2014-2015

Vahetult enne uue õppeaasta algust olid meil külas kolleegid Dauguli Koolist – neile ja ka kooli töötajaile korraldas direktsioon  põneva ekskursiooni Põltsamaa lossi ning Ajatorni  Paide Vallimäel. Oli silmaringi laiendav ning lõbus päev; õhtul toimus ühine sõbralik koosviibimine koolis. Väike lõõgastus enne uusi katsumusi uuel õppeaastal kulus igati ära – tänud korraldajaile.
2014/2015 õa alustas esmakordselt Porkuni Koolis kooliteed 12  õpilast ja 2 pedagoogi – Silva Tölpt ning tagasi on Marika Uussalu.
Suurim muudatus õppetöös –  alates 1. septembrist läheb Porkuni Kool üle e-koolile. Uudis on ka see, et sel õa osutab koolile puhastusteenuseid firma SOL Eesti OÜ .
Esmaspäeval, 1. septembril kell 14.00  toimub avaaktus ning juba järgmisel päeval algabki argipäev – õppealajuhatajal on uus tunniplaan juba aegsasti valmis tehtud.
Esimene  koolinädal  lõppes  meie  koolis  traditsiooniks  saanud  matkaga  „Reipalt  koolipinki“. Seekordne  matk  kulges  ümber  Porkuni  järve. Matk  oli  väga  pikk, kuid  kõik  matkalised  suutsid  selle  läbida  rõõmsal  meelel  ja  enamusel jäi  jaksu veel  ülegi. Matka teekonnal  ootas  kuus  punkti, kus  tuli  loovalt mõeldes lahendada ülesanne  ja  see  fotokaga  jäädvustada. Lisaks  olid turgutuseks õuna-, porgandi -ja kommipeatus . Matk päikselisel  soojal  päeval  andis uue  õppeaasta alustamiseks kõigile reipust  ja jaksu. Et kõik kulgeks ladusalt, olid kõvasti vaeva näinud Terje ja  Evelyn.
“Meš Varam!” – 2014
Evelyn meenutab:
13. septembri varahommikul  startis Porkunist buss, et sõita Läti Vabariiki Valmierasse. Seitsmendat korda toimusid Porkuni Kooli sõpruskooli Dauguli Kooli ettevõtmisel spordimängud „Meš Varam“.  Bussis olid reisijateks Merily-Marie, Jaana, Hele, Karmel, Siim, Gregory,  Rihard ja Veiko. Ees ootas kaks pikka võistluspäeva paljude spordialadega:  jooksud (60m, 100m, 400m, teade), kaugushüpe, pallivisked jne. Väga meeleolukas oli kuulimänguturniir. Võistluspäev algas kell 11.00, kui kõik võistlejad sammusid lippude lehvides peatribüünide ette. Võistlejaid oli kolmest erinevast  riigist: Eestist, Norrast ja Lätist. Kui tõlkida mängude nimi eesti keelde, siis see tähendab “Me suudame“. „Meie saime hästi hakkama!“- ütlesid lapsed peale reisi. Õhtusöögil ja sellele järgneval diskol saadi juurde palju sõpru. Kallistamine ja tähelepanuavalduse jagamine üksteisele oli sage.  Eelnimetatuks pole ju keeleoskust tarvis. Juurde õpiti lätikeelseid sõnu ja teadmist toime tulemaks kodust eemal tavapärasest hoopis teises keskkonnas. Kui minnes oli veidike koduigatsust, siis tagasi tulles arvati, et „läheme järgmine aasta jälle Lätti või siis juba võistlustele teistesse kaugematesse riikidesse“. Sõbralikumat reisiseltskonda aga vist ei leia.
Nüüd sündmused kronoloogilises järjekorras:
17. septembril toimub  õpilaste hammaste tervishoiu kontroll .

18. septembril  kell 14:00 algab hooldusosakonna matk “SÜGIST LEIDMAS”.
Oli päikesepaisteline ja kuiv ilm. Jalutuskäik viis seltskonna vana koolimaja taha Vanalinna, kus sai istuda ja suu magusaks teha, sest Triinul oli sünnipäev ja ta jagas kõigile komme. Edasi suunduti kooli aeda, korjati õunu ning tagasiteel pihlakaid ja tammetõrusid. Sahistati lehtedes, et värvilisemad neist  kaasa tuua. Head tuju jätkus terveks päevaks!

22.-26. septembril toimub  sügise sünnipäeva tähistamine –
IGA PÄEV ON ÕUNAPÄEV
Kui muu maailm tähistas 21. septembril rahvusvahelist õunasöömispäeva, siis meie koolis toimus sellel õppeaastal õunanädal „IGA PÄEV ON ÕUNAPÄEV.“ Nädala raames võimaldasid õp. Imbi, Age ja Virge tutvuda näitusega erinevatest õunasortidest ja hoidistest ning erinevatest õunasisaldusega toodetest. Võimalik oli vaadata videot, kuidas meie õpilased õunamahla pressivad, kuulata õunaluuletusi ja –laule, mängida õunateemalisi ringmänge, valmistada õunapomme ja õunapulgakomme… ning veel palju muudki. Nädala lõpuks valmis õunateemaline käsitöönäitus ja muidugi söödi sellel nädalal palju õunu. Õunanädala läbiviimisele aitasid kaasa ka meie kokad, kes üllatasid lapsi erinevate õunamagustoitudega. Nädal lõppes suure kausitäie päris õunakommidega.

Tore õhtupoolik!
23. septembril algas sügis. Kasvatajate eestvedamisel tähistati sügise sünnipäeva  väikese peoga.  Külla tulid  karu ja jänesed, kes tutvustasid lastele ravimtaimi. Koos lauldi  ja mängiti laulumänge. Seega  veelkord  – „Tere,sügis!“

25. septembril olid tublid jooksulapsed Kiigemetsa Koolis –
nimelt toimus EO Eesti Ühenduse (loe  Eriolümpia)  jooksukross.  Võistelda  sai  500 m või  1000 m jooksus. Meie  osalesime  500 m jooksus. Kõik  võistlejad andsid  endast  parima: Angela ja Daniel I  koht,  Ain, Marko  ja Raivo  II  koht, III  kohale  jooksis  Kristjan ja V  koha sai Kalevi.
Tore  oli  võistlustel  kohata  meie  kooli  endisi  õpilasi – Rauli ja  Gabrieli, kes  nüüd  uue  kooliga  samuti  võistlema  olid tulnud.
Oli  tore  jooksupäev, mida  jäävad  meenutama võidetud medalid ja diplomid.

25. septembril  sõidavad õp. Inge, Hinna ja Küllikese klassi õpilased Vajangule tunnetusparki “Meelteaed”.
Küllike on teinud õppereisist kokkuvõtte:
See on selline koht, mis on loodud spetsiaalselt erivajadustega inimestele ja aitab tugevdada erinevate meelte arengut, taju ja koostööd.
Tutvusime meelteaiaga, kus oli hiiglaslik tuulekell, huvitav hõbedane muna jm. Proovisime maa seest vett pumbata. Nägime, kuidas saab elektrit teha, puhta vee teemapark toodab ise omale vajamineva elektri. Kuulasime, mis hääl kostub tuulegeneraatori toru sees.
Võtsime osa Eesti esimese pärandkultuuri parki rajatud ratastooliraja avamisest. Avakõne pidas Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg. Nägime seelikuga pärna, 150 aasta vanuseid paksu korbaga kaski, kivistunud tigudega kivi; kahe silmaga kivi, mille üks silm on lahti ja teine kinni jpm.Täiendasime ka teraviljanädala teadmisi.
Õpilastes tekitas elevust, et kohal olid ka televisioon ja Türi Toimetulekukooli õpilased, viimastega koos jõudsime ka mängida. Lõpuks pakuti meile kuuma maitsvat suppi ja isevalmistatud õunakooki. No küll on palju õunu!

25. septembril on koolis külalised Uhtna Põhikoolist – ikka veel jätkub uudistajaid!

25.-26. septembril  on majas külalised Rocca al Mare Kooli loodusklassist.
26. septembril toimub staadionil koos sõpradega Rocca al Mare koolist ühine KUULIMÄNGUPÄEV.
Evelyni kommentaar:
Kevadel–sügisel oleme seda mängu kehalise kasvatuse tunnis harjutanud, nüüd sai oma oskused ja käe täpsuse võistlusel proovile panna. Vastavalt klassi suurusele oli lapsed jagatud üheks, kaheks või kolmeks võistkonnaks. Igal võistkonnal tuli mängida kaks mängu. Kuulimängu   kohtunikeks oli Rocca al Mare Kooli õpilased, kellega eelmisel päeval juba sõpradeks olime saanud. Mängust vabal ajal sai sooja teed juua, osaleda õnneloosis või lasta endale joonistada näomaalingut. Päev oli väga tore ja eks oma panuse andis sellele ka ilus päikseline ilm.
Aitäh  kõikidele  osalejatele  ja  abilistele!

Reedel, 26. septembril 2014 – kuulimängude ajal – saabus  ootamatu teade – suri Porkuni kooli  endine kauaaegne töötaja/ kurtide laste kasvataja – ÕIE MATIKAINEN.
Õie ärasaatmine toimus 2. oktoobril 2014 kell 11 Porkuni Rahvamajas, viimseks puhkepaigaks on Väike-Maarja kalmistu.

