2013-2014

Käes on august – täpsemalt juba 14.-s päev. Aeg esimesed uudised edastada… Keset suve sai teoks ammune plaan, mille vaatepilti oleks paljud oma silmaga näha tahtnud! Ja eriti seda osa, kuidas operatsioon algas – NIMELT toodi grillimismaja kooli juurde. 2 aastat tagasi jäi see kolimisel maha. AGA NÜÜD ON TA KOHAL!

Kooli kodulehelt saab teada, et Porkuni Kool kuulutab välja lihtmenetlusega riigihanke õpilaste veoks alates september 2013/2014 kuni 2014/2015 õppeaastaks.

Vaata ja imesta, kui keeruline on kogu see süsteem käima lükata!

Lääne-Viru marssuudil:

Esmaspäeval – kell 7.45 (kuni 25 last) Kullenga –Tapa – Imastu (rist) – Kadrina – Rakvere – Vinni – Porkuni

Reedel – kell 12.30 Porkuni – Vinni – Rakvere – Kadrina – Imastu (rist) – Tapa – Kullenga

Ida-Virumaa marssuudil:

Esmaspäeval – kell 5.15 (kuni 30 last) Porkuni – Sonda – Kiviõli – Kohtla-Järve – Jõhvi – Tartu mnt. – Avinurme – Rahkla – Porkuni

Reedel – 12.40 Porkuni –Rahkla – Avinurme –Tartu mnt. – Jõuga – Jõhvi – Kohtla-Järve –Kiviõli – Sonda – Porkuni

* Eeldatavasti lisandub (augusti viimasel nädalal täpsustub koostöös valdadega nii laste arv kui ühildatavus valdade õpilasringidega)

Uus õppeaasta algab seekord 2. septembril kell 13.00 traditsioonilise aktusega.

VEEL SILMANURGAST SÄRATAB

SEPTEMBER KOLLAST PÄIKEST.

“NÜÜD KOOLI! KOOLI!” ÄRATAB

TA IGA SUURT JA VÄIKEST…

Kohtumisrõõmu jätkus hiliste õhtutundideni.

Reedel, 6. septembril oli Porkuni küla laste kilkeid täis – toimus matk „Reipalt koolipinki“. Matkal oli vaja läbida punktid, kus lapsed said täita erinevaid ülesandeid. Eriti meeldejäävad ja põnevad olid laste jaoks ronimine Paemuuseumi torni, kiviga järve peal oleva poi tabamine ning saladuskastide sisu kompamine ja mõistatamine. Ühes punktis toimus tervisekontroll, kus „arstitädi“ meid vitamiiniga turgutas. Nagu matkal ikka kombeks, oli olemas ka söögi- ja joogipunkt. Rõõm laste silmis rääkis päeva kordaminekust.

“Meš Varam!” Lätis

Evelyni kommentaar:

07.- 08. septembril käisid Monika, Erich, Kristiine, Anastassia, Ain, Janno ja Einar võistlustel „Meš Varam“ Lätis. Lisaks Läti erivajadustega laste koolidele võistlesid üks kool Norrast ja meie kool esindas Eestit. Ilmad olid ilusad ja võistlused sujusid hästi.

Esimesel päeval võisteldi pentangis (kuulimängus) ja jooksmises (100m ja 400m). Saime kätt proovida täpsusviskes ja jalgpalli värvasse löömises. Õhtul toimus pidulik õhtusöök Valmiera linna kultuurimajas ning tants ansambli saatel. Teisel päeval olid korvpalli vabavisked, pallivise, 800 m jooks, kaugushüpe, 4x100m jooks ning teatevõistlus. Ööbisime meie Läti sõpruskoolis Dauguli`s. Viimasel päeval pärast võistlusi said lapsed väikese Valmiera linnaekskursiooni ja võimaluse käia poes. Kõik lapsed said võistlemise eest medali, diplomi ning väikese kingituse.

Tänan võistlejate nimel kooli, kes võimaldab osaleda sellisel üritusel!

Juba IV kuulimängud Porkunis

11.septembril toimusid meie koolis EO Eesti Ühenduse 4. kuulimängud. Mõnus jõukohane mäng ning imeliselt soe sügisilm tõid staadionile kokku 24 võistkonda paljudest toimetulekukoolidest ja päevakeskustest/hooldekodudest üle Eesti. Võisteldi samaaegselt 8-l väljakul. Kes parasjagu ei visanud kuule, sai oma osavust proovida vigursõidus ja erinevates täpsusvisetes. Võistlejaid oli tulnud innustama ka päästekoer Nublu hea sõna ja kommidega. Pärast kolme eelmängu toimus hoogne ühistants õpetaja Kaire eestvedamisel ja edasi jätkusid võistlused juba divisjonides. Koolide arvestuses saavutas meie võistkond (Kristjan, Monika, Ain) 2.divisjonis II KOHA. Täiskasvanutega võistlesid jätkuõppe noored Keiju, Roman ja Raul, kes saavutasid 2. divisjonis IV KOHA. Tublid olime meie ja tublid olid kõik osalejad. Suur tänu abilistele ja kuulimängudele kaasaelajatele!

Suvelõpu seiklus kanuudega

Neljapäeval, 12. septembri hommikul läksid 22 õpilast ja 11 töötajat kanuumatkale Valgejõele. Enne kanuudesse istumist õpetas instruktor Ott, kuidas jõel käituda ja edasi liikuda. Alles seejärel võisime alustada sõitu. Sõit siiski kohe hästi välja tulnud, kuigi õpetussõnu kuuldes oli kõik nii lihtne tundunud. Mõne aja möödudes olukord paranes – saime selgemaks, kuidas teha koostööd, et mõlaga tõmmata, tüürida, ette kukkunud puu alt turvaliselt läbi pääseda jne. Veetase oli suhteliselt madal, seetõttu pidime mitmeid kordi kanuust välja ronima, et saada üle jõele kukkunud puudest. Kogu teekond kujunes veidi raskemaks ja pikemaks, kui olime arvanud. Tore oli näha, et õpilased ei väsinud, vaid suutsid pika päeva vastu pidada ja isegi seda päeva nautida.

Kanuumatk sai toimuda tänu KIKi projekti Porkuni Kooli laste abiga “Puhtam Porkuni järv ja Valgejõgi“ rahastusele. Aitäh võimaluse eest!

Sügisene jooksukross pargis

Teisipäeval 17. septembril toimus sügisene (ka juba traditsiooniline) jooksukross. Kõik võistlejad läbisid vastavalt oma võimetele 500 meetrise ringi. Auhinnaks said kõik osalejad   diplomi ja pulgakommi.

Ilus ja tore päev Rakveres

Anu meenutab:

Kolmapäeval peale hommikusööki pakkisime väikese einekoti ja sõitsime vaatama, mida ilusat on Rakvere linnal pakkuda. Esimene peatuspaik oli Rakvere keskväljak. Tutvusime munakivisillutisega ja vaatasime purskkaevu ilu. Purskkaevu ääres seistes puhus tuul meile näkku peenikest vihma, mis äratas ülesse ka kõige unisema lapse. Samast leidsime ka ühe jalgrattamehe, kes oli meelsasti nõus meiega ühispilti tegema. Sealt edasi suundusime parki, et minna külla partidele ning viia neile külakosti, mis me koolist kaasa võtsime. Partide ja meie rõõm oli üüratu, sest kogu söök söödi ära ühe hingetõmbega. Kui pardid said söödetud, siis võtsime ka ise pisikese eine. Edasine teekond viis meid linnusesse. Kuna me seal juba olime, siis ei saanud me jätta külastamata Tarvast. Tarva juurest tulles kohtasime teel Sikku ja Sokku, kes ennast meelsasti paitada lubasid. Siis oligi aeg juba niikaugel, et pidime hakkama tagasi sõitma, kuna lõunasöögi aeg oli tulemas. Oli tõesti ilus päev.

Järve ja jõe kaldad puhtamaks!

Neljapäeval, 19. septembril toimus prügikoristuspäev „Teeme ära“ KIK projekti „Porkuni Kooli laste abiga puhtam Porkuni järv ja Valgejõgi“ raames. Nädal varem said Porkuni Kooli lapsed osaleda sama projekti raames kanuumatkal Valgejõel ning nägid, et üldiselt oli jõgi puhas. Prügi jõest leidsid vaid väga vähesed. Valgejõgi saab alguse Porkuni järvest, seega kogesid õpilased, et prügikoristusega järve ümbrusest saab ära hoida prügi kandumise jõkke. Suuremad lapsed, koos oma kasvatajatega, alustasid Valgejõe algusest prügi koristamise ja jõevoolu takistava mahalangenud puu jõest eemaldamisega juba päev varem. Talgupäeval läksid kõik rühmad ettevalmistatud kaardi alusel erinevatest järveäärsetest kohtadest prügi koristama. Lapsed leidsid mitmesugust prügi, mida looduskeskkond lagundada ei suuda. Rühmadel oli kaasas reha, millega sai lisanduvalt kaldale tõmmata ka vees olnud prügi. Lapsed ja nende kasvatajad olid väga töökad ning Porkuni järve äär sai kenasti puhtaks. Tamsalu valla abiga viidi prügi minema. Seega võib kindlalt öelda, et Porkuni Kooli laste abiga sai puhtamaks Porkuni järve äär ja Valgejõe algus. AITÄH KÕIKIDELE TUBLIDELE LOODUSSÕPRADELE!

Huvitav sügispäev Oandu looduskeskuses

26.septembril käis grupp õpilasi Oandu looduskeskuses tutvumas metsas kasvavate taimedega. Uuriti näitust seal leiduvatest söödavatest ja mürgistest taimedest. Vaadati filmi seentest, otsiti metsas samblikke ja seeni, söödi pohli ja mustikaid ning koostati leitud taimedest mapp. Pärast metsaretke ootas lõke ja maitsev taimetee.

