõnda väikest laulu peast.

                                Suur ime juhtub õige harva nimelt

                                ja aariat ei laulda nii heast peast.

                                Mis viga väikest salmi ümiseda,

                                et täiemaks saaks mõni tühi viiv.

                                Suur ime võib sust mööda tümiseda.

                                 Kuid väikene on ühtepuhku siin…

                                 Pane ainult tähele!  /E.Niit/

PALJU ÕNNE!

* Aasta 2018 õpetaja  – Inga Morozova;

* Aasta 2018 kasvataja  –  Tiiu Priimägi,

*Aasta 2018  abi  – Marina Timoškova.

* * *

Kell 15.00 olid kõik külalised kutsutud võimlasse osa saama tantsu- ja võimlemispeost „SUUR MAALRITÖÖ“. Esineda said KÕIK lapsed. Killuke tekstist…

Kord õige ammu, kullapai,

kui maailm alles valmis sai,

ta oli värvimata.

Kõik oli tehtud justkui veest

ning ilmetu näis pealt ja seest.

Nii lõpuks ilmast iga vaks

läks juba nõnda igavaks

“On vaja lihtsalt värvi!“

 Ja kui see töö nii käis ja käis,

Sai maailm lõpuks värve täis…

Õp. Virge sõnastas kokkuvõtteks nii:

Meie värviline pidu põimus läbi hoogsate võimlemiskavade Ellen Niidu SUUREKS MAALRITÖÖKS. Pintselmees Karl vedas tantsuplatsile pintslipoisid ja värvipotid ning maalis värve lisades meile kireva maailma …Sai siia piisk ja sinna tilk ja värve segades me maailm kirjumaks sai silmapilk…

Suur-suur tänu tublidele lastele imelise peo eest!

Kell 16.00-ks  oli iga klass koos oma klassi vanematega terrassile valmis pannud pidulaua pikniku pidamiseks, kuhu olid oodatud kallid külalised.

Järgmiseks päevaks jäid kooli vaid 8 lapsukest, ülejäänud sõitsid  pärast piknikku suvepuhkusele.

Tublidel pedagoogidel on võimalik esitada tulemustasu saamiseks vastavad kokkuvõtted –  komisjon (Urve, Virge, Tea, Reine) otsustavad Sinu saatuse! Kes küsib, ei eksi nii kergesti./Mehhiko/

19. juunil toimub õppenõukogu nr. 6 – õppealajuhataja esitab  õa kokkuvõtte.

Kokkuvõte koosnes kahest osast:

I Üldandmed ja kooli õppe- ja kasvatustegevuse statistika ja analüüs 2017/2018 õa kohta.                                                                                                                                                       II Lühikokkuvõte hinnanguna kooli juhtimise ja õppekasvatustegevuse tulemuslikkuse kohta.

Üldine tegevuskava järgmiseks õppeaastaks

*Kogemusnõustamise idee läbi arutamine praktikasse viimiseks.

*Meeskonnatöö mudelite osaline rakendamine- professionaalne isiksuslik areng tulenevat grupi toetusest.

*Lahtiste uste päeva kordus parema reklaamiga.

*Digipädevuste jätkuv arendamine.

 Koondhinnang võtmealadele

Strateegiline juhtimine – rahuldav

Personali juhtimine ja koostöö – hea

Õpikeskkonna kujundamine –  hea

Õpetamine, kasvatamine – hea

Õpilaste toetamine – hea

Esile tõsteti õppeaasta lõikes

Õpetuslikud kogemused läbi 2 Erasmus+  projekti ning meeskonna toetus.

Organisatsiooni areng läbi tiheda koolituskava ja selle eeldatav tulevikku suunatud jätk.

Motivatsiooni olemasolu esimese avatud uste päeva korraldamiseks.

* * *

Ilus „hüvastijätt“ toimus asendusteenistuja KARL`iga  – kõik see rahvas laulis talle orkestri (st kõikvõimalikke muusikaklassis saadaval olnud rütmipille) saatel J. Johansoni „Tuhat tänu“. „Nüüd edasi pead minema ja süda olgu mureta!“…

* * *

Juunikuu 3. nädal tõi ülikurvad uudised Elvast – igavikuteele on lahkunud  pärast pikka, ebavõrdset võitlust raske haigusega armas EVE VÄRV– endine Porkuni Kurtide Kooli õpetaja,  hiljem end pühendanud vaegkuuljate õpetamisele Hiie Koolis.

                                                               Eve!

                                              Päike paitagu Su kalmu,

                                                kuu ja tähed valvaku…

20. – 21. juunil  on koolipere koolituspäevadel  Pärnumaal.

*1. päev – tutvumine Kihnu kultuuriga.

*2. päev – Pärnu  Toimetulekukooli rõõmud ja mured.

I reisipäev algas kooli juures kell 05.00  hommikul. Tellitud  buss pidi meid Munalaiu sadamasse viima, et  kell 08.30 väljuva  praamiga Kihnu sõita. Lugu läheb edasi nii, et bussi ei tulnud… JA EI TULNUDKI! Mis edasi sai, ajalugu vaikib. II päeva õhtupoolikul olime kõik RÕÕMSALT mere tagant Porkunis tagasi!

                                        Tänud meie heale direktorile!

Ning Sulle suveks mõtlemisainet… Mäletad, Urve andis suvetöö!

(Ära kirjavahemärke uuri.)

Õpi tegema siis kui ei taha

ja leppima siis kui ei saa.

Õpi nägema siis kui on pime

ja kuulma ning kuulama ka.

Õpi naerma siis kui on valus

… ja uskuma siis kui ei tea.

Õpi andma kui keegi ei palu

ja minema siis kui ei pea.

Õpi jätkama valitud radu

ja vabanda kui sa teed vea.

Õpi olema nii et on rahu 

ja elama nii et on hea…

                                        Head suvepuhkust kõigile!