Kuid koolielu jätkub…

30. septembril sõidavad õp. Imbi klassi õpilased Avinurme Elulaadikeskusessse.
õp. Imbi meenutus:
Septembrikuu viimasel päeval külastasime Avinurme Elulaadikeskust. Töötoas maalisime laastukorvile ja uurisime muuseumi väljapanekut. Giid tutvustas meile Avinurme kirikut ja sealset orelit. Avinurmes on ka põnev rong, millega sõitmas käisime. Uudistasime Eesti ainukest katusega silda. Ringreisi lõpetasime Kristiine kenas ja külalislahkes kodus. Aitäh Kristiine perele, kes meid soojalt vastu võttis!

Sügiskross pargis
1. oktoobril, päikeselisel  sügispäeval, toimus  kooli  jooksukross. Võistlusdistantsiks oli  500 m. Enamus läbis selle raja  joostes, kuid  eraldi  grupp oli moodustatud ka kõndijatest. Enne võistlust tegime koos soojendusringi, siis väike võimlemine, seejärel number selga ja  oligi aeg võistlemiseks.
Kõik sportlased pingutasid kõvasti ning said auhinnaks dipomi  ja  šokolaadi.

01. oktoobril külastas  kasv. Sirle kasvatusrühm Väike-Maarja Lasteaia sügisnäitust.

02. oktoobril sõidavad õp. Terje klassi õpilased Rahvusooperisse Estonia etendust Coppelia vaatama.

03. oktoobril  kell 11:00 tähistame üheskoos ÕPETAJATE PÄEVA.
Kogu kooliperele oli avatud õpetajate päeva kohvik. Kohvikukülastajad kuulasid direktori tervitussõnu, õpilaste esituses laule ja luuletusi õpetajatele. Näha sai fotosid, videosid, tantsu ja lühinäidendit.
Õpilased käisid lilleõiega tervitamas ka endisi töötajaid.

Esmaspäeval, 06. oktoobril  etendub Lasteteater “Lepatriinu” esituses “Veskimäe Villu”

Õppekäik Kakerdaja rabas
õp.Imbi eestvedamisel osales tema klass  7. oktoobril RMK Aegviidu looduskeskuse huvitavas programmis „Soode salapära“. Õppekäik viis Kakerdaja rabasse. Sügiseses soos said lapsed nautida  värvi, vaikust ja lõhnu. Imeline!

Meie muinasjutupäev
Läbiviijad meenutavad:
9. oktoobril oli hooldusklassi ja arendusrühma lastel tore muinasjutupäev. Lugesime lastele muinasjuttu „Kolm põrsakest ja kuri hunt“. Vaatasime ka multifilmi ja pilte hundist ja põrsastest. Lapsed said vaadata ja katsuda erinevaid muinasjuturaamatuid, mänguasju, käpiknukku. Samuti  panime kokku muinasjututeemalise pusle. Peale muinasjutu kuulamist ja mängimist said lapsed natuke maiustada. Lõpetasime ürituse lõbusa padjasõjaga. Õhtupoolseks tegevuseks jäi lastel põrsaste ja hundi piltide värvimine.

Targad loomad
Ühel oktoobrikuu teisipäeval pärast õhtusööki tulid meie lastele külla Skywhaiti koertekooli inimesed oma neljajalgsete sõpradega – Rhicco, Jako, Wanda, Susi, Trendy, Lotte, Hexe, Dolli ja Primaga. Juhendajad demonstreerisid lastele, mida koerad on õppinud ja mida oskavad – lama, kõrval, istu, sik-sak kõnd – kõik õnnestus. Väga põnev oli inimese otsimine. Oh seda rõõmu, kui lõpuks lubati lapsi koertega suhtlema, kallistama, paitama. “Järgmise korrani!” –  hõikasid meie lapsed! Aitäh Ellenile!

Õppekäik Oandusse
Neljapäeval, 09.oktoobril on õp. Inga ja õp.Küllikese klassid uusi teadmisi hankimas Oandu looduskeskuses.

Esmaspäeval, 13. oktoobril asus kasv.Andi rühma juures tööle ped. abi. Tiiu Priimägi.

Küll on ootamine pikk…
Kohviku uksed taas avatud!
NõiaMaja on Porkuni Kooli õpilaskohvik, mida juhivad lisa-aasta õpilased. Kohvikus hakkavad tööle ka mõned  vanema kooliastme õpilased. Tegemist on Junior Achievement majandusõppe programmiga. Programmi eesmärk on tutvustada firma loomist, juhtimist ja lõpetamist. Põhirõhk on kogemuste saavutamine tööharjutamiste ning kogemuste osas. Õpilased saavad praktilise kogemuse rahaga arvutamisel, söögitegemisel, koristamisel, poes käimisel ja suhtlemisel. Selleks, et poodi minna ja kohvikusse kaupa osta, on vaja algkapitali, mis saadakse aktsiate müügist. Kogu keerulist majapidamist õpilaskohvikus juhib õp. Mairi. Jõudu ja jaksu talle!

14. oktoobril on osad õpilased EO Eesti Ühenduse matkapäeval Raikkülas.
Need õpilased olid Tarvo, Alo, Kelly, Hendrik Aleksander, Valentin, Kristjan L., Angela K., Gert, Rihard ja Erki. Toimus Eriolümpia matk – seekord  Raplamaal Raikkülas. Matka pikkuseks oli  7  kilomeetrit. Matk oli küll  päris pikk, kuid  lastele huvipakkuv: kohtasime Jänest, kes  rääkis  loodusest ja  andis  kõikidele  matkajatele limonaadi. Nägime lähedalt lehmasid, saime suhelda teiste  koolide    matkasellidega. Matkalised oli  õhtuks  küll väsinud, kuid  õnnelikud korda läinud päevast.

Kolmapäeval, 15.oktoobril toimus kell 13:00 – 16:30 LEIVAPÄEV “Leiva teekond põllult lauale.” Lahke taluperenaine Kadri tutvustas, näitas ja õpetas meile kõike vilja ning leivaga seonduvat. Mõnda teadsime juba ennegi, aga kuulsime ka palju uut. Teraviljade äratundmine oli päris raske. Kui viljapeade järgi vilja äratundmine oli selge, siis kõrte pikkuse  vahetegemiseks oli vanarahval üks tore salm: rukis mehe rinnuni, nisu naise nabani, kaer kõrvi kõhuni ja oder koera kaelani. Ja tõesti- nii pikad nad olidki! Põnevust tekitas kuklite pätsimine ja kuuma ahju panek. Hea lõhn majas levis ja andis lootust pätsikeste valmimisest õhtusöögiks. Mängisime mõne laulumängu ja pätsikesed maitsesid veel paremini kui ette oskasime kujutada.

Külaskäik Eesti Politseimuuseumisse
16. oktoobril külastasid õp. Silva klassi õppurid  Eesti Politseimuuseumi –programmiks oli valitud „Tark tegutseja.“
Silva kirjutab: Esimese tegevusena viis giid meid liiklustuppa. Seal saime testida autos pidurdusreaktsiooni, tunda kokkupõrget, proovida joodiku prille ja seda, kuidas arvutada kokkupõrke kaalu. Edasi liikusime muuseumi laste mängutuppa, kus vaatasime kahte lavastatud klippi  jalgratta vargusest ning proovisime helistada Päästeametisse. Pärast oli võimalus veel mängida ja hullata, suurt elevust tekitasid liiklusmärkidega padjad. Seejärel suundusime hoovi, kus saime uudistada erinevaid politseiautosid. Lõpuks läbisime lõbusa osavusraja. Õpilased said kõike oma käega katsuda ja järele proovida.
Oli tore tund, mida meenutades suunurgad ikka ülespoole kisuvad.

Reedel, 17. oktoobril kell 13.00 toimub tavapärane õppeveerandilõpu  õppenõukogu. Enne seda toimus lastevanemate koolitus teemal „Kuidas aidata käitumisraskusega last.“ Lastevanemate osas oli kuulajaid napivõitu – põhjuseks pikad vahemaad, paljudel tööpäevad.

Koolivaheaeg  on seekord 18.-26. oktoobril. Kõik on aegsasti ette planeeritud:
20.-21. oktoobril toimuvad  hooldusõppe koolituspäevad Porkunis.
21.-22. oktoobril toimuvad  kasvatustöö koolituspäevad Tartus.
22. oktoobril toimub kokkade koolituspäev Tallinnas.
22.oktoobrist viibib meie direktor 2 nädalat Kanadas.

Leidsime uued sõbrad!
Oktoobrikuu viimasel neljapäeval sõitsid õpetajate Tiiu ja Kristiina ning õp. Virge klassi õpilased Sagadisse. Koos Vaeküla kooli 3. klassi õpilastega osalesime RMK looduskooli programmis „Metsaga sõbraks“. Sagadis ootas meid õpetaja Tiina, kellega koos me metsarajale suundusime. Metsas uurisime taimi, otsisime loomade, lindude ja putukate tegutsemise „tagajärgi“, kuulasime jõe sulinat ja metsa hääli.  Metsamuuseumis kohtusime meie metsades elavate loomatopistega ning kordasime üle matkal uuritud taimed. Lõkkeplatsil kosutati meid  sooja teega ja kõrvale krõbistasime koka-tädi Monika poolt kaasa antud küpsiseid. Toreda päeva lõpetasime huvitava ning kaasahaarava nuputamismänguga. Nii leidsimegi endale uued sõbrad metsast ja Vaeküla Koolist.