EO jooksuvõistlused Kiigemetsas

Neljapäeval, 26. septembril sõitis koolibuss Jõgeva poole 10 tubli jooksuhuvilisega. Nimelt toimus Kiigemetsa Koolis järjekordne EO Eesti Ühenduse jooksukross. Üle Eesti oli kohale jõudnud 240 võistlejat. Võistlusdistants oli 500m. Ilm oli külm, kuid päikseline. Meie koolist tuli auhinnalisele kohale: Kalevi I koht, Gabriel II ja Aleksandra III koht. Kahjuks Erki, Marko, Jaana, Daneil ja Kristjan pidid seekord leppima neljanda kohaga. Viienda koha said Ain ja Angela. Kõik jooksjad andsid endast parima.

Sügis metsas

30.septembril käisid Tamsalu Terviseradadel kuus Porkuni Kooli õpilast : Ain, Siim, Hendrik, Merili, Janno ja Einar koos õpetaja Reeda ja õpetaja abi Galjaga. Lapsed kõndisid läbi sügisese metsa. Vaadati kollaseks muutunud lehtpuid, igihaljaid okaspuid, leiti hiliseid lilleõisi ning koguti kaaasa taimi ning puude lehti kuivatamiseks. Trimmikasti pandi omavalmistatud kaardi koos kõigi matkajate nimedega. 30.09.13 lõppes ka traditsiooniline Tamsalu suvetrimm, mis oli kestnud juba neli kuud. Selle üritusega pandi ilus punkt ka suvetrimmile lõpule. Olgugi, et matkarada oli ligi 6 km pikk, ei oldud väsinud. Sammulugeja näitas matka lõppedes 9500 sammu. Iga osaleja sai matka lõppedes šokolaadist medali. Oli tore matk. Fotograaf oli Ants.

Alates 30. septembrist on taas avatud SPORDIKOMPLEKS. Sissepääs ainult pileti esitamisel kohapeal! (Muretse pääse Urma kaudu – urma@porkunikool.eeSee e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.) E – kell 18:00-18:45 vesivõimlemine (kokkuleppel instruktoriga!) R – kell 17:00-19:30 ja P – kell 14:00-16:00

Hinnakiri:

Täiskasvanu väljastpoolt kooli kuupilet 10.- €

ühe korra pilet 2.- € (müüakse 10 kaupa)

Kooli töötaja, kooli pensionär, õpilane kuni 17.a. kuupilet 5.-€

kooli töötaja ühe korra pilet 1.- € (müüakse 10 kaupa)

Koolieelik kuupilet 1.- €

Ujula/võimla tellimine (nt pereürituseks):

esimene tund 30.-€, iga järgnev tund lisaks a’ 5.- €

Soolakamber on eraldi protseduur, 2.- € ühe protseduuri eest. Seda teostab Mare Järv ja see tuleb temaga kokku leppida. Protseduurid saab samuti arvega ette maksta.

Tervistavate võimlemiste kohta saate konsultatsiooni meie füsioterapeudilt Tuuli Uudebergilt.

NB! Et lihtsustada rahalisi arvestusi, ostame piletid ette. Seepärast pöörduge finantsist Urma poole, kes saadab teatise raamatupidamisse, teile saadetakse e-maili peale arve ja siis saate Urma käest pileti. Ujula pilet kehtib ka võimlas.

Õpetajate päev Porkuni Koolis

Tähistasime õpetajate päeva reedel, 4. oktoobril. Algas see aktusega. Sõna võttis kooli direktor, lastele jagati uued ametid. Vanematest lastest said sellel päeval õpetajad, kohale määrati uus direktor ja õppealajuhataja. Pärast väikest kontserti peeti kõiki pedagooge ja kooli töötajaid meeles väikese lillekimbuga. Ei unustatud ka endisi pedagooge, lapsed tervitasid neid lilleõiega.

Algasid tunnid lastele uute õpetajate juhendamisel. Täiskasvanutele tuli külla „väliskülaline Lõuna-Koreast“, kelle juhtimisel kirjutati pintsliga Korea kirja hangulit, söödi pulkadega riisi ja bambust ning lõpetuseks tantsiti meeleolukat Gangnam style tantsu. „Väliskülaline Psyks“ osutus oma kooli poiss Gabriel, kel on reis Koreasse hästi meeles. Õpetajaametis lapsed tulid oma ülesannetega hästi toime. Hoolealused vaatasid ka filmi ja käes oligi lõunasöögi- ja kojusõiduaeg. Kooli töötajatele jätkus pidupäeva tähistamine kohvilauas.

Eestimaa õpib ja tänab

Laupäeval, 5. oktoobril toimus Tartus, Vanemuise Kontserdimajas Aasta Õpetaja auhinnagala “Eestimaa õpib ja tänab”. Üritusest tegi otseülekande ETV. Galal tunnustati õpetajaid, koolijuhte, hariduse sõpru ja rahvusvahelistel õpilasvõistlustel esinenud õppureid. Porkuni Koolist olid galale kutsutud õpilane Gabriel Väli ja vilistlane Kaie Naarits. Nemad said kutse tänu edukale esinemisele Eriolümpia Maailmamängudel Lõuna-Koreas. Kaie ja Gabriel said tunnustatud tänukirja ja kinkekaardiga.

Külaline politseist

Esmaspäeva õhtul, 7. oktoobril külastas meie kooli teenistuskoerte koolitaja. Koera küll kaasas ei olnud, see-eest nägime pilte ja videosid koerte väljaõppest. Saime teada erinevatest koeratõugudest, keda enamasti treenitakse erinevate ülesannete täitmiseks. Kaasas olid ka „koerapoisi riided.“ Need on spetsiaalsed riided koera õpetamiseks pahategijat ründama. Õpilased said neid riideid, mis osutusid väga raskeks, ka selga proovida. Saime meid huvitavatele küsimustele vastused, jäime toimunud üritusega rahule.

Hommikupoolik Äntus

3. oktoobril käisid (Elve ja Inge klassi õpilased) Äntu Kalakasvanduses. Vaadati hüljest, kes tegi huvitavaid trikke vees. Kui hüljes talitajat nägi, siis ronis ta kohe kaldaääre peale lootuses kala saada. Lastele meeldis vaadata ja kuulata, kuidas kalad vees sulpsu lõid. Õhus oli tunda värske kala lõhna. Pärast kõnniti tehisjärve äärde ja tehti ühine pilt järve taustal.

Plakatite ja papptaldrikumaali konkurss „Puhtam ja kaunim Porkuni järv ja Valgejõgi “

KIK projekti „Porkuni Kooli laste abiga puhtam Porkuni järv ja Valgejõgi“ viimase kokkuvõtliku ettevõtmisena toimus loovtööde konkurss.

8. oktoobril kuulutati välja plakati- ja papptaldrikumaali-konkursi „Puhtam ja kaunim Porkuni järv ja Valgejõgi“ võitjad.

Parim plakat – Liivi rühm

Plakati eriauhind – Kaja vanem rühm

Plakati eriauhind – Jaana rühm

Papptaldrikumaali võitjad: Janek Vaab, Kristjan Harsija, Martin Schutting ja Silver Jürgens

Papptaldrikumaali eripreemia – Sirle rühma ühistöö.

Konkursitööd on väljas Porkuni Kooli aatriumis 15. novembrini 2013.a. ja seejärel lähevad tööd kooli raamatukokku ning digitaalsel kujul kooli infokioskisse.

Kurvad uudised

8. oktoobril lahkus igavikuteele kurtide kooli endine töötaja Meida Lango.

11. oktoobril saabus teade Linda Uustalu surmast – töötas kurtide kooli abimajandis. R.I.P.

Kolme kooli kohtumine

Evelyn meenutab:

Neljapäeval, 10. oktoobril toimus Kiigemetsa Koolis selle õppeaasta esimene sõpruskohtumine saalihokis. Võistlema asusid lisaks Porkuni ja Kiigemtsa võistkonnale ka Tartu Maarja Kool. Võistlused olid pingelised, kuid teistest kõvasti tugevam oli Kiigemetsa Kooli võistkond. Nende rünnakud olid kiired ja teravad, pingutasime, mis me pingutasime, kuid vastu tuli võtta kaotus. Maarja Kooli võistkonnaga oli mängida lihtsam, enamuse ajast kulges mäng vastaste värava all. Halb oli see, et selles mängus lõime kahjuks “oma värava”. Pärast võistlusi osalesime Kiigemesa koolis toimunud ürituse, kus saime tutvuda väga paljude erinevate koeratõugudega. Tore oli koeri paitada, sööta ja näha, mida nad oskavad. Pärast autasustamist toimus ühine kringli söömine sõprade seltsis.

Neljapäeval, 10.oktoobril käis Tiiu klass Rakveres Eesti Politseimuuseumis . Laste jaoks oli õppereis huvitav ning meeldejääv. Sai meisterdada, mängida, naerda ja nutta.

Oktoobrikuu tõi veel ühe surmateate: Marta Randoja – endine kauaaegne kurtide kooli hea kokatädi lahkus igavikuteele. Aastad ja haigused käivad paraku viimasel ajal käsikäes…Teelistele jäävad lahkunutest vaid mälestused.

1. Pärna II animafilmifestivalil Tapal

Teisipäeval 15. oktoobril osalesid Katrini klassi lapsed Tapal toimunud Priit Pärna II animafilmifestivalil. Töötoa juhendajate ning õpetajate Katrin Topkini ja Merlin Kivibergi abiga valmis 5.-6. klassi õpilastel kaks toredat lamenukk-animatsiooni „Vahetund“ ja „Ratastooliga kaubanduskeskuses“. Õpilased valmistasid ette nii süžee kui lamenukud. Lõpuks osaleti animeerimisel ja helindamisel.

Oleme aktiivsed!

Kolmapäeval, 16. oktoobril sõitis keh. kasv. õpetaja ja 6 õpilast Kiigemetsa Kooli, et osaleda EO Eesti Ühenduse liikumisaktiivsuse päeval. Üle Eesti oli kohale tulnud 12 kooli õpilased. Peale avamist liikusime kogu grupiga jaamast – jaama,täites seal etteantud ülesanded. Näiteks pidime roomama, täpsust viskama, sõitma ratastooliga jne. Pärast kõikide jaamade edukat läbimist sõime lõunat ja seejärel toimus autasustamine. Toredat päeva jääb meenutama diplom ja karikas.