Teisipäeval, 4. novembril sõidab õp. Evelyn sportlastega Urvaste Kooli, et osaleda EO Ühenduse rahvastepalli võistlustel.
oobrikuu viimasel neljapäeval sõitsid õp. Tiiu ja Kristiina ning õp. Virge klassi Sõit-sõit-sõit linna … !
õp.Inga:
Kolmapäeval, 29. oktoobril võtsime ette õpetliku teekonna Rakveresse. Seekord otsustasime minna liinibussiga, mis oli meie jaoks üheks vahvaks  kogemuseks – õpilased said ise  bussipiletid osta. Linna jõudes viis meid teekond Eesti Politseimuuseumisse. Seekord valisime programmi „Politseiakadeemia“.
Politseiakadeemias kehastusime politseinikeks. Õppisime, missugused omadused peavad sellesse ametissepürgijal olema, tegime läbi sisseastumiskatsed ja saime esimesed õppetunnid. Tutvusime politseiniku riietuse ja töövarustusega. Mängisime detektiive ning aitasime lepatriinul kadunud täpid üles leida. Programmi lõppedes, tutvusime muuseumi eksponaatidega ning õues seisvate politseiautodega.
Edasi viis meid teekond Lääne-Virumaa Keskraamatukokku, Selverisse ning Rakvere turule, kus uudistasime seal toimuvat melu.
Kooli tagasi jõudsime rõõmsatena, õnnelikena ja kogemusterohketena.

Toimetulekuõpilaste  rahvastepall
Teisipäeval, 4. novembril võtsime ette  pika  sõidu, et  osaleda  Võrumaal, Urvaste  Koolis  toimuval Eriolümpia rahvastepallivõistlusel. Võistlused toimusid vastrenoveeritud  koolimajas, kooli pidulik  avamine  toimus alles  järgmisel päeval.
Võistlustel osales 8 võistkonda. Võistkonnad loositi kahte alagruppi. Mitme nädala  pikkune  harjutamine  kandis  vilja, saavutasime  I  koha. Võidukarika  tõid  kooli  – Jaana, Kristjan, Einar, Ain ja  Janno.

Liikumisaktiivsuspäev
Traditsiooniline liikumisaktiivsuspäev „Liikuda on lahe“ toimus kolmapäeval, 5. novembril kogu koolipere aktiivsel osalemisel. Pärast vahvat tantsulist liikumisminutit läbisid kõik 12 punkti. Punktides olid erinevad ülesanded, milles tuli ennast igakülgselt proovile panna. Sai roomata, ronida, hüpata, sooritada erinevaid täpsustnõudvaid harjutusi, tuli liikuda „pimedana“, sõita ratastooliga slaalomit, puhuda „mulle“ ja palju muudgi. Aktiivset liikumist jagus mitmeks tunniks.
Urve, Urma, Kai, Age, Ants, Rait, Enn, Kaire, Tuuli U, Tuuli L, Reelika, Terje ja Monika, Jaana, Kristofer ning Einar– suur, suur AITÄH! Tänu teie abile sai kogu koolipere nautida liikumisrõõmu.

Marti, marti!
Tähistasime koolis mardipäeva 12. novembril. Sel aastal ei olnud see traditsiooniline sanditamine. Külas käisid sõbrad Viru Malevast, kes rääkisid meile mardipäeva kommetest ja tavadest. Koos meenutasime naljakaid lugusid mardikskäimisest, õppisime mardilaulu. Lõpuks sai iga soovija endale meisterdada ja kaunistada maski. Külakostiks oli sõpradel kaasas suur kommikott, ande jagati kõigile osavõtjatele.

Reedel , 14.novembril on grupp õpetajaid Urvaste Koolis, et osaleda EEL- i üldkogul.

Pühapäeval, 16. novembril  sõidab grupp õpilasi ja õpetajad Tallinna Lauluväljakule heategevuskontserdile „Heli puudutus.“
Porkuni Kooli õpilased Salme, Kädi, Kalevi, Kristjan Lu, Alari, Karmel ja Ceitlin osalesid 16. novembril heategevuslikul üritusel „Heli puudutus“. Lisaks kontserdi kuulamisele sai mängida ja joonistada koos Lottega, osaleda õnneloosis, – töötubades, külastada käsitööletti ja kohvikut.
Kõige populaarsemad esinejad meie laste jaoks olid Traffic, Genka ja Ralf Roosalu – staaridelt võeti autogramme…
Meie poolt pakutud töötubades sai endale kujundada just sellise pildiga helkurmärgi, nagu laps ise tahtis. Märke tehti endale, emale-isale ja õele-vennale. Teises õpitoas oli vahaküünalde meisterdamine ning selle kaunistamine oma soovi kohaselt kas sätendava pulbri, pärlite või litritega.
Ürituse korraldajate suur tänu töötubade korraldamise eest kuulub teist hooaega Porkuni Koolile, mida jääb meenutama tänukiri ja kaunis diivanipadi.
Oli pikk, tegus ning meeldejääv päev.

Päev Kadrinas
26. novembril toimub õp. Anu ja õp. Marika laste ekskursioon Kadrinasse.
Õpetajad meenutavad:
Meiega ühines ka õppealajuhataja Urve. Kõigepealt käisime kirikus. Kuulasime seal orelimuusikat ja uudistasime niisama. Saime ka ise orelimängu proovida. Kadrina kiriku oreli taastamistööd lõppesid 2014 aasta suvel. Iga soovija sai küünla süüdata. Väga huvitav oli Katariina kuju, kes on kiriku kaitsepühak ja tema järgi sai ka Kadrina oma nime.
Edasi suundusime Lauli Loovstuudiosse, kus ootas meid perenaine sooja teega. Peale kehakinnitamist kaasavõetud pirukatega, mängisid lapsed pille: oli kannel, ksülofon, kõlapulgad ja aafrika trummid djembed. Ansambel missugune! Kohapeal on võimalik tegeleda ka keraamika, viltimise ning karpide meisterdamisega. „Väga põnev päev nii lastele kui täiskasvanutele“, konstateeriti ühiselt.

JÕULUOOTUS
27. novembril toimus hooldusosakonna ühisüritus „Jõulude ootel“. Kaunistati  pika koridori seinad lumememmedega, igale lapsele üks. Pärast said rühmad suure paberi ja näpuvärvid. Tulemus oli väga põnev – kuused, päkapikud, lumesadu jne. Taustaks kõlas jõulumuusika ning laud oli kaetud puuvilja ja kommidega.
Lapsed maiustasid ja uudistasid teiste kunstiteoseid.
„Ilusat advendiaega kõigile!“  soovib Hooldusosakond.

Reedel, 28.novembril  algab kogu maja kaunistamine 1. advendiks.

Tore päev Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumis
Õp. Silva on teinud päevast järgneva kokkuvõtte:
2. detsembril külastasime Rakvere Linnakodaniku majamuuseumi muuseumitundi „Jõuluime“.  Muuseumi õu ja ruumid olid juba jõuluootuses – kuuselõhn, piparkoogid, kingitused ja päkapikud. Jõulutunnis tuletasime meelde vanaaegseid jõulukombeid ja tegemisi ning tutvusime teiste riikide  jõulupuude ja päkapikkudega. Muinasjututoas kuulasime lugu sellest, miks jõuluvana vahest laste juurde hilineb. Jõuluimede toas sai iga laps kitsekesele oma salasoovi kõrva sosistada – loodame, et kõik soovitud soovid lähevad ka täide. Seejärel suundusime tuppa, kus lapsed said endale meisterdada toreda kingikoti jõuludeks. Muuseumitund lõppes traditsiooniliste jõulumängudega, millele kõik kaasa elasid.
Seejärel suundusime kesklinna, kus külastasime kohvikut ja poodi. Jõuluhõngu saime tunda Rakvere keskväljakul, kus  püüdis meie pilku laudadest kokku löödud kuusk, mis oli tihedalt täis rohelisi säravaid tulesid.

Neljapäeval, 4. detsembril on sportlased kergejõustikuvõistlustel Tallinnas.

Avinurme Puiduaidas
Anu ja Marika:
4.detsembril toimus õppekäik Avinurme Puiduaita. Meile sai osaks väga soe vastuvõtt. Vaadata ja imetleda oli korraga nii palju, et võttis silme eest kirjuks. Toodangus oli lisaks erinevatele korvidele palju köögi- ja saunatarvikuid, linasest riidest tarbe- ja iluasju ning kaltsuvaipasid. Kaunistuseks rahvapärased mustrid ja maalingud. Peale uudistamist juhatati meid alumise korruse töötuppa. Pika laua taga istudes ning teed ja kohvi rüübates anti meile ülevaade perefirma tegevustest ja materjalidest mida nad kasutavad. Lapsed said katsuda ja nuusutada erinevaid laaste, täiskasvanud said meisterdada korve. Oli väga põnev hommikupoolik. Ega me ei kahtle selles!
Aitäh Puiduaida töökale perele!

Reedel, 5. detsembril  toimub toimetulekuõppe teabepäev Tartu Kroonuaia Koolis.
Teisipäeval, 09. detsembril toimub korraline õppenõukogu – I pa kokkuvõtted õppetööst.

Küllikese klass Rakveres
Õpetaja memuaarid:
9. detsembril oli meil vahva ja tegus päev. Hommikul sõitsime liinibussiga Rakverre. Kohale jõudes oli meie esimeseks tegevuseks traditsiooniline sünnipäevakinkide ostmine talve sünnipäevalastele (õpilane, kellel on sünnipäev, valib ise endale meelepärase kingituse, mis mahub muidugi meie eelarvesse).
Vaatasime lavastuse „Lumehelbeke“  esietendust. Saime kõik jõuluvanalt väikse lõbusa ja teemakohase kingituse (lumehelbekese kujutisega taskulambi ja maiustuse).
Lustisime Rakvere Teatri jõulumaal, mis oli tõeliselt vahva ja elamusterohke. Juuresolevatelt piltidelt saad üles otsida järgmised kohad jõulumaal: lumeveskis möllamine,jõululõhnade nuusutamine, lumetunneli läbimine koos lumehelbekese saamisega põsele,liulaskmine, jänese kuusepuu ehtimine,jäälabürindis osavuskõnd, talvetaadi nina pihta täpsusvise,jääkaleidoskoop iseendast,mullis olemine,virmalisevälgud, mis osutus meie laste lemmikuks.
Veel peale eelnenu varju- ja sokiteatrid, meisterdamisnurk jm huvitavat. Nautisime pidulikku lõunasööki Rohuaia kohvikus. Jalutasime ja saime jõuluelamust jõulutuledes Rakvere linnas. Jäädvustasime ennast  maailmakuulsa Rakvere jõulukuuse all. Päev oli põnev ja aeg läks nagu lennates, tagasi Porkunisse jõudsime alles kolmveerand viis õhtul.

Juba toimub ka 2014. a. kooli sõbralikuma tüdruku ja poisi valimine – igaüks võis varakult jätta aatriumis vastavasse  kastikesse sedeli lemmiku nimega!  Tulemuse saab teada jõulupeol…

Neljapäeval, 11. detsembril  saabub kooli taas laste suur sõber onu TOMMY. Järgneb koolipere jõululõuna ja laste kontsert ning kingituste jagamine. Rõõm on kindlalt kahepoolne – nii andjail kui saajail. Aitäh JÕULUVANALE!

Kruiisime Stockholmi!
12.-14. detsembril toimuvad  töötajate koolituspäevad (kuid kes seda ette teadis!)– seekord tormisel merel, sõites Rootsi.
Reedel, kell 15.00 väljus kooli juurest sadamasse suur buss . Antud oli kõrge tormihoiatus! Südamed põksusid… Kuid teoksil oli kooli töötajate jõulukruiis – mingi torm meid veel jalust ei raba! Öine sõit suurel laeval laabus siiski õnnelikult – hommikul ootas meid rahulik, päikesepaisteline Stockholm.
Tagasi saabuti 14.detsembri lõunapaiku – ja direktoril oli veel üllatusi: loosipakid.
Oli imekena jõulueelne koosveedetud aeg. Veelkordsed tänud korraldajaile!

Möödusid mõned tunnid – nägin oma köögiaknast, et tuletõrjemasinad võtsid silla juures tundide kaupa vett. Ei osanud midagi arvata. Esmaspäeva hommikul said kõik teada, et meie töötaja Inge Rebase kodu põles maani maha. Ingegi saabus äsja ühiselt reisilt… Kohe algatati abistamisprogramm – igaüks aitas, kuis võis. Nagu ütleb eesti vanasõna: varas jätab varna seina, tuli ei mitte midagi. Aga Inge on meil tubli eesti naine ja elu läheb edasi.

Kolmapäeval, 17. detsembri  hommikul ootavad päkapikud Eku, Keku, Piku ja Kratt endale kõiki lapsi külla!
JÕULUPIDU toimub 18. detsembril;
TALVINE PIDUPÄEV algab jõululaada ja -kohvikuga kell 13:00 ning jätkub etendusega „Jõuluvalmiduse kontroll“ kell 16:00.
SÕBRALIK TÜDRUK –  SALME LOOR,
SÕBRALIK POISS  –  RIHARD TIHHONOV.

Koolipere tänas
DIREKTOR TIIT LEEMETSA
kolleegide märkamise ja tegusa aasta eest.

Kohe vaheaja alguses sadas laste rõõmuks ning kojameeste nuhtluseks maha paks-paks lumevaip. Talvine loodus on ikka imekaunis – eriti Porkunis.

ANNUS HORRIBILIS
Meie presidendil on kahtlemata õigus, kui ta nimetab äsjalõppenud aastat annus horribilis`eks – eesti keeles hirmsaks aastaks. Ent ka sellest aastast võib hea tahte korral leida mõndagi positiivset. Venemaa on jalge alla tallanud mitu rahvusvahelist lepingut, võtnud Ukrainalt  Krimmi ja peab väljakuulutamata sõda Ida-Ukrainas. Piiririigid, meie nende seas, on tõsises mures oma julgeoleku pärast. Kuid märkigem, et ehkki aeglaselt, suutis lääs ennast koguda ja Venemaa provokatsioonidele üsna adekvaatselt reageerida. Vähemalt siin tegi Putin valearvestuse : nii USA  kui „Geijevropa“ siiski ei seadnud majanduslikku kasu headest suhetest  Venemaaga esiplaanile ega pigistanud Krimmi allaneelamise peale silma kinni. NATO on saatnud Eestisse lisavägesid, lennukeid, sõjatehnikat ja kinnitanud, et 5. artikkel kehtib.
Elame seega rahutul ja äreval ajal – loodame, et 2015 tuleb kindlasti ilusam aasta.

Kool alustab taas 5. jaanuaril ja kohe väga toimekalt. Algab kooli 90.sünnipäeva tähistamine – seekord kogu nädala jooksul. Juba enne kooli algust on üles sätitud õpilastööde näitus; aatriumis saab tutvuda ajaloohõngulise näitusega.
Ajakava on järgmine:
5.- 9. jaanuar 2015 – SUUR SÜNNIPÄEVA NÄDAL
…külalised, üllatusesinejad, tordi valmistamine, laste õnnitluste- ja tordipäev, vilistlaspäev, konverents, bankett, pidulik koosviibimine…
PALJU ÕNNE, ARMAS KOOL!
Esmaspäev – mullishow;
Teisipäev – ühine tordivalmistamine – enne tutvustav film;
Kolmapäev – pidu lastele – kontsert, “Vallatud vuntsid“, tordi söömine;
Neljapäev – vilistlaste päev;
Reede – konverentsipäev koos kutsutud külalistega; bankett;  õhtul pidu oma töötajatele.
Siin saad meenutada, kuidas kõige tähtsam päev oli planeeritud:
Konverents „Meie kooli lugu“ 09.01.2015
9.-10.15 Registreerimine,näituste vaatamine, kohv/tee
10.15-10.35 Tervitus Porkuni Kooli õpilastelt
10.35-10.55 Film Porkuni Koolist
10.55-11.25 Uue koolimaja valmimine läbi direktori silmade – T. Leemets
11.25-11.55 Õpilaskodu vajalikkus LÕK koolide õpilastele -K. Topkin, K. Luik, M. Kiviberg
11.55-12.25 10 aastat õppevara koostamist Porkuni Koolis – I.Aosaar
12.25-12.55 Ülevaade erinevatest kommunikatsiooniviisidest  – A. Mägi
12.55-13.15 Usu või ära usu! –  U. Karp, T. Tammiksaar
13.15-13.30 šAMPUSELAUD
13.30-14.00 Lõunapaus / Muusikaline etteaste
14.00-14.15 Tänusõnad / Varasemate kolleegide meelespidamine –  T. Leemets
14.15-14.45 Külaliste sõnavõtud
14.45-15.30 Sünnipäevatort / Muusikaline etteaste

Direktori kommentaar:
Seekordne kooli sünnipäevanädal, juba 90-nes, on läbi saanud ja koolielu oma tavalistesse rööbastesse pöördunud. Aeg on veidi tagasi vaadata eelmisele nädalale.
Esmalt torkas koolimajja astudes kõigile lastele ja täiskasvanutele silma tore näitus „Kool läbi aegade“, mille peakorraldajateks olid Virge ja Terje. Lapsed said proovida istuda eelmise sajandi keskpaiga koolipinkides ning tutvuda muudegi selle aja kooli juurde kuuluvate asjadega.
Esmaspäeva lõuna ajal toimus „Seebimullishow“, mis lastele oli hea meelelahutus, kuid ka veidi õppus, mida kõike on võimalik vee ja seebiga teha.
Teisipäeva hommikupoolne kujunes lastel töiseks, sest iga klass pidi osakese suurest sünnipäeva küpsisetordist ise valmistama. Tükkide kokkupanekul saadi suur sünnipäevatort ja igaüks teadis, et tema on selle tegemisel osalenud.
Peale õhtusööki esines lastele kontserdiga Tamsalu naiskoor koos laste ansambliga. Suurepärane elamus kõigile. Tänusõnad Heidi Mägi’le.
Kolmapäeval toimus sünnipäevatordi lahtilõikamine koos sünnipäevalauludega ning see tort oli ühtlasi kolmapäevalõunaseks magustoiduks. Paistis väga maitsevat ja kuidas see saigi teisiti olla, kui ise tehtud – hästi tehtud.
Neljapäeval toimus toimetulekukooli vilistlaste kokkutulek – seekord siis teist korda.  Toimusid spordivõistlused, aeti juttu vanade tuttavatega ja õhtu lõppes ühise tantsuõhtuga.
Reedel toimus konverents, kus algul esinesid väikese kontserdiga õpilased ja järgnesid meie töötajate ettekanded koolielust. Pärastlõunal toimus külaliste vastuvõtt. Suur tänu kõigile, kes kooli sellel tähtpäeval meeles pidasid.
Päev lõppes meie tublide töötajate initsiatiivil korraldatud tantsuõhtuga.
Tänan kõikki meie tublisid töötajaid, kes andsid endast kõik ja pisut rohkemgi, et kõik laabuks. Ilmnes uusi võrratuid andeid ja edu kõigile ka edaspidiseks uute asjade väljamõtlemisel ning teostamisel.