Hommikune õppekäik kalakasvatusse

Hinna ja Anu annavad teada, et 17. oktoobri hommikul sõitsime Äntu kalakasvatusse. Kutsusime kaasa väikese Tallinnas elava Kristjani, kes käib aegajalt meie koolis rehabilitatsiooniteenust saamas. Õpilased said jälgida reaalselt vees sulpsavaid kalu ja õppida samal ajal kala ja hülge viibet. Kalu oli tiigis väga palju ja meile jäi selline mulje, et „vesi keeb“. Eriti huvitav oli vaadata kalade söögiajal veepinnale söögi järele tõusvaid kalade suukesi. Etendus, mille andis meile hüljes nimega Poiss, oli omaette vaatamisväärsus. Poiss on oma etteastet juba üle kahekümne aasta Äntus harjutanud. Me mõtlesime, miks Poiss kogu aeg Hinnale järgi ujub. Hiljem saime teada, et tädil, kes Poisile söögiks kala viskab, on samuti punast värvi jope seljas (sellest võime järeldada, et hüljes tunneb värve). Hüljes ootas süüa ja kui ikka midagi ei antud, solvus ta väga; ujus kaua aega vee all. Silla juures hüppas jälle veest välja ning pritsis vaatajaid veega. Oh seda kiljumist, mis siis laste suust kuulda oli. Lõpuks tuli ikkagi kauaoodatud söögitädi ja Poiss sai oma kala ära süüa. Aitäh Antsule, kes meid bussiga sõidutas.

“Lemmikaeg” – vaheaeg

Seekord täiendavad õpetajad end liiklusteemadel kolmapäeval Rakveres ja reedel Porkunis. Millegipärast mööduvad vaheaja päevad linnulennul ning algamas on seega juba II veerand. Algavad ettevalmistused jõuludeks… Ilmad olid vaheaja alguses hommikuti külmad/karged; õnneks nädala keskpaigas saabusid lõuna poolt soojad tsüklonid – lastel seega kodudes mõnus õues aega veeta.

Põrutav kohalik uudis veel – enne valimisi on alanud väikese järve juures silla parandamine – tegutseb Tamsalu vald! Õnneks see häbiplekk saab nüüd kõrvaldatud – ligi aasta võttis aega!

Ja muidugi üle-eestiline sündmus – 20. oktoobril toimusid kohalike omavalitsuste valimised. Tsirkust oli palju. Küll võib see võim magus asi olla…Võitis Keskerakond koos Edgariga?!

Aga koolielu jätkub uue hooga – vaheaeg on lõppenud.

Küllikese kommentaar:

31. oktoobril käisime Rakveres Eesti Politseimuuseumis. Tund möödus lausa „lennates“. Õpilastele tutvustati koos proovimisega politseivormi. Vesteldi politseile vajalikest omadustest. Saime teada, mitu kätekõverdust ja kõhulihaste harjutust tuleb teha Politseiakadeemiasse sisseastumiseks. Meisterdasime politseimütsi, mängisime tähelepanumänge. Natuke aega saime erinevate asjadega mängida vahvates politseimuuseumi ruumides. Laste lemmikud olid „karukoobas“ ja vilkuriga ning „kongiga“ politseiauto. Lõpuks saime teada, kuidas politsei autode kiirust mõõdab ja milline näeb välja politseibuss seestpoolt, üllatuseks oli, mis juhtub, kui minna politseibussi „kongi“. Oli vahva ja õpetlik tund !!!

3. novembril 2013 suri Porkuni kurtide kooli endine kauaaegne raamatukoguhoidja Laine Riitmuru. Ta sängitati mulda Vigalasse, abikaasa Pikar Riitmuru kõrvale. Pikar oli kurtide kooli kauaaegne vabariiklikult tunnustatud kunstiõpetaja.

Liikumisaktiivsuse päev

5. novembril toimus koolis liikumisaktiivsuse päev – sedakorda juba viiendat korda. Alustasime ühise hommikvõimlemisega, mida viisid läbi toredad pöialpoisid. Seejärel suunduti spordisaali poole, kus iga osaleja sai läbida 13 punkti. Igas punktis tuli täita erinev osavustnõudev ülesanne. Lapsed pidid roomama, hüppama, puhuma õhupallli tähisest tähiseni, täpsust viskama, „pimedana“ liikuma, ratastooliga sõitma jne. Tegevused olid huvitavad, mõni kergem, mõni raskem. Tore oli näha rõõmsaid ja aktiivseid lapsi liikumas. Auhinnaks oli rinnamärk ja mitu peotäit tervislikke puu-ja juurvilju. Veetsime koos Maarja Kooli, Lille Kooli ja Mihkli Kooli sõpradega toreda päeva. Organiseerijad on meie koolis alati väga tublid e. hoiavad kooli lippu kõrgel. Tublid!

Elamusterohke päev Tallinnas

Pühapäeval, 17. novembril 2013 toimus Tallinna Lauluväljaku Klaassaalis heategevuslik kontsert ja perepäev “Heli puudutus”. Staarid olid Getter Jaani, Triin Niitoja, Ott Lepland, Uku Suviste, James Werts World Project ning ETV kontsertkoor Lii Leitmaa juhatusel. Toimus heategevuslik loterii, avatud oli kohvik ja töötoad lastele. Õpilastel oli võimalik kuulata ja nautida kahest osast koosnevat kontserti. Päeva juhtis Hannes Hermaküla. Kogu piletitulu läheb erivajadustega laste teraapiate toetuseks. Enne muusikalise programmi algust külastasid lapsed töötube, kus meisterdati vahaküünlaid ja stressipalle. Kontserdi vaheajal maiustati kohvikus ja prooviti õnne õnneloosis.

Päev oli väga põnev ja elamusterohke. Eriti suurt ärevust ja elevust tekitas vahetu kontserdijärgne suhtlemine eesti noorte poplauljatega ning nendelt autogrammi saamine ja ühiste piltide tegemine. Üritus lõppes üsna hilja, Porkunisse naaseti alles õhtul kella kaheksa paiku. Päeva sündmused jätsid kõneka jälje nii mõnegi meie noore unenäkku! Täname kõiki, kes selle toreda päeva meie lastele võimaldasid.

Väike vaheldus kooliellu…

“Oleme Virge klassi lapsed ning ühe veerandi küll juba koolilapsed olnud, kuid „mängudemaal“ on ikka tore! … Nimelt käisime 20. novembril Väike-Maarja Lasteaias külas vanema rühma lastel. Külakostiks võtsime kaasa endameisterdatud kaardi, suure magusa mõnglikoti ning paar pakki vihikuid, et nad saaksid ka kooliks harjutad. Kavas oli meil lastelavastuse „Kessu ja Tripp“ vaatamine. Etendus oli küll lõbus, kuid tahtsime ikkagi ise ka veel lustida. Suures ja asjaderohkes mängutoas oli koos teiste lastega väga vahva mängida ning vabalt maiustada. Kahju ainult, et aeg nii kiiresti läks!”

EO võimlemisvõistlused jälle Porkunis!

Pärast nelja-aastast vahepausi toimusid 5. detsembril EO Ühenduse võimlemisvõistlused taas Porkuni Koolis. Rinda pistma olid tulnud 6 kooli võimlejad – igaüks iseenda eest! Seekord oli kavas sportvõimlemine ja harjutused üpris keerulised. Vaatamata osalejate suurele hulgale olid kõik võistlejad väga tublid ja koju viidi hulgaliselt medaleid. Hääletute võimlemiskavade vahele pakkusid rütmilugusid tantsutüdrukud Väike-Maarja Gümnaasiumist. Peakorraldaja tänab kõiki võimlejaid, nende treenereid, külalisi, žüriiliikmeid ning oma tublisid abilisi.

Reedel, 6. detsembril toimus 3. kooli jõululaat. Elamusi ja oste jätkus mitmeks tunniks.

Jõulukingiks turvatunne toimus laupäeval, 07. detsembril ja selle korraldas Päästeameti Ida Päästekeskus. Rakvere Põhjakeskuses koguperepäeval Jõulukingiks turvatunne, võis kohtuda mitme Porkuni kooli toimeka päkapikuga. Nimelt paluti Porkuni Koolil valmistada ette ja toimetada lastele mõeldud töötubades. Nii said töötubasid külastanud lapsed päkapikude Merlini ja Helge abiga meisterdada juhendajate ametivendasid – pliiatsipäkapikke ning kaunistada mängupiparkooki plastiliiniglasuuriga päkapikk Mairi juures. Peapäkapikk Urve aga tegeles heategevusliku jõulumüügiga, kus Põhjakeskuse külastajad said tutvuda meie kooli õpilaste valmistatud toodetega ja neid raha eest lunastada. Saadud tulu eest võivad Porkuni kooli õpilased endile nii mõndagi head lubada. Tegutsemislusti jätkus ürituse lõpuni, mille peale võib öelda, et päev läks igati korda. Täname väga kõiki meisterdajaid ja abilisi, eriti aga Põhjakeskuses toimetanud töökaid päkapikke.

Aastaring hakkab kokku tõmbuma…

9.detsembril kell 18 sai koolipere nautida Tamsalu naiskoori kauneid jõuluviise – juhendajaks väsimatu Heidi Mägi. Vastavad meeleolud aina süvenevad ning ega need pärisjõuludki enam kaugel pole.

Ja nüüd Jõulumaale!

Küllikese klass veedab 11. detsembril aega Rakvere linnuse jõulumaal. Küllikese kommentaar: Ekskursioonil käisime liinibussiga, mis on meie õpilastele väga õpetlik ja kasulik kogemus. Linnuses ootas meid Jõulumaa Peavõlur. Sisehoovis nägime, kuidas sõjapäkapikk lumega kahurit täitis ja kuulsime väga kõva pauku, mis sealt jõulumaal alustuseks tuli. Peavõlur jagas lapsed gruppidesse ja jõuluseiklus võis alata. Põnev oli, et kõik tegevused toimusid erinevates linnuse ruumides. Valmistasime igaüks endale vahaküünla, vormisime omale linnuse õnneraha, kaunistasime suurt piparkooki, mille kohe ära võisime süüa, kuulsime sõbralikest kummitustest, tegutsesime jõulupostkontoris, söötsime ja paitasime jõululoomi, valmistasime võluriga koos kulda, vaatasime nukuetendust „Vahva rätsep“, saime igaüks jõuluvanalt kommipaki ja jõulumaa lõpetuseks tegid võlurid siseõuel tuletrikki. Iga laps sai ka“ Võluakadeemia“ tunnistuse. Lõunat sõime „Bon Ami Cafe`s“.