19. jaanuaril üllatas direktor meid uudisega – juunikuus pärast kooli lõppu on võimalik kõigil soovijail  osaleda pikemal Saaremaa külastusel. Usun, et tööind tõusis märgatavalt – milline tore sündmus ootab ees!

Õppekäik Elistvere Loomaparki
20. jaanuaril käidi õppekäigul Elistvere Loomapargis. Osaleti kahe klassiga RMK loodusprogrammis „Eesti sõralised Elistveres“, kuid peale selle tutvuti ka loomapargi teiste asukatega. Karu Karoliinat nähes oli laste üllatus suur: „Kas karu siis ei magagi talveund?“. Magavad küll, kuid loomapargi karu teeb väikeseid uinakuid ja on harjunud loomapargis igapäevaselt toitu saama.
Nähti mitmeid loomi, keda võib-olla suvisel ajal loomapargis ja loomaaias ei kohtagi: ilvesed, oravad, karu, kabehirved, metskitsed, põdrad, põhjapõdrad, piisonid, rebased, nugis ning mitmeid närilisi.  Giid rääkis , kuidas loomapargi asukad on sinna sattunud, loomade eluolust ning nende toidulauast. Peale  õppematka vaadati looduskeskuses mikroskoobi all erinevate loomade karvkatet  ja saadi neid omavahel võrrelda.
Oli huvitav ja meeldejääv õppereis.
Elistveres käisid õpilastega kaasas õp.Imbi, Ants ja Inga

Neljapäeval, 29. jaanuaril käis õp.Terje klass  tutvumas Tamsalu kultuurimajaga.
Meenutus: Me nägime erinevaid põnevaid ruume, kuulsime kuidas ja kui palju neid kasutatakse. Õppisime käituma garderoobis ning  leidma oma kohta umbes 400 istekohaga saalis. Vaatasime ka riigiarhiivi näitust „Metsavenna elu“. Veel külastasime raamatukogu. Lugesime ja uurisime raamatuid, ajakirju ja ajalehti ning imetlesime mudelautode näitust.

Veebruarikuu on alanud.
Osa klasse käivad usinasti uisutamas – hea, kui selline võimalus meil siin nii lähedal on – nimelt kiviviske kaugusel – Uudekülas.

11. veebruar – üle 50 lapse sõidab Tallinnasse kinno!  „Solarises“ vaadati filmi „Seitsmes pöialpoiss“ – lapsed käitusid hästi ning film oli ka väga huvitav! Kõik olid kooli tagasi jõudes õnnelikud ja rahul toreda päevaga.

Samal päeval kell 10.30 toimus koolis hooldusosakonna laste sõbrapäevaüritus.

16.-20. veebruar on välja kuulutatud TALISPORDINÄDALAKS
E – suusamaraton
T – vastlapäev pargis
K – saalihoki – külas 10 kooli
N – kepikõnnipäev
Kõik õnnestus suurepäraselt!

19. veebruar
Tiiu klass käis Hundiretkel Oandus. Sealsed programmid on populaarsed oma lastepärasuse ja õpetlikkusega.

20. veebruaril toimus pidulik aktus vabariigi 97. sünnipäeva puhul. Direktori sõnavõtt ning väike temaatiline kontsert on olnud koolis juba väga pikaks traditsiooniks.

25. veebruar – õp.Evelyn on Võrus sportlaste vastuvõtul.

26.veebruar – Nagu näha, on veel  Hundiretki – seekord Aegviidus. Õp. Silva pajatab: Meie kooli õpilased osalesid RMK Aegviidu looduskeskuse programmis „Hundiretk“.  Looduskeskuses saime näha näitust ja kuulda palju põnevat metsaloomade elust. Püüdsime jäljekaartide ja loomanahkade abil ära arvata nende omaniku. Tutvusime loomade elupaikade ja elukommetega ning leidsime seoseid hundiga. Giidi juhendamisel tegime 2 km matka läbi talvise lumise metsa. Õppisime tundma metsloomade käitumist läbi rollimängu. Jäljendatavaks loomaks oli Eesti metsades elav suurim koerlane – hunt. Otsisime ka teiste loomade-lindude tegevusjälgi.  Lõpetuseks tegime õues lõket ning pidasime väikese pikniku. Kogu päeva saatis meid mõnus tuulevaikne ilm.
Hundiretkel käisid Marin, Rihard, Markus, Siim, Hele, Ain, Hendrik, Alari, Galja, Ants.

Laulan tuju heaks!
Meie kooli kolmas laulupäev toimus 27. veebruaril. Sellest üritusest võttis osa üle kolmekümne lapse kolmest kooliastmest ja neli ansamblit. Žürii liikmed olid muusikaõpetaja Andra Vaguri Tamsalu lasteaiast, Leeve Vahtramäe Mihkli koolist,direktor Tiit Leemets, õpetaja Tiiu Tammiksaar ja abiõpetaja Rait Randrüüt. Laulupäeva aitas läbi viia „külalisansambel“ „Vallatud vuntsid“ – lugejale teadmiseks, et ei olnud nad nii väga külalisesinejad midagi – meie oma kooli aktiivsed ja tegused noored õpetajad. Nii kujunes laulupäev väga meeleolukaks.
Žürii valis välja parimad lauljad ja ansambli. Valiti ka publiku lemmik. Nooremas vanuserühmas osutus parimaks Eliise Viiralt (taust Kaarel ja Rauno) lauluga „Vennad on mul suured mehed“. Hästi laulis  Gregori – tema esituses kuulsime laulu „Meie elu“. „Parvepoiste laul“ Marko esituses meeldis ka paljudele, ühtlasi oli  Marko külalisansambli „Vallatud vuntsid“ lemmik.  Kiideti ka kandlemängijaid – need olid Tony, Marko ja Andrei.
Teise grupi parim oli  Kristjan Lilloja, kes laulis laulu „Sinuga siin“.
Kolmandast grupist võitis Siim Siilak lauluga „Pajupillipolka“. Siim võitis ka publiku preemia. Samuti kiideti Tarvo Talve`t väga emotsioonaalse  esituse eest.
Ansamblilauludest valiti parimaks poiste ansambel, kes esitasid laulu „Laulge poisid“.
Õpetaja Terje klass üllatas publikut vahvate kostüümidega ja toreda lauluga „Silver“. Lapsed olid tublid ja nende laulutahe teeb kõigile rõõmu! Üritus läks korda! Õp.Ülle oli ära teinud väga suure töö, et kõik kenasti laabuks. Ja laabuski!
Pealtvaatajad tänavad positiivsete emotsioonide eest!

Märtsikuu algus tõi kooli gripilaine, enamus lapsi olid kodus end ravimas.

Ajaloolise tähtsusega uudis – valmimas on kooli uus koduleht. (kolleegide kaasabil ja õp. V. Vilibergi suure panusega)

Enne kevadist koolivaheaega kronoloogilises järjekorras veel mõned sündmused:
11.märts  – kooli parimad lauljad osalevad Märjamaal üle-eestilisel lauluvõistlusel.
12.märts – Katrini klass külastab okupatsioonide muuseumi.
13.märts – toimub korraline õppenõukogu, kus kuulatakse  kasvatajate töö+kokkuvõtteid kolme veerandi jooksul.

14.-22.märtsil õpilastele  VAHEAEG.
Pedagoogid tegutsevad vaheajal järgmiselt:
Esmaspäeval toimub  A-korpuse koolitus – päevakorral kommunikaatorid;
teisipäeval aitab õp. Egon nõrkadel naisõpetajatel matemaatilisi õppevahendeid teha;
samal päeval toimub  maiasmokkadele sefiirikoolitus.
Kuna vaheajapäevad mööduvad niigi imekiiresti, siis igaüks peab ruttu vaatama, kuidas ta oma uue veerandi  töökavad valmis saab. Saavad!
Ilmad on juba mitu päeva öösiti miinuskraadidega, päeval päikesepaistelised. Järvekesed on alles jääs.

Märts – teatrikuu
Näiteringi etendus “Konn ja talv”
Neljapäeval, 26. märtsil esines näitering kooli saalis näidendiga „Konn ja talv“. Etendus rääkis selgelt ja arusaadavalt loo sõpruse väärtusest.
Kuigi etendus kestis vaid 20 minutit, oli näitemängu ettevalmistamise protsess väga huvitav ja pikaajaline. Lastele pakkus see palju põnevust, juurde tuli esinemisjulgust ja mänguoskusi. Õp. Silva ja Galja loodavad, et suutsid pakkuda toreda teatrielamuse meie kooli publikule.