Seebivalmistamise päev

Ühel ilusal talvisel kolmapäeval tulid Anu, Inge, Elve ja Halti lastele külla Siiri ja Helve Rakverest. Nad olid kaasa võtnud erinevate kujudega ja hästi lõhnavad seebid. Lisaks olid kaasas vahendid, millest selliseid seepe valmistada sai. Kõik lapsed said valida just sellise kuju, värvi ja lõhna millest nad oma seepi teha tahtsid. Kuna seebimassi tuli sulatada ja see oli päris kuum, siis aitasid Siiri ja Helve seda lastel teha. Kui kõik toimingud said valmis, pandi seebimass vormiga sügavkülma. Mõne minuti pärast võeti need välja ja igaüks sai enda seebi kätte. Kõik vaatasid suure huviga millised seebid vormist välja tulid. Laste nägudelt võis välja lugeda, et nad jäid oma seepidega rahule. Täname Siirit ja Helvet, et te meie päeva huvitavaks ja rõõmsaks tegite. Aitäh!

12.detsembril jõudis Porkunisse onu Tommy – kes veel ei tea, siis jõuluvana Rootsist – seekord 17-ndat korda! Siinkohal jääb tänusõnadest väheseks – kuid tänulikud oleme sellegipoolest – nii suured kui väikesed!

13.detsembril toimub kooli töötajate jõulupidu – seekord jälle koduses Porkunis. Pidu kaunistasid Jõuluvana, särtsakad tantsutüdrukud, maitsvad söögid-joogid jne. Nalja ja naeru jätkus ööpimedusse kauaks-kauaks.

Laste jõulupidu

Paar tundi enne suurt pidu toimus õpilastele ja kõigile kooli töötajaile pidulik jõululõunasöök. Kokad on meil kõrgel tasemel – kõikide sööjate siirad tänud! Ja siis see algas: pühalik, pidulik jõuluetendus – kaua tehtud kaunikene. Arvukas vaatajaskond lastevanemate ja teiste külaliste näol olid tulnud nautima laste esinemist; miinusena võib märkida, et meie uues uhkes koolimajas on juba nö ruumipuudus! Suurüritusel kipub isegi meie uhke aatrium kitsaks jääma.

Traditsioonide kohaseltvalitakse jõulupeol ka aasta sõbralikud lapsed – TÄNAVU OLID NENDEKS MONIKA PRESS JA GABRIEL VÄLI. Palju õnne!

2014 – HEAD UUT AASTAT KÕIGILE!

Kool algas seekord üsna vara – juba 6. jaanuaril.

Porkuni Kool – 89

Oma kooli sünnipäevahommikule kogunes koolipere reedel, 10. jaanuaril. Sünnipäevalapsele loeti luuletust ja lauldi sünnipäevalaulu. Direktor tänas kõiki tublisid lapsi ja töötajaid, kelleta poleks koolil nii pikki aastaid! Järgmisel aastal ootab meie kooli ees suur juubel – 90! Laste rõõmuks särasid pidulaual uhked tordivulkaanid, millede süütamise au kuulub traditsiooniliselt aasta sõbralikumale tüdrukule ja poisile.

Kes elab metsa sees?

Imbi ja Küllikese klassid käisid Oandu Looduskeskuses uurimas, kes meie metsas elavad. Katsuti erinevaid loomanahku ja tunti et kõige pehmem oli kähriku nahk. Vaadati filmi meie metsloomadest, kus kõige nunnumad olid karupojad. Tehti endale jäljeraamat, kuuldi palju huvitavat kopra kohta. Metsas matkates oli näha metsloomade poolt märgistatud puid, loomade jaoks tehtud soolakut ning lumel jänese ja rebase jälgi. Matka lõppedes ootas lapsi lõke ja tass sooja teed. Oli tore talvepäev.

Konkurss „Aasta 2013 Keskkonnategu“

Majandusjuhataja Kai Noormägi: 31. jaanuaril 2014.a. toimus Tallinnas Telliskivi Loomelinnaku rohelises saalis keskkonnaministri Keit Pentus-Rosimannuse pidulik vastuvõtt 2013 keskkonnateo ja keskkonnasõbraliku ettevõtte osalistele. Õhtu programm oli väga väärikas – kuulutati välja Aasta Keskonnategu, kelleks osutus juba 2. aastat MTÜ Eesti Ornitoloogiaühing – talvine aialinnuvaatlus. Porkuni Kool osales keskkonnateo konkursil projektiga “Porkuni Kooli lähedusse matkaradade loomine.” Lääne-Virumaalt olime ainuke osaleja konkursil. Kokku osales Aasta Keskkonnateo 2013 konkursil 16 projekti, mis esmakordselt pandi ka avalikule hääletusele. Kõige rohkem sai rahvahääletusel hääli MTÜ Eesti Ornitoloogiaühing. Aukirju anti 4. Esimesena kutsuti lavale Porkuni Kool, kooli matkaraja loomises. Veel pälvisid tunnustuse Kohila Keskkonnahariduse Keskuse OÜ Naturewalk õppekeskkonna “Eesti sood loomine, SA Eestimaa Looduse Fondi taluprogramm ja Tartu Keskkonnahariduse Keskus- Tartu Loodusmaja valmimine. Pistsime rinda väga väärikate osalejatega ja väärisime sellega suure tunnustuse.

“2013 aasta keskkonnasõbraliku ettevõtte“ üldvõitja on OÜ Werrowool, kelle puhul on olulisemaks märksõnaks terviklik keskkonnateadlik tootmine ja ettevõtte juhtimine, firma toodab Eesti kohalikust paberjäätmetest keskkonnasõbralikku soojustusmaterjali – tselluvilla. Olgu mainitud, et kategoorias keskkonnajuhtimine kandideerisid ka kooli sõbrad DHL Estonia AS.

Tänud kõigile hääletajatele ja matkaradade loojatele ja hooldajatele! Ärge unustage liikumist looduses, sest see on ainult tervis!

Sõpradel külas

5. veebruaril sõitsid õp. Hinna lapsed külla Lehtse Põhikooli 1.–2. klassi õpilastele. Hinna teeb kokkuvõtte: Samade õpilastega olime kohtunud eelmise õppeaasta kevadel Porkuni Koolis. Lehtse Põhikooli õpilaste klassijuhataja otsustas juba sügisel, et võiksime uuesti kohtuda Lehtses. Koolis erinevate õppeainete klassiruumidega tutvudes puges hinge väga hubane tunne –ahjud olid, nagu vanasti, puuhalgudega väga soojaks köetud. Lauluklassis ootas meid rõõmsameelne muusikaõpetaja; nii kui meie lastega uksest sisse läksime jooksid „kohalikud” lapsed klaveri juurde, õpetaja pani käed klaveri klahvidele ja kohe hakkas kõlama meile juba tuttav Lehtse kooli laul, mida olime kevadel Porkunis kuulnud. Klassijuhataja oli seda üritust ettevalmistades õpetanud lastele selgeks näidendi ja muusika järgi liikumise, mille liigutused olid lapsed ise valinud. Lapsed õpivad muusika tunnis erinevaid pille mängima, pillilugusid saime meiegi kuulata. Esinemine oli laste jaoks tõsine katsumus, aga meie lastel huvitav kuulata. Meiegi olime selgeks õppinud ühe etteaste. Kõige „magusam“ mäng oli kinni seotud silmadega kääridega nööri küljest maiuse lõikamine.

Täname kõiki Lehtse Põhikooli töötajaid ja õpilasi südamliku vastuvõtu eest! Eriline tänu Sulle, õpetaja Hiie Sammelselg, et Sa meid külla kutsusid ja veel ühele lapsevanemale, kes õpetajale sellel päeval abiks oli.

Sõprus on kui pärl, mida tuleb hoida;

päiksekiir, kust valgus teele läeb.

Sõprus meie südant, hinge toidab,

sõpruses on jõud, mis aitab üle muremäest.

Seda üritust jääb meenutama meie laste kätest paberile joonistatud päike, mis särab nüüd Lehtse Kooli õpilaste klassiruumi aknal.

Täname Antsu, kes meid Lehtsesse sõidutas ja turvaliselt koju tagasi tõi.

Hobi-ja huvipäev – gigantorganiseerijad Terje ja Virge.

Kolmapäev, 5. veebruar oli välja kuulutatud hobi- ja huvipäevaks.

Hommikul selgus, et „kollektsionääride kokkutulekuga“ oli liitunud ka grupp huvitegelasi, kes lahkesti oma vaba aja tegevusest meie lastele põgusa ülevaate andsid. Üheksas erinevas huvitoas said lapsed tutvuda rahvapillide mängimise, raamatust jutu kuulamise, laulmise, raadioamatööri signaalide otsimise, line-, rahva- ja kõhutantsu õppimise, keppidega kõndimise ja orienteerumisega.

„Kollektsionäärid“ olid näitamiseks  toonud (loe nagu luuleridu…)

märke, marke ja salmikuid;

plastikkotte, pastakaid ja tasse,

münte, medaleid ja mänguasju;

ehteid, küünlaid ja -rosette;

raamatuid ja pilt-postkaarte;

kleepse, magneteid ja karikaid;

ümbrispabereid veel erinevaid.

Voolijailt keraamikat

ja meeneid meie doonoreilt.

Eraldi nurga sisustasid endised näputöö tegijad. Pilk peatub rahvariietel… Väljapanek on väga mitmekülgne! Tule ja veendu sinagi! Näitus on avatud nädal aega (12. veebruarini).

17. veebruari õhtul tuli meile külla ja andis väga toreda etenduse Laste Tsirkusestuudio Reveranss. Valga Vene Gümnaasiumi kaks õpilast ja nende juhendaja demonstreerisid lastele mustkunsti, tuledešõud ja äraarvamismänge. Viimane meeldis lastele eriti, sest selles said nad ka ise kaasa lüüa. Kingituseks toodi meile palju toredaid mänguasju, mis olid kogutud ühe esineja klassikaaslaste poolt. Suurt rõõmu ja rahulolu tundsime meie oma õpilastest, kes ootasid etenduse algust hiirvaikselt ja tundsid neile pakutavast siirast rõõmu.

Eriolümpia Eesti Ühenduse Talimängud

Tänavused talimängud toimusid 5. – 6. märtsil Tehvandi staadionil Otepääl (Vaata TV 3 uudiseid). Tänu lumevaesele talvele polnud keegi ju eriti suusatrenni teha saanud, kuid võistlustele oli tulnud üle 100 sportlase, kes kõik andsid endast parima. Osalejaid oli veel Poolast, Lätist ja Leedust. Võistlejaid ergutas lõvi Leo, kes on viimased kolm aastat ise koos politseinikega kohal olnud. Meie kooli võistkonda kuulusid Moonika, Hele, Gabriel, Ain, Daniel ja Kevin. Lapsed olid suusarajal väga tublid ja koju naasti medalid kaelas. Vaba aja veetsid sportlased Pühajärve SPA-s, kus kõik said osaleda töötubades, kuulata kontserti, tantsida diskol ning nautida vee- ja saunamõnusid. Kaks päeva möödusid imeruttu. Kaasas olid Evelyn, Ants, Terje ja Virge

Sportlased tänuüritusel

Kolmapäeval, 26. veebruaril olid Gabriel ja Keiju koos keh kasv õpetaja ja kooli direktoriga kutsutud Eriolümpia Eesti Ühenduse Tänuüritusele. Tänuüritus toimus Viljandimaal, Vastemõisas. Esmalt oli pidulik osa –kõned, kontsert ja parimate sportlaste tunnustamine. Seejärel väike suupistete ring ja suhtlemine kohalviibijatega. Vastvõtt lõppes uhke ja väga maitsva tordi söömisega.

Käimismaraton

Neljapäeval, 27. veebruaril toimus koolis KÄIMISMARATON. Kahjuks lumepuudusel ei saanud juba pikkade traditsioonidega suusamaratoni korraldada. Käimismaratoni pikkuseks oli 4 kilomeetrit. Poolel teel sai jalga puhata ja sooja teed juua. Lõpus ootas kõiki tublisid kõndijaid pulgakomm. Kogu kooliperega läbisime tunnisel matkal kokku 340 kilomeetrit, s.o. kõigi matkajate poolt läbitud kilomeetrid kokku liidetuna! Aktiivset liikumisaastat!!! Eestvedajad olid Kai ja Evelyn.

Virge on teinud kokkuvõtte küünlaümbriste kogumisest:

Hea “Küünlaümbriste jahil” osaleja!

Suur tänu ja kummardus Sulle, et osalesid Kuusakoski küünlaümbriste kogumise aktsioonis. Sel aastal esimest korda korraldatud kampaania oli üle ootuste edukas nii osalejate arvu kui ka kokkukorjatud ümbriste arvu poolest -3699 õpilast 93 koolist ning 220 erinevast klassist korjas kokku tervelt 766 255 tühjakspõlenud teeküünalde ümbrist kogukaaluga üle 1 tonni!

Teatavasti ei lagune alumiiniumist teeküünlaalused prügimäel või looduses mitte kunagi ning selleaastase aktsiooni käigus kokkukogutud üle 1000 kg ümbriseid on märkimisväärne panus looduse säästmisesse! Aitäh Sulle selle eest!  Üldarvestuses parima tulemuse saavutas I – Kilingi-Nõmme Gümnaasiumi 4. b klass lõpptulemusega 15 840 ümbrist. II –Türi Põhikooli 2. a klass 14 950 ümbrisega ja III – Väike-Maarja Gümnaasiumi 6. klass 14 855 ümbrisega. Tervitades Mari-LiisKallismaa, AS Kuusakoski brändijuht

JA NÜÜD MEIE KOOL …

Porkuni Kooli 1.-5. klassi õpilased võtsid samuti kampaaniast osa. Olime 220 osalevate klasside hulgast 68. kohal. Meil õnnestus sõprade abiga kokku koguda u 3350 tühja küünlatopsi (3,6 kg). Ka see on väga suur kogus ja märkimisväärne panus looduse kaitsmisele ja keskkonna säästmisele. AS Kuusakoski tänab lapsi firma tänukirja, helkuri ja pastakaga. SUUR-SUUR TÄNU ka minu poolt teile kõigile, kes te loodussäästlikult mõtlete ja kampaanias osalejatele oma abistava käe ulatasite!

Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud laulupäev

Tänavu tähistasime Eesti Vabariigi 96. aastapäeva toreda laulupäevana. Õpetaja Üllele lendas nagu imeväel appi Karlsson katuselt. Külla olid tulnud ka sõbrad Imastu Kool-kodust. Pärast direktori tervitussõnu võis pidu alata. Laululapsed said omavahel mõõtu võtta neljas vanusegrupis. Esinejad olid kõik väga-väga tublid ja vaprad ning pingerida ei koostatud. Pärast esinemist tänas Karlsson laululapsi tänukirja ja šokolaadiga. Enne tublimatest tublimate äramärkimist mängiti koos sõpradega ringmänge. Seejärel kutsuti lavale Kristjan Metusal, Siim Siilak, Markus Peterson, Gabriel Väli, Raivo Pjustonen, Veiko Kits, Gregori Kaur ja Rauno Valdmann. Nendele plaksutati veel üks kord! Pidu lõppes suure-suure aplausiga tublidele korraldajatele õp. Üllele ja õp. Mairile.

Kohtumine sõpradega

Imbi ja Reeda klassi õpilastel käisid külas sõbrad Kiigemetsa ja Kammeri Koolist. Sõbrad tervitasid üksteist laulu, tantsu ja luuletuste lugemisega. Külalised tutvusid koolimajaga, koos vaatasime filmi Porkuni Koolist, mängisime, tegime sõbrapaela ja kõik osalised said kohtumisest sõbramärgi. Meil oli koos vanade ja uute sõpradega tore päev.

SUUR TÄNU TEILE ABI EEST! Tiit, Urve, Age, Ülle, Reet, Galja, Mairi, Marina, Monika, Kai, Maie, Egon. ÜHENDUSES PEITUB JÕUD! Imbi ja Reet ütlevad AITÄH!

Vastlapäeva tähistamine

4. märtsil toimus koolis vastlatrall. Kui igal aastal sõidame õues kelguga ja laseme pikka liugu, siis sellel vastlapäeval olime võimlas.Taevataat jättis meid seekord ilma lumeta. Rääkisime vastlakommetest ja mängisime vastlamänge: kammisime juukseid, lasime liugu liumäel, ajasime taga ja lõime kada- palli, viskasime palli linadega, tegime vurre, mängisime ringmänge. Üritus lõppes vastlakuklite kaunistamise ja maiustamisega.

“Tean tulest” – projekt algklasside õpilastele tuleohutuse teemal.

Teisipäeval, 11. märtsil käis Tiiu klass Tapal päästekomandos. Päästekomando pealik rääkis lastele ohutust ümberkäimisest tulega. Veel näitas ta lastele maja, kus töötavad ja puhkavad päästjad. Lapsed uudistasid päästeautosid nii seest kui väljast, said vaadata ja proovida tuletõrjujate kiivreid, maske ja muud põnevat, samuti nägime tuletõrjevõistlustelt teenitud medaleid ja karikaid. Väga huvitav oli vaadata, kuidas ja kui kiirelt päästjad riietuvad ja väljuvad tulekahju väljakutsele. Riided pani suure kiiruse ja osavusega selga päästja Siim. Koduteele saime kaasa huvitavad raamatud, kust igaüks sai koolis meisterdada endale oma tuletõrjeauto. Kõik lapsed jäid külastuskäiguga väga rahule.

Lauluvõistlus

Ülle kommentaar: 13. märtsil toimus Märjamaal X HEV koolide laulukonkurss, milles osalesid ka Porkuni Kooli õpilased. Juba kümnendat aastat! TT keskmises vanuserühmas laulis Siim laulu „Poiste bugi“. Tausta laulsid Ain, Hendrik, Vladimir ja Kalevi. Järgmisena esines Gabriel ja taustaks Andrei lauluga „Võta üles viis“. See laul meeldis paljudele. Siis astusid võistlustulle abiklasside lapsed. Meie koolist esines Veiko, tausta laulsid Aleksandra ja Marko. Laul oli „Viljandi paadimees“. Ka Veiko laulis julgelt. Lõpuks esines poiste ansambel koosseisus Siim, Ain, Markus, Andrei ja Gabriel lauluga „Suured koerad, väiksed koerad.“ Vahepeal kuulasime kauneid viiuliviise zürii liikme Jaana Otsa esituses. Üllatusesinejaks olid tsirkuseartistid Vello Vaher ja tema tütar Lemme. Isa õpetas šongleerimist ja tütar võimles rõngaga. Eripreemia mehise laulu eest sai Siim. Gabriel ja Andrei said II koha. Ansamblite voorus võitsid meie poisid III koha. Lauluvõistluse võitis K. Pätsi nimeline Vabaõhukool. Samuti jäin rahule laste käitumisega. Aitähh kõigile lastele, kes pidasid nii pika päeva vastu.

14. märtsil tähistasime meie emakeelepäeva erinevate keelemängude mängimisega – eestvedajateks meie logopeed Age ning klassiõpetaja Imbi.