26. märtsil 2015 lahkus igavikuteele Porkuni Kurtide Kooli kauaaegne õpetaja  SILVI MILL.

29. märtsil algab suveaeg

Lemmikud külas
Aprilli esimesel nädalal räägiti koolis lemmikloomadest. Õpetaja Inga rõõmustas lapsi jänes Jänksiga ja õpetaja Helge kahe imeilusa viirpapagoiga.

7. aprillil toimus pildistamine – seekord 1 kuu varem – väga hea, maikuu on niigi alati „rabelemiskuu“.

8. aprillil tuleb kooliga tutvuma delegatsioon Valgevenest – saatjad on Lea Pilme ja  Ana Kontor.

Aprillikuu keskpaik tõi taas kurva sõnumi – igavikuteele on läinud RAJA TIIGIMÄE – Porkuni Kurtide Kooli  endine arst/medõde
RIP! Matus 18.aprillil 2015.

EO ujumisvõistlused 2015
15. aprillil toimus Raplamaal, Valtu ujulas Eriolümpia ujumisvõistlus. Võisteldi 25 m  ja teateujumises. Iga divisjoni 3 kiiremat said medali ja diplomi, 4-st kohast alates ainult diplomi. Auhinnalisi kohti saadi hulganisti: II koht Kalevi, III koht – Andrei, Rando, Karmel, Hendrik-Aleksander ja  Aleksandra. Napilt jäid medalist ilma Marko ja Nastja, kes saavutasid tubli 4. koha. Teateujumises sai kooli võistkond II koha.
Lapsi ergutasid õp. Evelyn, praktikant Kadri ja loomulikult bussijuht Ants

Tartus Teatri Kodus
Neljapäeval, 16. aprilli hommikul sättis kamp rõõmsaid lapsi onu Antsu bussile, et sõita Tartusse. Linnasõidu eesmärgiks oli külastada Teater „Vanemuine“ lastelavastust „Pettson ja Findus“. Õpetlik lugu rääkis lastele sõprusest ja aususest ning et kahekesi koos on parem elada kui päris üksinda…
Enne etenduse algust oli seltskonnal  võimalus külastada teatrinukkude muuseumi ja näha erinevaid võimalusi nukkudega esinemiseks.
Imeliselt ilus kevadilm võimaldas läbi linna kõndida ja mööda Emajõe kaldaäärt jalutada söögikohani. Koduteel tehti  loomulikult peatus suures kaubanduskeskuses, mis ühtlasi alati kujuneb ekskursiooni tipuks.Oli lahe päev!
Lapsi saatsid Virge, Sirle ja Halti.

Õppekäik Rakvere Teatrisse
Õp. Silva ja Galja lastega Rakveres: Neljapäeval, 16. aprillil sõitsime liinibussiga Rakveresse, et tutvuda teatriruumide ja igapäevase tegevusega teatris. Trupijuht Külli võttis meid lahkelt vastu. Ringkäiku alustasime kostüümide õmblemise toast. Seejärel suundusime tuppa, kus valmistatakse esemeid, mida etendustes vaja läheb, nt poroloonist hamburgerid, penoplastist raamatud, vineerist mõõgad jne. Seejärel saime teada huvitavaid fakte teatri ajaloo kohta ja arutlesime, kes eelnevalt ja mida samas teatris on vaadanud. Põnev!

17. aprillil toimus Eesti Eripedagoogide Liidu üldkogu Mäetagusel.

Kohtumine sõpradega
õp. Imbi kommentaar: Kolmapäeval, 22. aprillil toimus juba kolmas kohtumine Kiigemetsa, Kammeri ja Porkuni kooli lastel. Seekord saime kokku Kammeris. Me laulsime, tantsisime ja mängisime erinevates mängutubades. Sõpradega koos on hea! Külas käisid Kristiine, Erki, Marin, Markus, Gert, Rihard. Suur tänu meie abilistele Helgele, Kadrile ja Antsule!

Sääse Lasteaias
õp. Inga: 22. aprillil käisime õpilastega külas Sääse Lasteaias. Külastusmõte tuli nii meie õpilastele kui ka lasteaiaperele ootamatult, kuid sellegipoolest võttis lasteaiapere meid soojalt vastu. Samal päeval oli Sääse lasteaias avatud uste päev, mille raames korraldasid lasteaia töötajad laulupäeva. Lasteaialapsed laulsid, tantsisid ning kutsusid meidki tantsima. Peale pidu tutvustas lasteaiaõpetaja Anu lasteaiaruume ning viis meid „Liblikate“ rühma (5-6 aastaste laste rühm). Lasteaiaõpetaja juhendamisel moodustasime „sõbraringi“ ning iga laps sai endast natuke rääkida. Külaskäik lasteaeda oli meie jaoks tore vaheldus ning mitmed õpilased meenutasid, et nemadki on kunagi väikesed olnud ja lasteaias käinud.
Suured tänud Rennelile ja Mairile transpordi eest!

Reklaam
Keskkonnakäpp 2015 konkursile saadeti sel aastal 81 tublit algatust!  Meie kooli looga saab tutvuda aadressil  http://keskkonnakäpp.ee/silva-tolpt
27. aprillist kuni 10. maini toimub rahvahääletus Facebooki kaudu, “meeldib” nupu leiate iga kandidaadi tutvustuse lõpust. Head hääletamist!

Maipühad lähenevad, enne seda veel –
Rahvusvaheline tantsupäev
õp. Kaire: Kahe päeva jooksul, 28. ja 29. aprillil oli kogu kooliperel võimalus rõõmu tunda tantsimisest. Esimesel päeval sai osaleda zumba tunnis ning peale seda liimida meelepäraseid tantsufiguure pikale seinapildile, kuhu iga tantsija ka oma nime jäädvustas. Kõik tublid zumbatajad teenisid välja ka vastavateemalise rinnamärgi ning parim zumbataja eriauhinna, kelleks osutus Tarmo. Pealelõunasel ajal olid kõik kutsutud kinno, kus sai üheskoos vaadata muusikalist filmi „Mamma Mia“.
Teisel päeval sai tundide vaheajal teha veidi virgutustantsu. Õhtuks olid aga kõik end meelestanud kuninglikuks kroonipeoks. Enne peo algust oli võimalik soovijatel lasta endale teha ka näomaalinguid.
Kõikide päid ehtisid imeilusad kroonid ning võis näha imelisi kuninglikke kostüüme. Peotuju oli väga ülev. Superheade tantsijate seast valiti välja tantsukuningas ja tantsukuninganna, kelleks pärjati Rihard ja Elisa. Keerles ka õnneloos, mis ei jätnud kingitusest ilma mitte ühtegi pidulist. Südamlik tänu kõigile, kes aitasid kaasa selle ürituse kordaminekul!

Neljapäeval, 30.aprillil – enne laste kojusõitu – toimus ühine kevadine koristuspäev „Teeme ära!“. Iga klass sai Porkuni kaardi, kus oli ära märgitud marsruut – kuhu koristama suunduda. Kui kõik koristajad kooli tagasi jõudsid, oli hea ja kerge tunne – tegime ära!

Õp. Anu ja õp. Marika klassid väljasõidul Võsule
Asjaosalised meenutavad: 30. aprillil oli väljasõit Võsule, kus olime külalisteks Vabatahtlikus Päästekomandos. Üks tore onu Andrus  tutvustas päästekomando tööd ja näitas meile maja. Vaatasime paate, autoparki ja saime ise autos istuda. Plaanis oli ka külastada Käsmu randa, kuid tugeva vihmasaju tõttu jäi ranna külastamine ära. Kompensatsiooniks läksime Põhjakeskusesse ja tegime ühe sõidu eskalaatoriga ja liftiga

Ongi käes õppeaasta viimane kuu – maikuu.

Sel kuul tahavad kõik koolielust võtta viimast, nii et sündmuste vähesuse üle kurta ei saa…

õp. Hinna ja Ruthi klassi Väljasõit koos lapsevanematega
7. mail sõitsime bussiga Järva-Jaani Vanade Autode Varjupaika. Kutsusime kaasa ka lapsevanemad. Meiega ühines üks lapsevanem. Saime istuda vanade sõiduvahendite rooli taha ja mängida sõiduki juhtimist. Saime teada, kuidas käituvad õpilased väljaspool kooli ja tunda nende emotsioone. Vihmasadu ei tahtnud kuidagi lõppeda, läks aina tugevamaks –  sellepärast kestis meie väljasõit lühikest aega.
Täname Antsu, kes oli meiega väga kannatlik!