Veeohutus ja lapsed

Sirle meenutused: Oli 2013 a. jõulukuu, kui helises minu telefon. Helistaja tutvustas ennast, et töötab Vajangu noortekeskuses ja soovib kirjutada projekti laste veeohutusest. Monika sooviks oli kaasata projekti ka intellektipuudega lapsed. Olin just alustanud Tallinnas intellektipuudega laste veeohutuse koolitust ja uus väljakutse tundus põnev. Ujumine on ju laste hulgas üks armastatumaid tegevusi. Jagasime omavahel mõtteid ja asusimegi plaane tegema. Projekt sai heakskiidu eelmise aasta 13. detsembril ja koheselt alustasin osalevate laste nimekirja koostamisega. Pidasin nõu kooli juhtkonnaga ning saatsime väljavalitud laste vanematele teatised ja nõusoleku vormi. Tänan siinkohal kõiki vanemaid usalduse eest.

Kätte jõudiski 26. märts. Projektimeeskonna liikmed (Monika- algataja, Heimar- vetelpäästja, Mare- ujumistreener) olid juba enne laste tulekut kogunenud Tamsalu ujulasse. Meile tuli järgi buss ja edasi sõitsime Vajangule, kust tulid kaasa sealse kooli lapsed. Tamsallu jõudes kogunesime saali ja algas teooriatund. Ammutasime ja kuulasime hoolega Heimari õpetlikke juhtnööre. Saalis olid vaiksed hääled, naeratavad näod ja tähelepanelikud kuulajad. Saime ka ise palju kaasa rääkida ja mõne ülesande täita. Väsimuse peletuseks peeti maha vaheaeg ja turgutasime end mahlaga. Ja siis see algas- päeva põnevaim osa vees. Jagasime end viiesteks gruppideks.

Esimeses punktis tuli sukelduda: tuua vee alt rõngas, aidata välja uppuja ja läbida vee all takistusest.

Teises punktis tuli ennast vinnata jääpangale ja seal käte abil kõhuli olles edasi liikuda.

Kolmandas punktis tuli panna selga T- särk ja jalga dressipüksid ning hüpata riietega vette. Meile visati päästevestid, mis oli vaja vees olles selga panna ja tõmmata kinni lukk. Seejärel väljuti basseinist ja Heimar kontrollis, kas päästevestid olid korrektselt kinnitatud. Tagasi vette minnes ootas meid ees kummipaat, kuhu kõik peale läksid. Seejärel juhtus paadiga õnnetus ja kukkusime kõik vette. Paadi alla jääda polnud just meeldiv. Tagurpidi olev paat tuli ümber keerata ja siis püüdsime paati ronida. Proovida sai oma rammu ja olla üksiküritaja või hoopiski harjutada meeskonnatööd ning ühisel jõul üksteist paati sikutada. Erinevate harjutuste vahepeal saime ennast soojas saunas turgutada. Päev hakkas juba õhtusse kiskuma ja kooli jõudes „laulsid“ kõhud tühjusest. Lapsed olid vaimustuses ning muudkui küsisid, millal jõuab kätte maikuu, et saaks järgmisel koolituspäeval osaleda.

Projektis osalemine oli väga õpetlik ja põnev vaheldus igapäevaste tegevuste vahele. Monikal on suur soov külastada noortekeskuse lastega meie kooli ja jätkata koostööd. Oleme väga tänulikud, et märgatakse ja kaasatakse üritustele ka erivajadustega lapsi. Aitäh!

Rakvere Ametikoolis

27. märtsil käisid meie kooli vanemad õpilased Rakvere Ametikoolis lahtiste uste päevadel. Esmalt tutvustati koolimaja ja õpilaskodu. Siis näidati õppeklasse ja õppetöökodasid.Meie lapsed nägid, kuidas köögis keedeti puljongit ja pagaritoas valmib ahjus kringel. Poisid proovisid kätt krohvi viskamisel.Saadi ettekujutus teistestki töödest nagu tisler ja automaaler. 5-9 maini toimub Rakvere Ametikoolis töövarju nädal, kus saab ise praktilistes tegevustes kaasa lüüa. Meie klassi poiss Gabriel registreeris end seal osalema.

Õppekäik päästeametisse

9. aprillil käis kasvataja Sirle oma lastega külas Väike- Maarja päästeametis. Vaadati lähedalt tuletõrjeautot, paagiautot, tööriistu. Onud lubasid lastel ronida autosse, panna pähe kiivrit, hoida käes voolikut. Huviga jälgiti vilkurite töötamist ja kuulati tuletõrjeauto sireene. Oli huvitav kõike seda lähedalt vaadata ja oma käega katsuda. Suur aitäh onu Raulile ja teistele päästeameti töötajatele!

Pühajärvel bowlingut mängimas

Teisipäeval, 15. aprillil toimus Pühajärvel EO Eesti Ühenduse bowlinguvõistlus. Kohal oli kaheteistkümne kooli neljaliikmelised võistkonnad. Meie kooli võistkonnas olid Alo, Kristjan, Rihard ja Markus ning neile oli kaasaelamas ka fännid. Meie poisid saavutasid 2. divisjonis pronksmedali ja üldarvestuses viienda koha. Lisaks võistlustele jagus meil aega heita pilk ka Tehvandi suusahüppemäele ja Pühajärve kaunile loodusele. Oli võistluslik ja emotsionaalne päev. Fännide suur tänu kuulub Evelynile, kes pakkus võimaluse võistlustele kaasaelama tulla. Tänavad Imbi ja Maire.

Kevad ja värvid

16. aprillil toimus koolis üritus „Kevad ja värvid“ – eestvedajateks Malle ja Küllike. Munadepühad on läbi aegade tähistanud kevade algust ja munadepüha on maarahva vana kevadpüha. Juba mitu nädalat tagasi tõmbas iga klass endale loosiga värvi, seda värvi tegid nad 3 aplikatsiooni, mis kaunistavad koolimaja aatriumi. Sinna juurde sai lisatud kirjeldused antud värvide tähendustest ja soovitavast kasutusest. Iga klassi ühistööna valmisid vikerkaared, mis säravad aatriumi seinal. Iga klass valmistas endale ürituse päevaks eraldusmärgi loosiga tõmmatud värvi järgi, (näha oli lilli, peavõrusid, rosette jm) või riietus terve klassiga antud värvi riietesse. Saime teada huvitavat värvidest ja kuulsime kunstialaseid õpetlikke sõnu meie maja direktorilt Tiidult. Tuletasime külla tulnud jänesega meelde munadepühade kombeid ja saime teada uut kevad- ja munadepühadest. Vaatasime koos filmi „Suur maalritöö“. Toimus SUUR ÜHINE MUNAVÄRVIMINE ja pärast imeilus näitus. Edasi otsis iga klass aatriumist ümbriku oma klassi loosivärvi eraldusmärgiga, milleks oli jänes. Ümbrikus oli 3 ülesannet, mis sisaldasid endas laulu, tantsu ja konkreetselt värve sisaldavaid mänge ja lõpuks oma klassist pühadejänese toodud šokolaadimunade otsimist.

TÄNAME ürituse kordamineku eest oma TUBLISID ABILISI ja loomulikult kõiki õpetajaid, õpetajate abisid ja muidugi õpilasi, kes olid kaasa võtnud rõõmsa meele ja aktiivse hoiaku !!!

Järgmise nädala meenutused

Inga alustab: Tartus on üks tore koht, kus ei hakka kunagi igav. See on Mänguasjamuuseum. 23. aprillil käisime meiegi oma klassiga ekskursioonil Tartus – külastasime Tartu Mänguasjamuuseumit. Muuseumis on vaatamiseks välja pandud nukud, nukumajad, mänguautod, tinasõdurid, lauamängud, paberist lossid,päkapikud, kaisukarud- kõik, kes on lastele nii minevikus kui tänapäeval sõpradeks ja mängukaaslasteks olnud. Tutvumiseks valisime programmi „Nutikad mänguasjad“. Tore giid rääkis, mis on mänguasjade sees ja kuidas asjad liikuma hakkavad. Programm lõppes meisterdamistunniga, kus iga laps meisterdas endale vahva kiikhobuse. Suurt põnevust ja lustimist pakkus lastele mängutoa avastamine, mis oli täis mänguasju ja mänge. Peale muuseumiprogrammi käisime söögikohas söömas, kust iga laps sai mälestuseks kaasa mänguasja. Päeva lõpuks olime päris väsinud, kuid laste rõõmsatest nägudest võis näha, et päev „mänguasjademaal“ oli vahva. Seda kinnitasid ka lapsed ühest suust: „Päris tore päev oli!“.

Kohtumine huvitava külalisega. Kasvataja Galina: Seekord oli külaliseks endine sumomaadleja BARUTO – Kaido Höövelson. Kohtumine toimus 23.aprillil. Kaido jutustas meile, kuidas ta just selle spordiala juurde jõudis ja kuidas temast Jaapanis sumomaadleja sai. Küsimusi esitati palju, küsijateks olid lapsed ja täiskasvanud. Külaline vastas kõigile hea meelega, rääkis oma elust ja karjäärist Jaapanis. Lastele oli kõige huvitavam jõuproov matil. Tugevale mehele ei julgenud kõik poisid vastu minna, sai palju nalja ja naeru. Lõpuks oli kõigil võimalus jäädvustada end fotol koos pikka kasvu, tugeva, kuulsa mehega. Suur tänu Kaidole, et ta oli nõus meiega kohtuma!

Neljapäeval, 24.aprillil sõidavad Ida-Virumaa vaatamisväärsustega tutvuma õp. Terje klassi õpilased. Ühtlasi külastatakse Kohtla Kaevandusparki.

Esmaspäeval, 28. aprillil osaleb grupp pedagooge Rakveres toimuval Lääne-Viru ÕNK korraldataval koostööseminaril “Varem, hiljem või üldse mitte…”

Teisipäeval, 29.aprillil on majas L-Viru Õppenõustamiskeskuse, Sankt-Petrburgi Herzeni nim. Riikliku Pedagoogilise Ülikooli ja Peterburi Varajase Sekkumise Keskuse spetsialistid.

Samal teisipäeval on TANTSUVAHETUNNID!

Porkuni Kool kandideerib konkurssil “Keskkonnakäpp 2014” – see on keskkonnasõbraliku haridustegevuse tunnustus. Teema on “Konnatalgud Porkunis”. Kooliõpilaste ja töötajatega kokku oleme päästnud 1053 konna elu. (Vaata lisa http:// xn-keskkonnakpp-pcb.ee)

24. – 27. aprillil osalesid õp. Evelyn ja õpilased Keiju, Andrea, Kristjan L. ja Gabrieliga Liechtensteinis “Special Olympics Europe/Eurasia Floorball Masters 2014” (Eriolümpia mängudel saalihokis):

Oleme tagasi! Evelyn kommenteerib: Porkuni Kooli ja Tartu Maarja Kooli ühendvõistkond käis 24.-28. aprill Eriolümpia saalihoki võistlustel. Bussiga sõitsime Riiga, sealt lennukiga Šveitsi.Võistlused toimusid Lichtensteinis, majutus Austrias. Võistlustel osales 16-st riigist 18 võistkonda. Esimesel päeval toimus 5 mängu. Nende põhjal paigutati kõik võistkonnad tugevusgruppidesse. Meie tugevusgruppi sattus Saksamaa, Ukraina ja Belgia. Kahel järgneval päeval mängisime kõikidega, seega kolm mängu mõlemal päeval. Võistkondade tase oli väga tugev. Kõige rohkem meeldis mängida Saksamaa ja Ukrainaga, kohati oli mäng väga tasavägine ja põnev.Kohtusime viimasel päeval B-finaalis Belgiaga, kes oli meile kõige ebameeldivam vastane. Nad mängisid väga jõuliselt ja neile oli väga raske vastu hakata. Vmängu lõppedes oli dablool 3-9, meie kahjuks. Saavutasime 4 koha. Võistluspäevadel vaba aega ei olnud, päevad olid väga tihedalt sisustatud. Esimese päeva õhtul oli võistluste pidulik avamine, teise päeva õhtupoolikul käisime bussiga mägedes, sõitsime 1600 m kõrgusele, lisaks ilusatele vaadetele saime maha pidada ka väikese lumesõja. Laupäeval jalutasime linnas, õhtul toimus võistluste pidulik lõpetamine. Pühapäeval pärast finaale ja autasustamist sõitsime bussiga Žürichisse. Pärast hosteli jõudmist ja õhustamist jalutasime linnas. Kogu   esmaspäevane päev kulus koju sõitmiseks. Kooli jõudsime õhtul hilja, väsinuna, kuid jällegi kogemuste võrra rikkamana.

Täname kõiki toetajaid kes võimaldasid meil võistlusreisile minna: Porkuni Kool, Vihula vald, Kunda linn, Kiviõli linn, Lääne-Virumaa Ekspertgrupp.

Maituli

Kasvatajate etteaste: 28.aprillil tähistasime maipühade tulekut lõkkeõhtuga. Pärast õhtusööki kogunesime lõkkeplatsile. Kuhu me eelnevalt olime toonud metsatuka koristamise käigus korjatud oksi. Kasvataja Jaak rääkis meile, kuidas lõket õigesti süüdata. Laste hõigete saatel „sütti, sütti lõke“ süütas Andrei tule. Lastel oli võimalus vägikaigast vedada ja kummikut üle pea loopida. Kõik osalejad said hea tuju ja suu magusaks.

Kurb uudis – Sängitati mulda endine Porkuni kooli töötaja Mati Koskaru.

Naistelehest võis lugeda artiklit Porkuni Kurtide Kooli endise õpetaja ja

kroonikakirjutaja kohta artiklit ” ELLEN LÄTT 101!”

Teatejooks Rakveres

Neljapäeval, 8. mail toimus Eesti 20-s linnas Heategevuslik Teatejooks, kus osales kokku üle 9000 lapse. Joosti nende laste heaks, kes on kaotanud liikumisvõime. Meie kooli 8 õpilast – Hele, Erich, Anastassia, Andrei, Aleksandra, Maarek, Kevin ja Daniel osalesid Teatejooksul, mis toimus Rakveres. Teatejooksu eesmärk on propageerida laste tervislikku elustiili ja muuta liikumisharjumusi. Teatejooskul on oluline osavõtt ja kaasamõtlemine, võitjaid ei selgitata. Heategevuslik teatejooks on Eesti suurim laste- ja noorte spordiüritus. Ka meil oli võimalus tunda liikumisest rõõmu ning teiselt poolt anda oma panus liikumisvõime kaotanud laste raviks.

Laevareis Stockholmi

Virge meenutab: 6. – 8. mail toimus lõpuklassi laevareis Stockholmi. Reis oli põnev, kõik oli väga uudne. Sõit algas õhtul. Lapsed jälgisid huviga laeva väljumist sadamast. Põnev oli vaadata merd ja vastutulevaid laevu. Tagasisõidul valmistas elevust suurem lainetus ja laeva kõikumine. Hommikuks jõudsime Rootsi pealinna, kust algas bussiekskursioon. Giid näitas linna peamisi huviväärsusi. Kuningalossis nägime vahtkonnavahetust. Saime sõita metrooga. Meile näidati kaptenisilda, kust toimus laeva juhtimine. Õhtuti toimusid Brasiilia tantsijate šõuetendused. Seal said ka meie lapsed kaasa lüüa, neile õpetati tantsusamme. Igal pool kogesime laeva teenindajate ja esinejate sõbralikkust. Uus kogemus oli söömine rootsi lauas, kus tuli ise toitu valida rikkaliku valiku hulgast. Külastasime kauplusi laevas, sealt osteti kingitusi kodustele. Õpilaste kiituseks peab ütlema, et kõik sujus ilma tõrgeteta. Osati käituda viisakalt ja vaoshoitult. Oli väga tore reis. Kõigile meeldis väga.

Kooli ümbrus sai puhtamaks!

Reedel, 9. mail toimus koolis järjekordne talgupäev „Teeme ära 2014“. Korjasime prügi, riisusime, pühkisime, lõikasime võsa ja tegime lõket. Pärast tööd ootas kõiki jäätis. Meie lähiümbrus on jällegi kenam ja puhtam. Aitäh kõikidele tublidele talgulistele.

Toimetulekukoolide olümpiapäev

Evelyn kirjutab: Teisipäeval, 13. mail sõitsime Türile, et osaleda toimetulekukoolide olümpiapäeval . Võistluse korraldas Türi Toimetulekukool. Lisaks meie koolile ja Türile osales veel Lahmuse Kool, Nurme Kool, Viljandi Kaare Kool, Viljandi Jaagu Lasteaed-Põhikool ja Kammeri Kool. Võistlusaladeks   oli pallivise, 60m jooks, kaugushüpe ja 400m jooks. Päeva alustas koolidevaheline kombineeritud   teatejooks. Kõigil võistlejatel tuli hüpata üle takistuse, seejärel pall viia ühest tähisest teiseni, pugeda takistuse alt läbi ja lisaks sellele veel kiiresti joosta. Raul, Rauno, Kalevi, Einar, Monika ja Karmel saavutasid tubli II koha. Meie võistkonnast tuli auhinnalisele kohal Einar, kes sai kolm I kohta ja ühe II kohta, Kalevi sai 60m jooksus II koha, 400m jooksus I koha. Karmel oli parim palliviskes, lisaks II koht 60 m jooksus ja kaugushüppes. Monika tuli kaugushüppes esimeseks, palliviskes ja 400m jooksus saavutas väga tubli II koha. Pärast autasustamist oli kõikidel koolidel võimalik külastada Kaitseliidu Järva Malevat. Saime ronida soomukisse, uurida lähemalt erinevaid sõjaväe autosid, proovida kiivreid ja muud varustus,mida kaitseliitlane metsas õppustel olles kasutab. Vaatamata kehvale ilmale oli meil väga tore ja huvitav päev!

Tartu „Aura“ veepargis

Selle õppeaasta kaugemaks ekskursiooniks valis Küllike seekord üksmeelselt koos õpilastega Tartu „AURA“ veekeskuse. Valik oli väga õige, kuna vaatamata sellele, et alustati veepargis 10.30 ja lõpetati 15.30, oleksid õpilased hea meelega jätkanud veemõnude nautimist. Kell 13.00 tähistati suve sünnipäevalaste sünnipäevi, (3 õpilast); järgnes lõuna koos tordiga ja siis kärmelt tagasi vette! Järgmisel päeval soovisid kõik õpilased tagasi „Aurasse“. Küllike lisab veel, et pidasime kinni ka oma klassi traditsioonist seoses sünnipäevakingitustega. Iga õpilane valis endale, (seekord Tartu Maxima XX), kindla summa ulatuses meelepärase kingituse. Tagasi Porkunisse sõites ei olnud keegi väsinud. Oli tore ja õnnestunud päev ! Aitäh õpetaja abile Maire`le, kes ei väsi õpilastega tegelemast! Aitäh bussijuht Antsu`le kannatliku ootamise eest !

PALJU ÕNNE, DIREKTOR!

Kolmapäeva hommikul, 14.mail kogunes koolipere aatriumisse hommikurungi, mille keskele tõid 1. klassi poisid Kert ja Maksim meie kooli direktori Tiit Leemetsa. Üheskoos lauldi sünnipäevalaulu, anti üle kingitused, tervitati ja õnnitleti südamest.

Kokkamisvõistlus

Neljapäeval, 15. mail saabusid lennates koolimajja Karlsson katuselt ja majaproua Sofi. Selgus, et nad tulid kokkamise 2. meistrivõistlustele! Tänavu oli teemaks „Lõbus võileib“. Osavust prooviti kolmes grupis. Kõige nooremad määrisid ise „hommikuvõileiva“. Keskastme õpilased kujundasid „lõbusa võileiva“ ning kodunduse tunnis väga tublid õppijad valmistasid „salativõileiva“. Enne võistluste algust võeti loosi, millise juhend-retsepti järgi tuli võileiba valmistama hakata. Võistlejate tegutsemist hindas auväärne žürii. Oma lemmiku valis ka publik. Enne võitjate väljakuulutamist pidid aga žüriiliikmed ise lastele näitama, kuidas neil endal kokkamisega lood on. Karlsson mõõtis nende silmamõõtu vedeliku valamisega, kartulite kaalumist kaaluta ja muna koorimise osavust … No hästi läks neil!