3. kokkamisvõistlused
Neljapäeval, 7. mail toimunud kokkamisvõistlused olid meil juba kolmandad, seekord alateemaga „Kevadised küpsised“. Võistlustulle astus kuus 3-liikmelist võiskonda, kel kõigil eesmärk saada züriilt tunnustust. Hindajateks olid sel aastal ainult mehed: Tiit, Rait ja Enn. Žürii hindas toiduainete tundmist, töövahendite leidmist, lihtsustatud pildireaga retsepti lugemist ja selle järgi töötamist. Loomulikult jälgiti puhtust, meeskonna koostööd ja küpsetiste välimust.
Küpsetamisest võtsid osa ka noorkokkajad, kes valmistasid oma küpsised poolfabrikaadist (ettevalmistatud liivataignast). Õpetaja juhendamisel vooliti plaadile pallikesed, millele vajutati kahvliga muster. Maitseks raputati erinevaid lisandeid. Küpsetamisest ei pääsenud ka täiskasvanud. Nende ülesandeks oli kaneelirooside valmistamine.
Senikaua, kuni pool kooliperet küpsiseid küpsetasid, õpetasid külla tulnud klounid Pimm, Pomm ja Põmm teistele lastele kokteili tegemist. Üheskoos kaeti kooliperele kaunis banketilaud, kus kahe valikuga kokteil küpsiste kõrvale marjaks ära kulus.
Žürii tunnustuse said Kristjan H, Ceitlin ja Tarvo ning Kristjan L, Einar ja Monika.
Eripreemia määrati Ainile, Monikale ja Kristjan H-le  täpsuse, rahulikkuse ja iseseisvuse eest.
Aitäh kõigile abilistele, kes aitasid suurürituse lastele meeldejäävaks teha.
Kogu koolipere tänab ürituse eestvedajaid – Mairit ja Virget! Aitäh! Uute kohtumisteni!

Nüüd järgneb väga üritusterohke nädal. Loe!

11.-15. mai
Esmaspäeval, 11.mai  õhtupoolikul on lastel võimalus näha erinevaid mootorrattaid ja esitada tsiklimeestele küsimusi.
Teisipäeval, 12. mail sõidavad osavamad jalgpallurid EO võistlustele Viljandisse.
Teisipäeval, 12. mail  esitavad õp. Silva klassi lapsed oma näidendi “Konn ja talv” Tartus teatrifestivalil “Sinilind”.
Kolmapäeval, 13. mail on õp. Helge klassi  lapsed ekskursioonil Rakveres.
Neljapäeval, 14. mail  sõidavad õp. Küllikese lapsed pealinna.

õp. Anu ja õp. Marika pajatavad Tartu-reisist:
14. mai hommikul sõitsime rongiga Tartusse. Paljudele oli rongisõit esmakordne kogemus. Tartus jalutasime vanalinnas, Emajõe ääres ja tegime palju pilte mälestuseks. Emajõe ääres imetlesime kuulsaid hooneid ja monumente. Vanalinnas istusime purskkaevu juures. Söömas käisime Mac Donalds´is, kus kõikide lemmiktoiduks osutus friikartul. Seal kohtusime teise Porkuni Kooli klassiga, kes samuti oli ekskursioonil Tartus. Tagasi sõitsime taaskord rongiga. Päeva lõpuks olime väsinud, kuid väga rõõmsad ja rahul. Sellel päeval oli väga ilus päikesepaisteline ilm.

EO suvemängud Valgas 2015
Evelyn, Rait ja Ants:
19. mail toimus Eriolümpia Suvemängud Valgas. Võistlema oli tulnud natuke üle 200 sportlase igast Eestimaa nurgast. Võistlusalasid oli seekord väga palju – pallivise, kuulitõuge, 100-,400 ja 1500 m jooks, kaugushüpe, kõrgushüpe. Uute aladena olid hoota kaugushüpe ja 400 m kõnd. Iga sportlane võis osaleda kuni kolmel alal.
Esimese alana oli koolide/asutuste vaheline pendelteatejooks. Saavutasime oma divisjonis 3 koha (üldarvestuses 8 koht). Olime tulemusega väga rahul. Meie kooli kaheksast sportlasest ainult kaks jäid seekord medalita, kuid samas mõni sai medali kõigilt aladelt. Meie tulemused: 100 m jooks – Noel I, Tony ja Aleksandra III koht. Pallivise – Noel II koht, Angela T. saavutas I koha. Kaugushüpe – Angela T. I koht, Noel II, Kristjan ja Jaana hüppasid end kolmandaks. 400 m jooksus sai Aleksandra III koha.

TT olümpiapäev Porkunis
Evelyn: 20. mail korraldas Porkuni Kool Toimetulekukoolide olümpiapäeva, järjekorranumbriga X . Meie kooli õpilastele lisaks tulid omavahel rinda pistma Türi Toimetulekukooli, Lahmuse Kooli, Viljandi Kaare Kooli ja Tartu Maarja Kooli sportlased. Võistlusaladeks oli 60m ja 250m jooks, kaugushüpe ja pallivise, lisaks koolidevaheline teatevõistlus. Esmakordselt toimus ise roolivatele ratastoolilastele 60 m sõit. Selle ala võitis napilt Salme. Meie õpilased võistlesid väga vapralt, tasuks medalid, diplom ja auhinnakott. Spordis kaotajaid ei ole – kõik, kes osalesid, said kogemuse võrra rikkamaks ja sära silma.
Võistlejad ja kõik pealtvaatajad said kätt proovida erinevates täpsusvisetes, kaunistada  põsk näomaalinguga ja tutvuda tuleohutusalaga.
Aitäh kõikidel abilistele – tänu teie panusele läks päev korda!

Ekskursioon Ida-Virumaale
õp. Inga: Neljapäeval, 21. mail käisime ekskursioonil. Külastasime Valaste juga, Kohtla kaevandusparki, Kohtla-Nõmme Lastekodu ning kodu poole sõites käisime läbi Vaala keskusest. Ilmaga meil ei vedanud, kuid maa all olles polnud sellest lugu. Kaevandusmuuseumis käisime 8 meetri sügavusel maa all. Seal saime teada, millist tööd teevad kaevurid, sõitsime rongiga ja vaatasime suuri masinaid, mis tekitasid hirmsat müra.
Kokkuvõtteks võib öelda, et meil oli üks ütlemata tore päev. Suured tänud asjaosalistele!!!

Kooli lõpp läheneb!
25.- 29. mai – nädala sündmused on Sinu ees.
Esmaspäevast alustame aiatöödega.
Teisipäeval, 26. mail sõidavad õp. Inge klassi õpilased Tartusse.
Teisipäeval-kolmapäeval toimub traditsiooniline jalgrattamatk.
Kolmapäeval,27.mail sõidavad õp. Imbi klassi õpilased Järvamaale.
Neljapäeval, 28. mail kell 11:30, ootavad X lennu lõpetajad koolipere lõpupuu istutamisele.
Neljapäeval sõidavad õp. Silva ja õp. Tiiu kl. õpilased Tartusse.
REEDEL,29.mail  kell 13:00 toimub ÕPPENÕUKOGU
30. mail on viimane ujula- ja spordikompleksi kasutamise kord. Kohtumiseni!

Veel mõned tagasivaated olnule…

Kaks päeva ratastel
Grupijuht Evelyn: 26.-27. mail toimus vanemale kooliastmele mõeldud jalgrattamatk. Kaasa said kõik, kes soovisid ja kelle sõiduoskused seda võimaldasid. Gruppi kuulus 14 õpilast, 5 saatjat, lisaks auto, kuhu paigutasime enamuse vajaminevast kraamist.
Matka alustamsime Haljalast. Esimene suurem peatus toimus Vihulas, seejärel liikusime Sagadisse, Altjale, külastasime Vergi sadamat. Telkisime Võsul, RMK telkimisplatsil. Kõik kellel veel jaksu oli, sõitsid tutvuma Käsmu kalurikülaga. Esimesel päeval läbisime 49+14 (Käsmu ots) kilomeeetrit. Seejärel sõime õhtust, grillisime lõkkel vorste ja vahukomme. Telgis magada oli mõnus, kuna öö oli soe ja külmatunnet keegi ei kurtnud.
Hommikul pärast lõkkel valminud pudru söömist olid kõik rõõmsalmeelsest valmis matka jätkama. Külastasime Palmset, seejärel oli suurem peatus Viitnal, kus sõime „rämpstoitu“. Esimest korda saime poodi Kadrinas – jäätist ja joodavat osteti palju. Lasila poole sõites kurtsid juba päris paljud väsimust, kuid siiski jätkasid vapralt teekonda. Lasilas, pärast väikest einet olid kõik hakkamas, et läbida meie matka viimased kilomeetrid. Teisel päeval läbisime 62 kilomeetrit! Porkunisse jõudsime väsinutena, kuid rahulolevatena – saime hakkama!
Täname kõiki kes panustasid matka õnnestumisse. Suur aitäh kooli juhtkonnale ja lastevanematele usalduse ja toetuse eest!
Lastega koos olid Enn, Rait, Terje, Renneli, Reelika ja Evelyn.

Ekskursioon Järvamaale
õp. Imbi kommentaar:
Käisime 27. mail Järvamaal ekskursioonil.
Esimene peatus – Järva-Jaani. Uudistasime vanu masinaid Vanatehnika varjupaigas.
Teine peatus – Paide. Rändasime läbi aja Ajakeskuses Wittenstein.
Kolmas peatus – Müüsleri. Saime osa kilplaste tegemistest Kilplaste teemapargis.
Ekskursioonil käisid Gert, Kristiine, Rihard, Marin, Markus, Erki, Ken, Ants, Monika, Viivi, Age ja Imbi.

Tiiu klass  Tartus
28. mail sõitsime rongiga Tartusse – esimene sihtkoht oli Tartu Mänguasjamuuseum. Leidsime eelnevalt, et 3.klassis on viimane aeg mänguasjadega tegeleda – paraku eksisime. Nähes kõiki lapsi keskendunult mängimas – süda heldis. Järgnes pidulik lõunasöök endises pontšikubaaris (mis on nüüd uhke söögikoht). Seejärel jalutasime üle Emajõe, käisime kaubanduskeskuses ning siis siirdusime botaanikaaeda kevadist õiteilu nautima. Tagasiteel rongis olid lapsed silmnähtavalt väsinud, kuid heas tujus. Tahaks tänada lapsevanemaid hea koostöö eest !

Teaduskeskuses AHHAA
28. mail käisid ka Silva klassi õpilased Tartus –  AHHAA Teaduskeskuses. Kõigepealt suunduti Ahhaa keskuse saali, kus katsetati erinevaid eksponaate ja täideti põnevaid ülesandeid. Tegutsemis- ja avastamisrõõmu oli palju, ikka selleks, et õppida iseennast veel paremini tundma ja tunnetama. Palju põnevust pakkus tehnoloogiaosa saalis Münchauseni torn, kuhu istudes sai ennast ja oma kaaslasi kõrgele üles tõmmata. Eriti elati  kaasa õpetaja Kaire jalgrattasõidule kõrgel lae all. Termokaamera abil sai vaadata, kus on keha soojemad ja jahedamad piirkonnad. Palju nalja sai peegellabürindis seigeldes. Uudistati ka Tšehhi rändnäitust „Ahhaa, ülisalajane!“, kus sai proovida erinevaid võtteid, mida päris salaagendid oma töös kasutavad. Lõpuks osteldi Ahhaa keskuse teaduspoes –  kõik leidsid endale midagi meelepärast.
Suured tänud vahvale seltskonnale toreda päeva eest!

Spordipäev
1. juunil toimus ülekooliline spordipäev, kus iga laps sai võidu joosta, palli visata, kaugust hüpata või näomaalingut teha.

Kohvik “NõiaMaja” lõpetas
Õpilasfirma kohvik NõiaMaja lõpetas sel õppeaastal oma tegevuse.
õp. Mairi pressiteade: Täna, 2. juunil maksime aktsionäridele tagasi aktsiad koos dividendidega. Kohviku “NõiaMaja” teenindajad tänavad kõiki kliente ja aktsionäre usalduse eest. Täname Porkuni Kooli, kes võimaldas tasuta transpordi poodi, kaubalattu ja panka.

3. juuni – KOOLI LÕPUPIDU, algab – nagu ikka – piduliku aktusega.

2015. a. lõpetajad
X LEND:
Gennadi Gontšarov
Alo Habakukk
Kristjan Kihlefelt
Janno Kuldväli
Priit Luik
Mathias Raudsepp
Natalja Vohminja
PALJU ÕNNE, NOORED !

Aasta õpetaja 2015 – Terje Kundla
Aasta kasvataja 2015 –  Sirle Aosaar
Aasta abi 2015 – Keiti Elken
KÖÖGIPERSONALI TÄNATI DIREKTORI TÄNUKIRJAGA!
AITÄH TEILE,
Monika Kukk – Marina Timoškova – Maie Siim – Maire Leppik!

Külla saabus tsirkus
Õppeaasta lõppes kevadpeoga, mille teemaks oli “Tsirkus”. Kasvatusrühmad olid ette valmistanud erinevad numbrid, mida vedas peakloun Eleanore. Lapsed olid rõõmsad, tegutsemislusti täis ja tundus, et suursugune etendus meeldis kõigile. VÄGA!

9-11. juunil toimuvad personali ühised päevad Saaremaal – ööbisime  hotellis Arabella.  Lühidalt – Saaremaa sai risti ja põiki üle vaadatud. Köik oli väga kena ja rohkemgi veel. Söögid-joogid olid samuti väga head – kõik see reisiseltskond jäi ülimalt rahule. SUURED TÄNUD korraldajale e. meie direktorile!

16. juunil viibis grupp õpetajaid Reeda eestvedamisel Järsil Lääne-Virumaa ja Järvamaa piiril asuvas Puhta vee teemapargis. Puhta vee teemapargi tegevuse eestvedaja on Priit Adler. Oli meeldiv tutvuda.

19. juuni oli paljudele viimane tööpäev enne suvepuhkust.

Laste suvelaager “Rõõm suvest” toimub 19 .- 26. juulini.
Suvine lapsehoiuteenus raskete puuetega lastele kestab  10. – 14. augustini.

Laagrisuvi 2015
Porkuni laagri päevaplaan 2015

PÜHAPÄEV 19. juuli        –            Laagri alguspäev

10.00-12.00                                       Saabumine, asjade lahtipakkimine

12.00                                                  Laagri avamine

13.00                                                  Lõuna

14.00-15.00                                        Puhketund

15.00-17.30                                        Tantsu õppimine, rühmaplakati tegemine ja mänguplatsil mängimine

17.30                                                 Õhtusöök

18.15-20.00                                      Lõkkeõhtu, grillimine ja rahvuslikud mängud, võistlused

20.00                                                  Rivistus

20.30                                                  Pesemine

21.00                                                  Öörahu

ESMASPÄEV 20. juuli        –          Muusikapäev

8.00                                                    Äratus

8.30                                                    Võimlemine

8.50                                                    Rivistus

9.00                                                    Hommikusöök

10.00-13.00                                    Tegevused rühmades

Muusikatuba, mängud muusikaga, õpime pilli meisterdama

13.00                                                  Lõuna

14.00-15.00                                        Puhketund

15.30-17.30                                         Muusika kuulamine ja musitseerimine

Tegevused rühmades – tantsude õppimine

17.30                                                  Õhtusöök

18.15-20.00                                       Bingoõhtu muusikaga

20.00                                                  Rivistus, õhtueine

20.30                                                  Pesemine

21.00                                                 Öörahu

TEISIPÄEV 21. juuli         –             Päästeameti päev

8.00                                                    Äratus

8.30                                                    Võimlemine

8.50                                                    Rivistus

9.00                                                    Hommikusöök

10.00                                                  Tegevused rühmades

Film „Peata oma sõbrad“ + veeohutuse lauamäng rühmas

Käeline tegevus, paadiga sõitmine

13.00                                                  Lõuna

14.00-14.30                                        Puhketund

14.30-17.30                                        Päästetehnika tutvustus, voolikute rullimine jne

17.30                                                  Õhtusöök

18.15 – 20.00                                     Tantsude kordamine ja vaba aeg

20.00                                                  Rivistus, õhtueine

20.30                                                  Pesemine

21.00                                                  Öörahu

KOLMAPÄEV   22. juuli        –       Vudila päev

8.00                                                    Äratus

8.15                                                    Rivistus

8.30                                                    Hommikusöök

09.00-18.30                                        Ekskursioon Vudilasse

19.30                                                  Õhtusöök

19.50 – 20.45                                     Vaba aeg

20.45                                                  Rivistus, õhtueine

20.55                                                  Pesemine

21.00                                                  Öörahu

NELJAPÄEV   23.juuli         –          Spordipäev

8.00                                                    Äratus

8.30                                                    Võimlemine

8.50                                                    Rivistus

9.00                                                    Hommikusöök

10.00-13.00                                        Matk/maastikumäng

13.00                                                  Lõuna

14.00-15.00                                        Puhketund

15.30-17.30                                        Võistlused vees ja kaldal.

17.30                                                  Õhtusöök

18.15-20.00                                        Disco + üllatus J

20.00                                                  Rivistus

20.30                                                  Pesemine

21.00                                                  Öörahu

REEDE 24. juuli           –                  Võsu päev

8.00                                                    Äratus

8.15                                                    Rivistus

8.30                                                    Hommikusöök

09.00-17.30                                        Ekskursioon mere äärde Võsule

17.30                                                  Õhtusöök

18.15-20.00                                        Kinoõhtu

20.00                                                  Rivistus

20.30                                                  Pesemine

21.00                                                  Öörahu

LAUPÄEV 25. juuli     –             Kaitseliidu päev

8.00                                                    Äratus

8.30                                                    Võimlemine

8.50                                                    Rivistus

9.00                                                    Hommikusöök

10.00-13.00                                      Tegevused rühmades (3 tegevust vahelduvad)

13.00                                                  Lõuna

14.00-15.00                                        Puhketund

15.00-17.30                                        Ellen tuleb Kaitseliidust!

17.30                                                  Õhtusöök

18.15-20.00                                        Pidzaamapidu – mängud, tantsud

20.00                                                  Rivistus, õhtueine

20.30                                                  Pesemine

21.00                                                  Öörahu

PÜHAPÄEV 26.juuli      –                Laagri lõpupäev, kojusõidu päev!

8.00                                                    Äratus

8.30                                                    Võimlemine

8.50                                                    Rivistus

9.00                                                    Hommikusöök

10.00-12.00                                        Kottide pakkimine, ujumine

12.00                                                  Laagri pidulik lõpetamine, tantsu esitamine

13.00                                                  Lastele lõuna, vanematele kohvilaud

Suvelaagrid on jätkuvalt väga populaarsed ning küllap järgmiseks suveks on organiseerijatel juba uued plaanid valmis või vähemalt pooleli!

Pühapäeval, 23.augustil 2015 lahkus igavikuteele kauaaegne kurtide kooli käsitööõpetaja SELMA JALAKAS – ärasaatmine toimus 28.augustil kell 13.00 Porkuni Rahvamajast, viimne puhkepaik Väike-Maarja kalmistul.

24. august
Algavad tavapärased ettevalmistused 2015/2016. õppeaastaks.