Auhinnad otsustas žürii jagada järgmiselt:

“HOMMIKUVÕILEIBADE” valmistajate vahel toimus ÕNNELOOS. 3 õnnelikku olid Laura, Renno ja Kädi. Karlsson kinkis lastele purgi oma lemmikmoosi.

„LÕBUS VÕILLEIB“ – I koht Jaana, II koht Siim S., III koht Oliver, publiku lemmik oli Raul.

„SALATIVÕILEIB“ – I koht Gabriel, II koht Daniel, III kohad Taivo ja Monika, publiku lemmik oli Gabriel.

Žürii eripreemia puhtuse, täpsuse ja suure püüdlikuse eest anti Jannole ja Siim S-le.

Oli pingeline, kuid põnev päev! Karlsson ja Sofi arutlesid veel äralennulgi, kui tublid ja töökad lapsed siin koolis on! Samuti tänavad nad südamest kõiki abilisi.

Ja jälle läheb ralliks lahti! Loe ja imesta…

Esmaspäeval, 19. mail on õp. Tiiu klassi õpilased Elistvere loomapargis.

Teisipäeval. 20.mail sõidavad Assamalla ja Liivakülla Virge kl ja lasteaialapsed tutvuma koduloomadega .

Teisipäeval, 20.mail kell 9:00 kevadpeoproov multimeediasaalis.

Teisipäeval-kolmapäeval on grupp õpilasi jalgrattamatkal

Kolmapäeval, 21.mail külastavad kooli kolleegid Emajõe Koolist

Kolmapäeval, 21.mail sõidavad õp. Reeda kl. õpilased ekskursioonile Jääaja Keskusesse.

Neljapäeval, 22.mail on õp. Imbi klassi õpilased ekskursioonil Kukruse Polaarmõisas.

Neljapäeval, 22.mail kell 10:45 toimub staadionil lõbus JALGPALLIPÄEV.

TÄHELEPANU pedagoogid ja nende abilised! Valime õppeaasta tublimaid töötajaid! Anna oma hääl õpetajate toas. Ühtlasi leiad tulemustasu arvestamise korra siseveebist.

19. mail käis Tiiu klass Elistvere loomapargis. Ilm oli lämmatavalt kuum – +30! Tutvuti kodu- ja metsloomadega ning nauditi erakordset soojust.

Teisipäeval, 20. mail sõitsid õp. Virge ja õp. Halti klassi lapsed tutvuma kodus kasvatavate loomade ja lindudega. Liivakülas võttis meid vastu tädi Reelika, kes lahkesti neile oma majapidamist tutvustas. Nähti väga palju erinevaid koduloomi ja –linde. Laste suureks üllatuseks tutvuti tuntud lindude kõrval ka kalkunite, vuttide ja paabulindudega. Tibude kasvataja kukk Petja lubas lastel ennast paitadagi! Suured loomad olid ilusa ilmaga karjamaal. Loomalapsi saime silitati laudas. Julgemad pakkusid hobustele leiba… Tagasiteel külastati veel kodulauta Assamallas. Ühtlasi astuti läbi ka kohalikust raamatukogust, et leida, kas mõni tuttav loom on raamatu sisse pugenud… Oli väga tore päev!

Aiatööd on alanud! Kiiremad teevad juba peenraid.

Ekskursioon Ida-Virumaale

Imbi klass käis oma klassiga põnevas Kukruse Polaarmõisas. Peale selle imetleti ka Jõhvi linna kaunist promenaadi ning jalutati lummavas Oru pargis. Aitäh – Age, Kai, Ellen, Rihardi ema ja Ants!

Jalgrattamatk

Porkuni Koolis traditsiooniks saanud ja laste poolt väga oodatud jalgrattamatk toimus ka sel kevadel. Matkal osales 17 õpilast ja 4 täiskasvanut. Päevas läbisiti ligikaudu 25-30 km. Ööbiti Neeruti järve ääres, julgemad käisid pärast väsitavat päeva järveski ujumas. Ilmaga  väga vedas, päeval oli parajalt päikest ja tuult, vihma sadas öösel, kui lapsed mõnusasti telkides magasid. Aga enne öörahu käisid ka kummitused… Matkalised olid väga tublid kõiges kaasa lööma – koos püstitati sõjaväetelk, tehti lõket , valmistati ühiselt süüa. Kõikide matkaliste poolt suur tänu Terjele, Rennelile ja Ennule, kes olid nõus koos meiega seiklema tulema. Aitäh teilegi, Andi ja Galja!

Jalgpallipäev

Lausa koolilõpu eel toimus koolis üritus nimega „Vahva päev jalgpalliga“. Päeva aitas läbi viia jalgpallitreener Alar Peek koos oma trennilastega. Esmamalt toimusid erinevad jalgpalliteemalise „õpitoad“, seejärel toimus pingeline jalka-lahing. Iga osaleja sai teha endale päevateemalise rinnamärgi ning osade laste rõõmu suurendas veel jalgpallimedal! Päev läks igati korda ja Tamsalu jalgpallitrenni lapsed lubasid meile teinekordgi külla tulla. Üritust rahastas Eesti Eriolümpia. Suur aitäh Kairele, Tuulile ja Rennelile, kes aitasid kaasa päeva läbiviimisel ning Monikale, kes selle kõik fotokale jäädvustas.

Lõpetajate puu istutamine

27. mail toimus meie koolis juba traditsiooniks saanud lõpetajate puu pidulik istutamine. Seekord sai direktori juhendamisel õpilaste poolt kasvama pandud kultuurpihlakas. Kutsutud oli kogu koolipere, aga ka lõpetajate esimesed õpetajad-kasvatajad, kes enam meie majas ei tööta. Õpilased esinesid väikese eeskavaga, toimus ühislaul ja tants ümber vast istutatud puu ning pakuti suupisteid. Soovime puule jõudsat kasvamist!

Kolmapäeval, 28. mail võttis õp.Evelyn koos lastega ette pika tee, et osaleda Eriolümpia Suvemängudel Võrus. Evelyni kokkuvõte: Ilm meid ei hellitanud, oli väga külm ja vihmane. Sellele vaatamata võistlesime vapralt ja andsime endast parima. Üksikaladel olid võidukad – Rihard kuulitõukes II koht, Angela 60m jooksus III, Raul 400m jooksus III, Raivo ja Jaana saavutasid 60m jooksus I kohta. Pendelteatejooksus saime oma tugevusgrupis I koha. Võistkonda kuulusid Angela, Keiju, Jaana, Rauna, Raul ja Noel.

Reede,30. mail toimus korraline õppenõukogu seoses klasside ja põhikooli lõpetamisega.

Spordipäev – Teisipäeval, 3. juunil toimus koolis spordipäev. Aladeks olid 60m ja 250m jooks, pallivise ja kaugushüpe. Kõik alad läbinud sportlane sai auhinnaks väikese šokolaadi ja diplomi.

5. juuni – aasta kõige pidulikumad sündmused – lõpuaktus ja kevadpidu.

Hinge immitseb ärevust

nagu rändlinnupoegadel

täiskasvanuks saades.

Miski ebamäärane

kauge ja salapärane

meelitab enese poole …

HEAD TEED, TEILE, 2013/2014 õa LÕPETAJAD (12 õpilast)!

Keiju Kilm

Siim Kolmrist

Andrea Kungla

Raul Krull

Eduard Krutšinin

Andrei Lukin

Taivo Piller

Rauno Post

Daniil Prosvirnikov

Airely Rohioja

Roman Šabanov

Gabriel Väli

Aktuse kõppedes kuulutati välja 2013/2014 õa tunnustatud pedagoogid ja nende abi, kelledeks on Katrin Topkin, Kaja Luik ja Kristiina Vikk. Palju õnne!

Kevadpidu

Tänavu viibisid kooli kevadpeole tulnud lapsevanemad ja külalised mereröövlilaeval. Katrini klassi õpilased esitasid näidendi „Pidu mereröövlilaeval“. Sõnalise osa vahele laulsid väikesed ja suured mereröövlid. Rahulikku ja tormist ilma näitasid kajakad ja merelained. Inglismaa pinnalt lehvitas kuninglik perekond ja tema õukond. Pikal teekonnal kängurudemaale Austraaliasse lõbustas röövlikamp oma pealikku õhupallide tantsumänguga. Lõpuks leiti ka aare… Etenduses oli kõigil kanda tähtis roll! Aitäh Katrinile, tema röövlitele ja kõikidele esinejatele toreda etteaste eest!

Puhake hästi ja ilusat suve kõigile!

10. juunil toimub veel õppeaasta viimane korraline õppenõukogu – teemaks

1) eelnenud õaasta kokkuvõte; 2) üldinfo – uue õaasta klassikomplektid.

TÖÖTAJATE VÄLJASÕIT – 11. juunil sõidab pea kogu koolipere tutvuma uute sõpradega Rocca al Mare Koolis. Vastuvõtt oli hea – saime üle vaadata kõik, mis puuduutas sealset   õppetööd. Õpilase kuumaks seal koolis on 200-euro kanti. Peale lõunasööki läks teekond Euroopa vanimasse – Tallinna Raeapteeki. Apteek tegutseb alates 15. sajandi algusest, olles üks vanimaid püsivalt tegutsenud apteeke Euroopas ja ühtlasi Tallinna vanim ettevõte. Apteegi täpne asutamisaeg pole teada, kuid Tallinna rae märkmeraamatust selgub, et 1422. aastal oli apteegil juba kolmas omanik. Mõned ajaloolased peavad asutamisaastaks 1415. aastat. 1422. aastal müüs keegi Johannes Malner apteegi edasi arst Hermannile.Uus omanik sattus rahalistesse raskustesse ja kui ta suri, ei jätkunud raha isegu tema matmiseks. Selleaegne magistraat kattis vaese apteegi matusekulud, võttes selle tasuks apteegi enda valdusesse jne., jne.,jne. Huvitav oli!

17. juunil käisid õpetajad õp. Reeda eestvedamisel Tamsalu lubjapargis uuendatud väljapanekut vaatamas. Meid saatis erakordselt külm põhjatuul!

Ongi kõik!

Puhkama!

Suvi ootab ees!

Kohtumiseni!